Politika

Nderitu: Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobar i human tekst koji potvrđuje da nema kolektivne krivice

Foto: Predsjednik Crne Gore

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojio crnogorski parlament, je veoma dobrar i human tekst koji jasno potvrđuje da nema kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, već da je odgovornost isključivo individualna, kazala je specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu koja se danas sastala sa savjetnicom predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku Tamarom Brajović.

Sastanku su prisustvovali i regionalna direktorka za Evropu i Centralnu Aziju u Kancelariji UN za razvojnu koordinaciju Gvi-Jeop Son i rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Peter Lundberg.

Specijalna savjetnica Nderitu kazala je da je njena posjeta Crnoj Gori inspirisana rezolucijom o genocidu u Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament, i koja je s aspekta njenog mandata, čiji je prvenstveni cilj sprečavanje ponavljanja zločina, od izuzetne važnosti jer dolazi od zemlje koja je u svom bliskom okruženju iskusila zločin genocida.

Kazala je da je riječ o jednom veoma dobrom i humanom tekstu koji jasno potvrđuje da nema kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, već da je odgovornost isključivo individualna. Izrazila je visoke ocjene o politici Crne Gore u ovom kontekstu i prenijela zahvalnost Predsjedniku Crne Gore na liderstvu zemlje po ovom pitanju.

Savjetnica Predsjednika Crne Gore je zahvalila na pozitivnim ocjenama koje dolaze sa važne adrese u sistemu Ujedinjenih nacija, a koje su veoma ohrabrujuće za Crnu Goru i njeno društvo, posebno imajući u vidu osjetljivost trenutka koji Crna Gora živi.

Naglasila je da je razgovor o prošlosti jedini put za prihvatanje istine i odgovornosti, i da bez toga region ne može uspješno završiti proces tranzicione pravde, niti izgraditi povjerenje i dostići željeni cilj održivog mira. Naglasila je ključnu ulogu obrazovanja i ulogu Ujedinjenjih nacija na terenu, naročito u pravcu prepoznavanja ranih signala i pravovremene reakcije.

Ponovila je punu podršku Crne Gore mandatu specijalne savjetnice za prevenciju genocida, i opredijeljenost zemlje da kroz dalji angažman u UN, uključujući i predstojeće članstvo u Savjetu za ljudska prava, radi na podizanju svijesti o važnosti dijaloga i razumijevanja i prihvatanja prošlosti u postkonfliktnim društvima. Imajući u vidu veoma pozitivne ocjene sagovornika o dosadašnjoj ulozi Crne Gore i potencijalno daljem doprinosu, iskazala je otvorenost da se u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, generalnim sekretarom Guterešom i Kancelarijom za prevenciju genocida i odgovornost na zaštitu u Njujorku, razmotri ideja regionalne konferencije na temu genocida i prihvatanja sudskih odluka u kontekstu pomirenja i stvaranja uslova za održiv mir, što je veoma pozitivno prihvaćeno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crna Gora
Gost
Crna Gora

Kakva drama. Kako genocid nije kolektivna nego individualna krivica, kako ? Pa nije Mladic sam pobio toliki narod. Srbija i Srbski narod je napravio genocid, smisljeno i organizovano. Znam da istina boli ali mora se reci.

Send this to a friend