Politika

Od Crne Gore, kao faktora stabilnosti na Balkanu, uvijek se očekuje mnogo

Crna Gora i EU

Stabilnost Zapadnog Balkana bila bi dobra vijest, sređivanje odnosa Srbije i Kosova još bolja, a promovisanje daljeg procesa pristupanja najbolja vijest koja bi mogla da se čuje iz Berlina, ocijenio je Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta. Analitičar iz Beograda Dragan Đukanović smatra da se od Crne Gore, kao faktora stabilnosti na Balkanu,uvijek očekuje mnogo.

U Berlinu će se danas održati sastanak o Zapadnom Balkanu. Na zajednički poziv njemačke savezne kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona sastanku će prisustvovati i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Glavne teme sastanka, kako je najavljeno, biće politička situacija u regionu i napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Pored Đukanovića, pozvani su šefovi država ili vlada zemalja Zapadnog Balkana, premijeri Hrvatske i Slovenije i visoki zvaničnici EU.

<<<Đukanović sjutra u Berlinu na sastanku o Zapadnom Balkanu<<<

Njemačka i Francuska pokretači su tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. godine u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i privrednih odnosa među zemljama Zapadnog Balkana. Uslijedile su mnoge uspješne priče, neke više vidljive, kao, na primjer, u bilateralnim odnosima, gdje su postignuta tri međudržavna ugovora sporazuma – dva o rješenju međugraničnih sporova između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te Crne Gore i Kosova. Treći je ugovor o makedonsko-grčkom sporu o imenu, što se može nazvati najvećim uspjehom Berlinskog procesa. Spor Srbije i Kosova otvoren je pa će zato, kako je najavljeno, i biti u fokusu razgovora u Berlinu, smatra Momčilo Radulović iz Evropkog pokreta.

“Očigledno da je to u velikom zastoju i da imamo velike probleme sada, a i u najavi i to je nešto što opterećuje odnose na Balkanu, ali i kompletan proces priključivanja zemalja Zapadnog Balkana EU”, rekao je Radulović za TVCG.

Prema njegovim riječima zato evropski zvaničnici i ulažu napore da se se problemi u regiji – riješe. Skup u Njemačkoj, Radulović vidi kao posljednji pokušaj da pred izbore za Evropski parlament pošalju dobru poruku sa Balkana.

“Stabilnost Zapadnog Balkana bila bi dobra vijest, sređivanje odnosa između Srbije i Kosova još bolja, a promovisanje i unapređivanje daljeg procesa pristupanja najbolja vijest i za nas i za EU”, ocijenio je on.

A rješavanje otvorenih odnosa ne bi bio plus samo za Balkan, već i EU, smatra Radulovć, ali i Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku iz Beograda. I sve to, saglasni su, uz pomoć Crne Gore od koje se, kao faktora stabilnosti na Balkanu, uvijek očekuje mnogo.

“Ono što jeste značajno da sastanak ima regionalni format, a mislim da Crna Gora koja ima jako dobre odnose sa svim susjedima ima pun kapacitet da doprinese povoljnom razvoju odnosa u regionu, samim tim i ubrzanoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, smatra Đukanović.

“Veliki kompliment da smo i mi tamo iako Crna Gora nije u fokusu problema, već su druge zemlje problem. Autoritet koji naš predsjednik Milo Đukanović i Crna Gora imaju kao jedna oaza stabilnosti, odnosno medijator na Balkanu, to je ono što se očekuje od Crne Gore”, rekao je Radulović.

A Crna Gora se kao faktor stabilnosti nametnula upravo promovišući dijalog i toleranciju. Uz to, članica je NATO saveza koja najupješnije u regionu vodi pregovore za članstvo u Evropkoj uniji, zaključak ke Radulovića i Đukanovića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajko Beograd
Gost
Rajko Beograd

Milo Kralju!

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Faktor stabilnosti! 🤣😭

cikotic
Gost
cikotic

Pozivaju onoga ko je sposoban da odgovori svakom problemu i da se suoci sa svim spoljasnjim i unutrasnjim neprijateljima

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Bice stsbilno dok ne bukne plamen velike Albanije

ines23
Gost
ines23

Ako misle zemlje sa ZB da budu dio evropske porodice onda moraju da gledaju da rjesavaju stvari koje su aktuelne, i za EU i za ZB bi to rjesavanja bio veliki plus!

Vitinka
Gost
Vitinka

Da nije bilo Mila Djukanovica i njegovog autoriteta tesko da bi danas CG bila sve ovo sto kazu.

oliver14
Gost
oliver14

Od Crne Gore se ocekuju da povuce ostale drzave clanice i da krenu njenim stopama, CG je tu da pomogne svakoj drzavi da uce na njenom primjeru.

Kosta
Gost
Kosta

Crnu Goru su svi prepoznali kao faktor stabilnosti na ZB jer je ona zahvaljujuci politici koju Milo Djukanovic vodi uspjela da sa svima u regionu uspostavi dobre odnose.

goran1978
Gost
goran1978

Svi smo svjesni da se moraju stabilizovati odnosi na ZB a tu treba krenuti od priznanja Kosova od strane Srbije, sto bi bilo realno da se to desi ove godine.

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Jasan stav i prozapadni kurs su CG od najnerazvenijeg regiona SFRJ doveli do drzave koja je primjer u svijetu

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

EU postuje CG zbog njenih uspjeha

Zigman
Gost
Zigman

Crna Gora je stabilna zemlja na koju svi iz rehiona mogu da se ugledaju

Samo pitam...
Gost
Samo pitam...

@Zigman
Crna Gora je stabilna zemlja na koju svi iz rehiona mogu da se ugledaju
MILO, TI LI SI ??!

Edi89
Gost
Edi89

Crna Gora je svoju politicku zrelost dokazala

Rašomon
Gost
Rašomon

Vi ste neumorni u ispiranju mozga naroda. Mi očigledno živimo u odvojenim stvarnostima. Mi normalni, vidimo kriminal, pljačku, bijedu, narkomaniju, šverc droge i mafijaška ubistva,bjezanje mladih glavom bez obzira,male plate, korumpirano sudstvo i kradju izbora. Da li je moguće da takvu tvorevinu proglašavate za primjer u regionu i šire?

cg mne
Gost
cg mne

lustracija je rješenje za balkan, između ostalog

Goran
Gost
Goran

Faktor nebitnosti osim za šverc

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Tesko se bilo dje na Balkanu osim u Crnoj Gori moze za istim stolom zateci i Hamdija i Joko i Mako i Biljalj…..

Rašomon
Gost
Rašomon

Ko je Mako? Hahahahaha

cvrkut
Gost
cvrkut

A stvarno kad malo covjek bolje razmisli i sjeti se sta se sve izdesavale i mi zivimo u ovako sloznoj zajednici koja je za primjer svim zemljama u okruzenju.

srki
Gost
srki

Dok u Crnoj Gori vlada harmonija u kojoj zive sve vjere o nacije bez ikakvih problema, dok je u Srbiji druga situacija i multetnicnost strani pojam.

Gruban
Gost
Gruban

Beograd je kosmopolitski grad ! Naprimjer! A ti van svoga kvarta ili sela nijesi odmica nikad nidje !

crni sin
Gost
crni sin

Srbija da ce tesko ikada biti stabilna zbog pitanja Kosova

Bnjj
Gost
Bnjj

Faktor lošeg života i ugrožene egzistencije za svoje građane

Mačak
Gost
Mačak

Pa naravno da se tako nesto ocekuje od drzave koja je primjer multetnicnosti

razocarani
Gost
razocarani

Ne sprdaj te se sa nama,obraza vi.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Cg je meka za mutne poslove zato su u ovom ambijentu utociste nasli svakojaki prevaranti kriminalci i politicari.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Ako je saradnja s Tačijem i Haradinajem, koji su u crno zavili sela po Metohiji, gdje su mahom stradali Crnogorci, doprinos faktoru stabilnosti regiona,onda znajte da naš narod to ne podržava.

Klod
Gost
Klod

E kakve sprdnje, pa ovi ljudi su neumorni. Nigdje nema slučajeva da se ovi kovertasi placeni analitičari ovako ponižavaju.

Avro
Gost
Avro

Podviješ rep,slušaš šta ti kažu i to bez pogovora izvršavaš,i onda si sigurno lider u regionu. Da su se Petrovići poturčili i oni bi bili lideri u regionu.

C vitamin
Gost
C vitamin

Avri, bili bismo ono sto smo bili, pravi Crnogorci, da se neki nijesu posrbili. Ali, sad nista…

Lado T.
Gost
Lado T.

Crnogorci su protiv kapitalizma kao drustvenog sistema. Crnogorci su komunisti. U Crnoj Gori je pitanje dana kada ce se pojaviti komunisticka partija koja ce na toj ideoloskoj osnovi ubjedljivo pobijediti na izbore. Zasto se to vec nije desilo je samo zbog toga sto Crna Gora nema uopste privredu, nema fabrike i nema radnicku klasu. Ali je to samo usporilo neminovni… Više »

Bambire
Gost
Bambire

Htio si da kažeš da preovladjuju sluge režima i zarobljeni umovi, jednoumlje. Komunisti su imali gradjansku hrabrost, čak i viška, a ovi se boje svoga hlada.

Bnjj
Gost
Bnjj

Grozna država za svoje građane koji je napuštaju slab standard loš zivot, država pravljena za bogataše običan covjek nema ništa odje

C vitamin
Gost
C vitamin

Bnjj, pa idi u svoju Srpsku, sto se mucis u “groznoj”, nezahvalnice!

Rašomon
Gost
Rašomon

Što ti ne ideš u tvoju Tursku?

Send this to a friend