Politika

Živković: Ugovor mora biti potpisan i sa CPC, ne samo sa SPC, insistiraćemo da bude javan

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković poručio je da Crna Gora mora potpisati ugovor sa svim vjerskim zajednicama, ne samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Komentarišući potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Živković ističe da je DPS jasno iskazao svoj stav.

“Ugovor mora biti potpisan sa svim vjerskim zajednicima, samo u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Tu nema nikakve dileme i dvojba oko stava DPS-a. Nemamo mi problem da se regulišu međusobna prava i obaveze između države i vjerskih zajednica. Nijedna vjerska zajednica ne može imati povlašćen položaj u odnosu na državu. Tu se niko ne može ugradiit kao prioritetni zaštitnik jedne ili više vjerskih zajednica, jer su stvari jasne-postoji pravni sistem, slovo ustava i sve što je tu definisano mora biti impementirano u jedna ugovor koji definiše međusobna prava i obaveze sa vjerskim zajednicama”, poručio je Živković, odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije DPS-a.

Navodi i da termin temeljni ugovor nije adekvatan.

“Temeljni ugovor ne može biti potpisan sa SPC, može biti potpisan samo ugovor o međusobnom regulisanju međusobnih obaveza i prava sa SPC, drugim vjerskim zajednicama, i sa CPC”, kazao je Živković.

DPS nije vidio nacrt ugovora sa SPC.

“On vjerovatno nije doživio formu prijedloga. Kada bude u formi prijedloga insistiraćemo da bude javno”, poručuje Živković.

On nema informaciju da je Demokratski front tražio mjesta po dubini u zamjenu da podrži izmjene u pravosuđu.

“Nemam informacije da li je DF tražio mjesta po dubini”, kazao je Živković.

Ističe i da se što prije treba krenuti u popunjavanju mjesta u pravosudnom sistemu Crne Gore.

“Već predugo čekaju izbori VDT-a, uglednih pravnika u Sudskom savjetu i sudija Ustavnog suda. Ukoliko ne bismo izabrali sudije Ustavnog suda, Ustavni sud bi bio u blokadi već od septembra. Stoga ćemo mi sa posebnom pažnjom pratiti da se u narednom periodu izaberu čelni ljudi u pravosuđu”, kazao je Živković.

On je na konferenciji za medije saopštio da bi manjinska Vlada trebalo da se pozabavi razvojem sjevera, ulaganjem u kapitalne investicije. Zbog toga će DPS u tom pravcu uputiti više inicijativa Vladi.

“U susret rebalansku budžeta DPS će insistirati da se izdvoje značajna sredstva za nastavak realizacije projekata na sjeveru”, poručio je Živković, misleći na projekte poput Kolašin 1450, Kolašin 1600, ski centara Smiljača, Žarski, Hajla, kao i valorizaciju Đalovića pećine.

On je optužio vladu Zdravka Krivokapića da je sve ove projekte zaustavila, te da nije ulagala u razvoj sjevera.

“Samo u ovih nekoliko projekata prethodne Vlade i Vlada Duška Markovića je uložila preko 80 miliona eura. Da nije bilo volje od vlade Zdravka Krivokapića govori podatak da je po osnovu ekonomskog državljanstva na posebnim računima deponovano 12 miliona eura, i u proceduri je bilo nekoliko desetina miliona eura, što znači da su ta sredstva bila opredijeljena za manje opštine i da se moglo završiti ono što se bilo planiralo”, kazao je Živković.

Njegov partijski kolega Nikola Rakočević kazao je da je Crna Gora projektom “Evropa sad” dodatno ugrozila javne finansije.

“Taj politički program se finansirao na leđima tri katergorije-penzionerim, zdravstveni sistem i opštine”, istakao je Rakočević, poručujući da DPS ima ideju i plan kako da se, zajedno sa Vladom, poboljša položaj te tri katergorije.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavica
Gost
Slavica

Istorija kaze nema potpisivanja sa crkvom srbije kraj tacka

Kolašinac
Gost
Kolašinac

Potpisujte vi DPS-ovci i sa crnim djavolom, sto se mene tiče. CPC nije priznata crkvena organizacija, ona jeste nevladina organizacija, i kao takva jeste registrovana i postoji, ali sa vjerom i crkvom nema veze. Sramota je da se to zove Crnogorska pravoslavna crkva, jer niti jedan pravi vjernik u tu crkvu ne ide. Evo, svjedoci smo., da ni Presjednik države,… Više »

Thorn
Gost
Thorn

Javan nego sta. I ako i mrvicu Crnogorskog probaju otet odmah na Ustavni Sud. Jer nece proci kao 1918.
Srbijanska crkva kanonom NE SMIJE da se tako zove ni u Srbistanu sto je potvrdjeno odvajanjem Makedonske iliti Ohridske crkve. Samo potpisivanje ugovora sa crkvom pod imenom koje ne smiju koristiti radi ugovor nevazecim

Goran
Gost
Goran

Malo je clanstvo CPC , vidjelo se na litijama ko ima vise pripadnika I postovalaoca .Ali u svakome slucaju podrzavam predlog gospodina Zivkovica.

sramno
Gost
sramno

Gorane, podržavaoci CPC su u crnogorskim domovima. Ja sam vjernica CPC i nemam đe da odem na molitvu u moju crkvu. Nemamo hramove, sem da idem na autobus na Ćipur. Ovo je istina.

istina
Gost
istina

Pristalica CPC ima puno vise od pristalica SPC, ali ne vjeruju svi u Boga, pa ne idu po crkvama.

Kolašinac
Gost
Kolašinac

Gospodjo, za molitu Vam nije potrebno da je crkva crnogorska. Molitva nije vezana za državu već za pravoslavlje. Nema potrebe da idete na Ćipur, sasvim je dovoljno da za vrijeme praznika odete do prvog pravoslavnog manastira, i vi ste se na taj način približili Bogu ispunili svoje verske običaje. Nemojte da Vas politika vodi kroz vjeru.Vjera je nešto mnogo veće… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Crkva je udarila na državu,ali je zaboravila izgleda da ovo nije srednji vijek.Bolje bi bilo mnogim mantijašima da se okrenu crnoj gori,učinit će dobro i državi i sebi.
Ako stvarno vjeruju u boga?

Zoran
Gost
Zoran

Ovdje je pitanje vlasništva najbitnije, država mora biti vlasnik svih Crkava u Crnoj Gori. Sve drugo je manje važno …

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

To ste trebali davno da završite! Sad ste se śetili CPC. Godinama ste davalo podršku Svetosavskoj sekti!!!

Jozo
Gost
Jozo

Bez diskriminacije,potpisati i sa CRKC (crnogorskom rimokatoličkom crkvom).

Kotor 5
Gost
Kotor 5

🤔🤔🤔🤔🤔
Koliko je meni poznato autokefalne crkve postoje u pravoslavlju a kod Rimokatoličke crkve to nije slučaj.

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Uporedite ponašanje bivše vlasti u prethodnih 30 god prema SPC i prema CPC i svakom Crnogorcu će sve biti jasno kao dan.

titograđanin
Gost
titograđanin

Gospodine Živkoviću,svaku zloupotrebu oko potpisivanja ugovora sa crkvom srbije moate spriječiti,pa makar to moralo značiti obaranje postojeće vlade u kojoj su i dalje dominantne prosrpske figure! Da je vječna Crna Gora!!!

Razum
Gost
Razum

Dok vi pressujete oni se namjestaju po dubini I širini…

Send this to a friend