Politika

Radončić: Cilj je uhapsiti Đukanovića, sljedeća na redu Bosna

Poznati crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentarisao je jutrošnje nemire na Cetinju, uoči ustoličenja novog episkopa Srpske pravoslavne crkve Joanikija.

Uprkos negodovanju građana Crne Gore i barikadama, patrijarh SPC Porfirije i episkop Joanikije su, kako smo objavili, helikopterom sletjeli u Cetinje i u toku je ustoličenje novog crnogorskog episkopa u Crnoj Gori.

Podsjetimo, crnogorske nacionalne organizacije i udruženja, gotovo kompletna opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista i Opština Prijestonice Cetinje zahtijevaju od SPC da izmjeste ustoličenje mitropolita Joanikija u neki od hramova u drugim gradovima Crne Gore. Za njih, čin ustoličavanja Joanikija u Cetinjskom manastiru, predstavlja nagovještaj “okupacije Crne Gore”, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani “srpski svet”, prenio je ranije Radio Slobodna Evropa.

Iako je bilo nagovještaja od ustoličenja na Cetinju se nije odustalo. Patrijarh Porfirije je kasno sinoć najavio ustoličenje u Cetinjskom manastiru.

“Ovo jeste vjerski obred. Međutim, to je jedna politička par excellence stvar. To je poruka da je Crna Gora okupirana država. Jer kao što vidimo, Joanikije i njegovo ustoličenje, te dolazak patrijarha Porfirija na ovakav način možemo usporediti sa dolaskom Slobodna Miloševića helikopterom na Gazimestan 1989. godine uz , kako je rečeno, milion pristalica. Na kraju, Milošević je kapitulirao i izgubio Kosovo. Joanikije i Porfiirije su sletjeli na Cetinje i ušli u srce Cetinja, Cetinjski manastir. Danas je definitivno SDC izgubila Crnu Goru. Naravno, ne ovog trenutka, ali proces koji će ići nakon ovoga će pokazati da će SPC i Srbija proći u CG kao što su prošli na Kosovu. Doživjet će u Crnoj Gori kao što su doživjeli na Kosovu”, rekao je Radončić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, “na Cetinju smo danas vidjeli scene koje možemo usporediti samo sa scenama obračuna Palestinaca i dobro naoružane izraelske vojske i policije: topovski udari, suzavci i gumeni meci”.

Dodao je da je Cetinje “Gazimestan velikosrpske i politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“.

“Promijenili su se geostrateški odnosi. Dolazak američkog predsjednika Joea Bidena mijenja stvari. Ne zaboravimo Crna Gora je članica NATO. Ovo što se danas desilo je najveći prst u oko NATO-u. Ali, ovo je i pirova pobjeda Rusije u jednoj članici NATO, jer je došlo do oskrnavljenog ustloličnenja episkopa Joanikija”, dodao je.

Komentirajući hapšenje Veselina Veljovića, bivšeg direktora Uprave policije CG i savjetnika predsjednika Crne Gore, Radončić je istakao kako je veoma jasno da se pokušava uhapisti Mila Đukanovića.

“Pokušava se pokazati da je on instrument u rukama predsjednika Mila Đukanovića i iskonstruirati da nakon hapšenja Veljovića treba uhapsiti Đukanovića. Apsolutno da, cilj je hapšenja Đukanovića! Kao oličenja suverene i demokratske Crne Gore. On je targetiran još od pokušaja državnog udara 2016. godine. Ovo je samo nastavak te akcije. Nemojmo biti naivni. Iza Porfirija stoje Beorgad i Vučić, a iza njih Moskva i Rusija”, naglasio je Radončić.

Radončić smatra da je poslije Crne Gore na redu Bosna i Hercegovina, koja će se, po njemu, naći na udaru hegemonije Srbije i SPC.

“Osokoljeni današnjim dešavanjima, i ne samo današnjim dešavanjima, nego pobjedom proruskih snaga u Crnoj Gori u augustu prošle godine, jasno je da je nakon Crne Gore i Cetinja glavna meta Bosna i Hercegovina, razvaljivanje Bosne i Hercegovine, i opet pod dirigentskom palicom Vučića i Putina”, zaključio je Radončić u razgovoru za Radiosarajevo.ba

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Žeks
Gost
Žeks

Ovom zlu četničkom se mora stati na kraj! Vučićevi sektaši u mantijama su danas bili spremni da padne krv samo da Iispune zadatak svga diktatora i ratnog hušksča Vučica!!!!

Rakun
Gost
Rakun

Naibolje jos ti Crnu Goru da branis od nas…

Lomi
Gost
Lomi

Kakva je ovo paranoja…Dosta su nas takvi kao ti svadjali i djelili,u pamet se braco pravoslavna!

Hrvat
Gost
Hrvat

Nismo svi pravoslavci ja sam Hrvat Katolik svoj na svome pozdrav iz Boke Bog i Hrvati zivili NATO i SAD

Sloba
Gost
Sloba

“Ovo što se danas desilo je najveći prst u oko NATO-u”. A NATO helikopter prevezao Joanikija! Ko je ovde lud?!

Hrvoje
Gost
Hrvoje

Od Sv Petra Cetinjskoga svi Mitropoliti su ustoliceni na Cetinju.U cemu je sada problem? Ako vec imate mozak onda ga i iskoristite! Ja sam Crnogorac i nije mi smetalo i ne predstavlja prijetnju po CG nezavisnost. Nije mi palo na pamet da stojim rame uz rame sa onim jadom sto čuva tudje milione.

Kika
Gost
Kika

Ne mlati. Nisu ovo nasljednici sv Petra Cetinjskog. Ovo je Srpska crkva u Cetinjskom manastiru! I ne pravo se lud.

Kralj Arthur
Gost
Kralj Arthur

Ti si Crnogorac i ne smeta ti da se na Cetinju helihopterom ustoličio čovjek koji Crnogorce nazivaa izmišljenom nacijom, koji prisvaja tron Petra I koji se uvijek izjašnjavao kao Crnogorac i prisvaja ga za SPC? Razmisli malo, inače tvoja đeca sjutra možda ti zatraaže neka pojašnjenja…

Sasa PG
Gost
Sasa PG

Niko nece udarari na Bosnu, narodu je dosta ratovanja. Kada se smire strasti, Republika Srpska ce se mirno odvojiti i biti dobar komsija Bosancima.

Edw
Gost
Edw

Ne može jer je nastala genocidom.

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Sasa PG
Tako je , Vojvodina će se mirno odvojiti i biti dobar komšija svima, isto kao što se Kosovo odvojilo i sa svima su dobre komšije.

Kiki
Gost
Kiki

Polakote….ali strah me da je neminovno.

mačor
Gost
mačor

Nikad Srbija neće izaći na more !

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ona je već izašla na more ,samo što ti nisi o tome obaviješten.

Kralj Arthur
Gost
Kralj Arthur

Ako to kaže Onajkoji(ne)zna onda je nepotrebno objašnjavati da je to (ne)istina.

Zoma
Gost
Zoma

To svetosavce naj više i ljuti!Dobro si to shvatio.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Upravo tako!

Barka
Gost
Barka

Srbija nikako da postane civilizovana drzava. Ipak, ne treba gubiti vjeru, milom ili silom… Oni sami idu na ovu drugu varijantu…

Pravednik
Gost
Pravednik

Bosna je već Srpska.Pozdrav iz Hercegovine.

Milenko
Gost
Milenko

Kao i Kosovo, Sandžak, Vojvodina?

Mikan
Gost
Mikan

Šumadija, Crna Gora,Brda, Stara Hercegovina. R. Srpska… nastavi niz, dobro si počeo

Send this to a friend