Politika

Šćepanović se nada dolasku opozicije u radnu grupu OEBS-a

Šćepanović

Radna grupa za analizu preporuka poematračke misije OEBS-ODIHR-a sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, koja danas počinje rad, do kraja će ostati otvorena za predstavnike opozicije, kazala je u razgovoru za Dan Marta Šćepanović, poslanik Demokratske partije socijalista i šef radne grupe.

“Radna grupa zvanično počinje sa radom, odnosno zakazana je konstitutivna sjednica na kojoj će se razmatrati pitanja za dalji rad, prije svega metodologija i javnost rada. Naš zadatak je da analiziramo primjenu izbornog zakonodavstva i na osnovu konačnog izvještaja Posmatračke misije OEBS-ODIHR povodom održanih parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, koji su pozitivno ocijenjeni, razmotrimo i predložimo način implementacije preporuka datih u izvještaju” istakla je Šćepanovićeva.

Napominje da su u izvještaju OEBS-ODIHR-a sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora date kako prioritetne, tako i ostale preporuke.

“Obuhvataju sve segmente, od rada Državne izborne komisije, njene proaktivnosti i medijske otvorenosti do, na primjer, preporuka političkim partijama za veću vidljivost žena tokom izborne kampanje. Pominjem samo neke kako bih naglasila njihovu sveobuhvatnost, a preporukama ćemo se detaljno baviti u toku našeg rada”, najavila je Šćepanovićeva.

Ističe da će u radu radne grupe moći da učestvuju svi zainteresovani subjekti, koji mogu dati doprinos u vidu predloga na koji način implementirati preporuke OEBS-ODIHR-a u naše izborno zakonodavstvo.

“Posebno naglašavam da počinjemo sa radom, ali da smo do samog kraja otvoreni za predstavnike parlamentarne opozicije, koja nije dala svoje formalne predstavnike u radnoj grupi. To ne znači da ne pokazuju interesovanje za rad radne grupe. Vjerujem da će u našem radu prepoznati temeljnost i ozbiljnost, te da će imati svoj odgovor na određene dileme koje će se sigurno pojaviti” kazala je Šćepanovićeva.

Kako je zaključila, doprinos svakog subjekta u ovom poslu je od izuzetnog značaja, a posebno onih koji su do sada učestvovali u izradi i donošenju ovih propisa.

Radna grupa formirana je nedavno zaključkom Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore. Zadatak im je da razmotre preporuke posmatrača iz OEBS-ODIHR misije i da predlože način za njihovu implementaciju u izborno zakonodavstvo.

Predviđeno je da radna grupa koristi ekspertska znanja OEBS-ODIHR-a i drugih relevantnih međunarodnih organizacija. Po potrebi će, kako je saopšteno nakon donošenja zaključka o formiranju ovog tijela, radna grupa konsultovati predstavnike Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije, Agencije za zaštitu ličnih podataka, Agencije za elektronske medije, Univerziteta, nevladinog sektora i drugih organizacija i institucija.

Opozicione partije odbile su da odrede predstavnike u radnoj grupi, saopštavajući da najprije traže datum novih parlamentarnih izbora i ispunjenje svih ostalih uslova za eventualni početak bilo kakvog dijaloga.

Radnom grupom za analizu preporuka OEBS-ODIHR-a rukovodiće, u skladu sa zaključkom Kolegijuma, poslanik DPS-a Marta Šćepanović.

Članovi tog tijela su Miodrag Vuković, Predrag Sekulić, Željko Aprcović, Jovanka Laličić, Miloš Nikolić, Danijel Živković, Mićo Orlandić i Genci Nimanbegu.

Ranije je saopšteno da je ostavljena mogućnost da i opozicija naknadno imenuje članove radne grupe iz svojih redova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

E propalose dabogda

Gost
Gost
Gost

“Kako si se nadala dobro si se udala”

300 NA SAT
Gost
300 NA SAT

NIJE VALJDA OVA UDATA!

Send this to a friend