Politika Analitičar tvrdi

Sekulović: Ako su svi u odboru, dobija se prostor za pravi dijalog

Sekulović (Foto: Dan)

Nije dobro što je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva počeo rad na ovakav način, ali ipak ima dovoljno vremena, ukoliko se poslu pristupi na pravi način, brzo i kvalitetno, ocjenjuje za Dnevne novine analitičar Sergej Sekulović.

On smatra da je pitanje broja članova u Odboru više tehničko, te da ta forma ne bi trebalo da opterećuje suštinu i sadržinu.

“Sadržina je u tome da bi svi politički akteri trebalo da snose svoj dio odgovornosti, ozbiljno pristupe ovom poslu i da se, na kraju, u javnom interesu dođe do kompromisa, kaže Sekulović.

Sa sastanka, koji je na inicijativu Delegacije EU u Crnoj Gori prije dva dana održan sa predstavnicima opozicije, poručeno je da svi treba da učestvuju u radu odbora, kako bi izbori bili sprovedeni u duhu da njihove rezultate priznaju svi.

“EU slijedi svoju politku vrlo vrednosno, u tom kontekstu potpuno su jasne njihove poruke da bi bilo poželjno i dobro da svi politički akteri učestvuju u radu Odbora, jer se na taj način snaži legitimitet čitavog procesa” navodi Sekulović.

Ipak, opozicija je na sastanku sa ambasadorima država članica EU ponovila stav da bez tehničke vlade nema efikasne implementacije izbornih reformi, niti uslova za slobodne izbore.

Sekulović kaže da bi tehnička vlada bila “finale dogovora, mehanizam za kontrolu dogovorenog, odnosno primjene samog zakonodavstva

“Pitanje tehničke vlade je složenije pitanje. U ovom momentu se ne nazire dogovor, s obzirom da su pozicije tvrdo postavljene. Ipak, mislim da na kraju čitave priče, ukoliko ona bude vođena na kvalitetan način, postoji prostor i za tu vrstu dogovora”, ocjenjuje Sekulović, dodajući da je teško predvidjeti na koji način će Odbora za reformu izbornog zakonodavstva nastaviti rad.

“Iskustvo nas uči da je politička scena veoma nepredvidiva. I jedan i drugi scenario su i dalje mogući, zaključuje Sekulović.

Ranije juče, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ima dovoljno vremena da do kraja godine završi posao i kreira sva rješenja, ukoliko se zaista žele slobodni i pošteni izbori.

On je za agenciju MINA kazao da političke subjekte u Odboru predstavljaju poslanici sa zavidnim političkim, pravnim i izbornim iskustvom, koji sa ekspertima iz Venecijanske komisije, OEBS-a, ODIHRa i Evropske komisije u najkraćem mogućem roku mogu sva predložena rješenja pretočiti u normu.

Na posljednjoj sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nije postignut dogovor u vezi sa tim da li bi Odbor trebalo da čine pododbori ili radne grupe.

Na pitanje da li će Demokrate ipak razmotriti predloge nekih članova Odbora koji se odnose na naziv tih radnih tijela, Bogdanović je odgovorio da prihvataju sva rješenja koja unaprjeđuju poziciju opoziciju u Odboru, ali ne i predloge koji su na fonu DPS-a, odnosno želje za opstrukcijom procesa i simulacijom demokratije.

Kako je naveo, Demokrate su dokazale da rad Odbora ne opstruira opozicija, već vlast bezakonjem i klasičnom simulacijom demokratije.

Upitan da prokomentariše izjavu poslanika DPSa Predraga Sekulića da su Demokrate na posljednjoj sjednici Odbora pokazale da ne žele dogovor, Bogdanović je kazao da razumiju nervozu i frustraciju predstavnika DPS-a u tom privremenom skupštinskom tijelu.

“Demokrate su za samo nekoliko dana otkrile sve malverzacije koje su “iskusni izborni manipulatori pokušali da realizuju preko leđa opozicionih političkih subjekata, rekao je Bogdanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Jos malo,poslije izbora Nece bit no “demokrata” Niti “crnogorskee”

Marocco
Gost
Marocco

Ako ko opstruira opstruiraju Demokrate i zato od njih nece biti ni traga ni glasa kad treba reforme da se donesu!

oliver14
Gost
oliver14

Odje jedino ko opstruira jeste opozicija i niko drugi, jer njima ne odgovaraju reforme jer su svjesni da na sljedecim izborima nece moci nista i da im je cenzus upitan, onda nece imati alibija za poraz.

Kosta
Gost
Kosta

Ja ne znam kako opizicija ima obraza da trazi tehnicķu vladu a trazi sa se mijenja Ustav i da se uvede trobojka!

Simba
Gost
Simba

Tehnicku vladu zele ovi iz opozicije da bi svoje interese namirili!

Igor88
Gost
Igor88

Jedina partija koja je normalna je Dps, opozicija samo neka je ziva i zdrava

Prepelica
Gost
Prepelica

A kad pročitam da je moguca Tehnicka vlada,jeste li vi svjesni svojih gluposti

Srna
Gost
Srna

Svi bi oni fotelju vidim ja

Dakica
Gost
Dakica

Svi bi oni na vlast da im se može ali su se malo zeznuli

CiciMici
Gost
CiciMici

Demokrate nesto razotkrile, nasmija me

Azra01
Gost
Azra01

Opozicija je svjesna da nema podrsku, ne znam kako ce je imati kad ništa korisno ne rade osim sto prozivaju Dps.

Marelica
Gost
Marelica

Jasno je da opozicija, naviknuta na nerad, ne zeli da odbor funkcionise i da se stvore uslovi za reformu izbornog zakonodavstva.

sekretarica
Gost
sekretarica

Jasno je da Dps preduzima sve mjere kako bi odbor funkcionisao, tako da kao najozbiljnija partija jedina i zasluzuje nasu podrsku i povjerenje.

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Ocigledno je problem u opoziciji kad ovoliko dugo ne mogu da dodju na vlast, vrijeme je da nastupe neke promjene inace ce opozicija status gubitnika jos dugo vuci.

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Dps je mnogo toga uradila za ovu drzavu, za razliku od opozicije koja i ne priznaje drzavu u kojoj zive i rade. Kako takva opozicija da radi u nasem interesu?

Zoki
Gost
Zoki

Oce Demokrate da imaju vecu podrsku od strane gradjana, a da sa druge strane nista ne rade. Lako je neciji trud i rad negirati, a tesko preduzeti korake ka unapredjenju ove drzave.

Kapetan
Gost
Kapetan

Demokrate su navikle da se provlace kroz medije pljujuci Dps, uvijek su se bavili skupljanjem jeftinih politickih poena.

Jakov
Gost
Jakov

Demokrate su dokazale da nijesu sposobne da vode opstinu, politicka kriza Kotora je nesto sto ne treba ignorisati, jer dosta govori o tome kakva je struktura ove nesposobne partije.

Dunja
Gost
Dunja

Mislim da opozicija i ne zeli da dodje na vlast, jer i sami znaju da nijesu dorasli tom zadatku. Lako je kritikovati iz prikrajka, a ne preduzimati nista, kao sto to radi opozicija.

Jasminka
Gost
Jasminka

Doslo je vrijeme da opozicija zasuce rukave i da da svoj maksimum kako bi odbor uspjesno funkcionisao.

Komita
Gost
Komita

Dzabe sve analize ,znamo svi ko dobija sledece izbore 😉 Milo !

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Tu niko ne zeli dogovor,svi su oni zadovoljni sadasnjim pozicijama

Liberal
Gost
Liberal

Demokrate ? Kako cudno pise opstrukcija

Primorac
Gost
Primorac

A ovo ne moze zivota mi,vrijedja mi inteligenciju ova prica o uspjesnosti demokrata

Vojo
Gost
Vojo

Bogdanovicu, poslanici sa zavidnim političkim, pravnim i izbornim iskustvom su Saranovic i Koprivica? A neka svega ti..smijesno.

Send this to a friend