Politika

Pratili ste izborni dan na CdM-u: Milatović pobijedio, manje nepravilnosti, izlasnost veća nego u prvom krugu

Biračko mjesto Podgorica (Foto: Media biro)

Crna Gora danas je za predsjednika države izabrala predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića. On je u drugom krugu učestvovao sa kandidatom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem. Biračka mjesta bila su otvorena od sedam do 20 sati.  Na CdM-u ste pratili kako je tekao izborni dan.

<<<UŽIVO: Crna Gora bira predsjednika<<<

19. 17 – Uporedna izlaznost na izborima po godinama  

18. 25 – CeMi: U Ulcinju birač preko video poziva vršio glasanje  

Na biračkom mjestu četiri u Ulcinju birač je preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje, što je suprotno članu 69a ZIOPa, saopštio je CeMI.

“Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim”, naveli su iz CeMI-a.

18. 24 – CeMI: Nepravilnosti u Sutorini 

Na biračkom mjestu 2 Sutorina u Herceg Novom prijavljeno je kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa na način što član odbora provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje ili nijesu, saopštio je CeMI.

18. 15 – CDT: Ocjena dosadašnjeg izbornog dana

Izborni dan na biračkim mjestima za sad protiče mirno, a naši posmatrači zabilježili su i manji broj nepravilnosti, poručili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Na dva biračka mjesta u Bijelom Polju zabilježili smo da je odobren veći broj zahtjeva za glasanje putem pisma, a da oni prethodno nijesu bili potpisani od strane birača”, saopštili su iz CDT.

Navode da na oko 2,4 odsto biračkih mjesta iz njihovog uzorka zabilježili su da “svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima”.

“To je bolje nego u prvom krugu, kada smo ovo zabilježili na četiri odsto biračkih mjesta. Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, dodaju iz CDT.

Na nekoliko (5) biračkih mjesta, kako se navodi, u različitim opštinama zabilježili su primjere kršenja tajnosti glasanja kroz fotografisanje glasačkih listića.

“Na biračkim mjestima na kojima su bili naši posmatrači, birački odbori su ove listiće poništavali u skladu sa zakonom. Fotografisane glasačke listiće su objavljivali i korisnici društvenih mreža. Sporadično smo zabilježili i nepravilnosti u vidu glasnog izgovaranja imena birača od strane članova biračkog odbora, ili javnog saopštavanja od strane birača za koga su glasali, kao i korišćenje mobilnih telefona”, kazali su iz CDT.

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je, kako su istakli, “većina plasirana preko marginalnih portala iz Srbije Nacionalist i Naša borba”.

“Nacionalist je u susret izbornom danu i u toku dana objavljivao privatne brojeve telefona i targetirao političke i javne ličnosti iz Crne Gore”, kazali su iz CDT.

Od najnovijih nepravilnosti iz CDT-a izdvajaju to da je na biračkom mjestu broj 44 u Bijelom Polju oštećena glasačka kutija, a glasanje je bilo prekinuto u 16.20.

“Prekid je trajao duže od sat vremena, nakon čega je stigla zamjenska kutija, a glasanje će biti produženo do 21 sat”, kazali su iz CDT.

17. 59 – CeMI: U kontinuitetu pristužu prijave nepravilnosti

U kontinuitetu nam pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova BO, saopštio je CeMI.

17. 39 – CeMI: Pristigla nova biračka kutija na BM 44 u Bijelom Polju, nastavljeno glasanje   

Na biračkom mjestu 44 u Bijelom Polju prijavljeno je i potvrđeno da je glasačka kutija slomljena, usljed čega je glasanje na ovom BM prekinuto, saopštio je CeMI.

“Nakon sat vremena je pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu”, naveli su iz CeMI-a.

17. 31 – Pućurica: Nervozni aktivisti protivničke strane lome izborne kutije

Nervozni aktivisti protivničke strane, lome izborne kutije, saopštio je potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje, Asmir Pućurica.

“Ovo je slika iz Bijelog Polja sa jednog biračkog mjesta. Gubitnička taktika, a što je važnije i krivično djelo”, naveo je Pućurica u objavi na Tviteru.

Opširnije na link-u.

17. 25 – CeMI: Uporedna izlaznost na izborima po godinama 

16. 51 – CeMI prijavio nove nepravilnosti

Na biračkom mjestu broj 4B u Podgorici lice sa invaliditetom, koje je vozilom OSI u dva navrata, u 8:00 i u 15:00 časova, pokušalo da dođe do BM nije bilo u mogućnosti da priđe istom, zbog činjenice da je kapija bila zaključana, saopštio je CeMI.

“Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka”, naveli su iz CeMI-a.

16. 12 – CeMI: Član biračkog odbora u Podgorici konzumirao alkohol na biračkom mjestu 

Na biračkom mjestu broj 21 u Podgorici prijavljeno je da jedan od članova BO konzumira alkohol na biračkom mjestu i javno naglašava za koga treba da se glasa, saopštio je CeMI.

“Ovakvo ponašanje u suprotnosti je sa tačkom 3.2 Pravila o radu biračkih odbora koja propisuje da su predsjednik i članovi biračkog odbora i lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni da poštuju red na biračkom mjestu i da ne ometaju rad na biračkom mjestu”, naveli su iz CeMI.

15. 23 – CDT: Presjek nepravilnosti na biračkim mjestima

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je novi presjek nepravilnosti zabilježenih na biračkim mjestima do 15 sati.

“Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjena su i potpisana na biračkom mjestu Takođe, na biračkom mjestu broj 3 u Bijelom Polju, 7 od 12 zahtjeva za glasanje putem pisma popunjeno je na biračkom mjestu. Svi ovi zahtjevi su prihvaćeni od strane biračkih odbora, uprkos tome što nijesu bili potpisani od strane birača”, saopšteno je iz CDT-a.

Iz CDT-a navode da na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju, jedna biračica je fotografisala glasački listić, koji je birački odbor nakon toga poništio zbog povrede tajnosti glasanja.

“Na biračkom mjestu broj 23 u Tuzima, zbog prekida napajanja električnom energijom 40 minuta se glasalo po sistemu vizuelne identifikacije. Nakon dolaska struje glasanje je nastavljeno uz primjenu elektronske identifikacije. Na biračkom mjestu broj 59 u Pljevljima član biračkog odbora koristi telefon na biračkom mjestu, što nije dozvoljeno”, naveli su iz CDT-a.

15. 19 – CDT: Izlaznost po regijama 

13.38 – CeMI: Građanka prijavila da je član biračkog odbora pojedincima davao novac u Tuzima

Iz CeMI-ja je saopšteno da su im prijavljena 43 nova slučajeva nepravilnosti.

“Na biračkom mjestu 17 u Tuzima građanka prijavljuje da je član biračkog odbora pojedincima davao novac, odnosno građanima koji dolaze da glasaju. U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje znanja o nekoliko identičnih slučajeva”, saopštio je CeMI.

U Podgorici na biračkom mjestu 78-D, građanin je, kako dodaju, prijavio da na biračkom mjestu nisu prisutni svi članovi biračkog odbora, odnosno da nedostaje jedan član.

13.17 – CeMI: Prijavljeno fotografisanje glasačkog listića na biračkom mjestu u Podgorici

Na biračkom mjestu 4 Radojica Perović u Podgorici prijavljeno je fotografisanje glasačkog listića, saopšteno je iz CeMI-ja.

“Članovi biračkog odbora intervenisali i spriječili lice da glasa, nakon čega je isto lice pred svima pocijepalo svoj glasački listić i napustilo biralište. Birački odbor unio je u zapisnik navedeni događaj. Ovim je pomenuti glasač povrijedio član 71a ZIOPa, kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja u prostoriji za glasanje (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd)”, naveli su iz CeMI-ja.

Na biračkom mjestu 24-C u Podgorici prijavljeno je da uređaj za elektronsku identifikaciju birača nije u funkciji i ne očitava lične karte.

12.20 -Presjek nepravilnosti na biračkim mjestima

Ispred biračkog mjesta broj 17 u centru Podgorice, ranije je došlo do incidenta u kome je jedna osoba povrijeđena nožem, saopšteno je iz CDT-a.

“Iz Uprave policije su saopštili da događaj nije povezan sa izbornim procesom, već je riječ o ranijem sukobu između članova porodice. Glasanje je nastavljeno nakon kraćeg prekida”, dodaju u saopštenju.

Na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je, kako su naveli iz CDT-a, popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen.

“Na biračkom mjestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Na biračkom mjestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mjesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

12:15- Odziv birača po regijama

12:13- CDT: Do 12 sati je glasalo 31.1 odsto ili oko 168 700 birača

11:59: CDT: Policija nema nikakve nadležnosti u sprovođenju izbornog postupka, samo u slučaju kršenja javnog reda i/ili prijava za krivična djela

11:58- CeMI: Do 11 sati glasalo 21,4 odsto upisanih birača

11:27 – CDT: Sve nepravilnosti i kršenja izborne procedure koje smo do sada zabilježili su dostupni na našem sajtu

11:26 – CeMI: Uporedna izlaznost

11:24 – CeMI:  U Podgorici do 11 sati glasalo je 23,2 odsto

11:21 – CeMI: Izlaznost do 11 sati je 21,4 odsto

11:17 – CDT: Odziv birača po regijama

11:16 – CDT:  Do 11 sati je glasalo 21.6% ili oko 117 300 birača

11:15 – Uprava policije: Jedna osoba ranjena nožem

11:10 – CeMI – Incident u Podgorici, intervenisala policija i hitna pomoć

11:01 – CeMI: Bijelo Polje – član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača i redni broj na biračkom spisku

11:00 – Nove nepravilnosti

10:20 – CeMI: Česta upotreba mobilnih telefona

10:11 – CeMI: Predsjednica biračkog mjesta ograničava pristup informacijama o procesu glasanja posmatraču CeMI-ja

10:07 – CeMi: Birači imaju pravo da glasaju putem pisma

10:02- CeMI:  Nove nepravilnosti

09.52 – Raskrinkavanje: Marginalni portali iz Srbije opet u akciji

Portal Raskrinkavanje piše da se kanonada marginalnih portala iz Srbije za izborne dane u Crnoj Gori nastavlja.

<<<Raskrinkavanje: Marginalni portali iz Srbije opet u akciji<<<

09.40

09.35 – Baranin prijeti: Sjutra ćemo se ćerat

“Sjutra ćemo se ćerat”, kaže Selulović.

<<<Baranin prijeti: Sjutra ćemo se ćerat<<<

09.22 – Do devet časova glasalo: CDT: Glasalo 6,8 odsto birača, CEMI: 6,6 odsto

Presjek nepravilnosti:

Jutro na biračkim mjestima zasad protiče mirno i bez većih nepravilnosti.

Prilikom otvaranja, na nekoliko biračkih mjesta (BM broj 12 u Zeti, BM broj 30 II-A u Danilovgradu i BM broj 43 u Pljevljima) je uočeno da nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su OIK, naveo je CDT.

Takođe, na biračkom mjestu broj 43 Glibaći u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

U CDT-u podsjećaju da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

08.44 

08.37 – Podgorica, BM 25A: birač koristio telefon na BM slikajući glasački listić, a što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove BO i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mjesto.

08.20 

08.14 – Do osam časova glasalo je 2,9  odsto birača ili oko 15480 birača, saopštio je CDT.

Po regijama: Sjever – 2,3 odsto,  Centar – 3,6 odsto i Jug – 2,2 odsto.

07.55 – CEMI i CDT nadgledaju regularnost sprovođenja izbora i evidentiraju nepravilnosti.

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorica u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na 30 metara od biračkog mjesta 14 nalazi bilbord na kojem je reklama za kandidata Jakova Milatovića.

“Zakon o izboru odbornika i poslanika zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta”, naveli su iz CeMI-ja.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da u Nikšiću – MZ Dragova luka, na biračkom mjestu 17 član biračkog odbora naglas izgovara ime i prezime birača od samog početka glasanja.

“Shodno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika (ZIOP), članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora zabranjeno je da, u bilo kojoj formi”, naveli su iz CeMI-ja

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jodža konik
Gost
jodža konik

U Tuzi i Ulcinj nije ih izašlo ni 30% Čemu se nadaju kada neće Mila da glasaju masivno?????

Eto tako
Gost
Eto tako

Pomenutoj gospodji je krivo sto njoj niko nije pare dao.👌😂

jodža konik
Gost
jodža konik

Danas opstaje Crna Gora, građansko društvo i Evropa!

Zoran
Gost
Zoran

Lijep naslov za srpske tabloide. Od ovoga ce napraviti medjeda.

Velibor
Gost
Velibor

Vise si ti opsjednut sa njima nego oni sa tobom

Oklelo
Gost
Oklelo

To su kompleksi kojih ne mogu da se oslobode. Onda se forsiraju jos vise u drustvu, a izvor problema si ti sam. Nesposoban da se pokrenes krivis sve oko sebe, po mogucnosti da bude sto globalnije (Rusija, Srbija, Srbi) na ovom porralu, a na in4s (Amerika, zapad, Sorosi, duboke drzave), isti kalup samo druga marka. Na tome treba da eadi… Više »

Send this to a friend