Politika

Vuković: Pokušaj saoizacije Crne Gore

Miodrag Vukovic

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da je izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da za Srbe u Crnoj Gori traži ista prava kao i za Albance u Makedoniji u funkciji ranije dogovorenog scenarija uznemiravanja regiona putem pokušaja saoizacije Crne Gore

“Ideja o ustavnoj rekonstrukciji države, kroz njeno pretvaranje iz države građana u državu naroda, provođenje makedonskog scenarija po principu dva konstitutivna naroda kao uslov i temelj svake političke i državne odluke dobila je potvrdu iz usta prvog čovjeka svesrpskog pokreta ovih dana i ovih godina predsjednika Srbije”, kazao je Vuković u razgovoru za Pobjedu.

Poslanik DPS-a je ocijenio da je srpski predsjednik u svom nastupu, koji je sve više u svađi sa onim prethodnim njegovim nastupom, izjavio da „srpski narod u Crnoj Gori ne očekuje ništa drugo već da ima ona prava koja imaju drugi narodi u drugim zemljama regiona”.

“Misleći vjerovatno na manjinske narode iako to nije htio ni da kaže ni da pomisli čak. Pomenuo je pri tome prava koja imaju Albanci u Makedoniji dobijena Prespanskim sporazumom prava koja su im omogućila da sa većinskim makedonskim narodom konstituišu “novu” Sjevernu Makedoniju u kojoj su konstitutivan narod sa vlastitom participacijom od nešto preko 20 odsto u strukturi stanovništva. Znači, ni te pretpostavke nijesu samo pretpostavke nego realni i moguće vrlo brzo očekivani zahtjevi autora koncepta „sveukupne ugroženosti srpskog naroda van Srbije u drugim državama regiona na koje Srbija ne može da ćuti već otvoreno, ne samo da ukazuje nego i reaguje”, upozorio je Vuković.

Radi se, kako navodi poslanik DPS-a, o projektu pripremanom za ovakve prilike. Centrala nije u Podgorici niti u Crnoj Gori.

“Čak i nesporazumi među izvođačima radova ovog projekta su jedna velika i dogovorena simulacija da se po principu “da se vlasi ne sjete”. Moguće da među mitropolitom srpskim u Crnoj Gori i prvim čovjekom Srpske pravoslavne crkve samim patrijarhom ne cvjeta ljubav iz njima znanih razloga, svjetovnim jezikom rečeno možda zbog borbe za vlast. Ali, situacija se otela kontroli tako da mnogi popovi SPC-a, posebno sa strane, govore o kleru Srpske crkve u Crnoj Gori kao manipulatorima, vjerom i dušama vjernika, ljudima okrenutim ovovremenim materijalnim vrijednostima, bogatunima, vlasnicima džipova i vilai luksuznih stanova koji sa vjerom imaju taman veze kao što su u skladu bog i šeširdžija”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima ne treba zaboraviti daje očigledno zbog nedostatka municije u centrali u centralnom komitetu Srpske pravoslavne crkve, svejedno u da li u Beogradu, Moskvi ili Podgorici, odlučeno da se iz litijaško molebanskog pređe u folklorno vjerske performanse.

“Sve sa igrom i pjesmom. Ali trebalo se i tu kvalifikovati. Utrkivali su se i tu znani i neznani, pop, rok, crkveni i folklorni sastavi ko će boljom, prigodnom vjersko patriotskom pjesmom, a u stvari muzičkim patosom zavrijediti povjerenje. I jedna od beogradskih (a odakle ako ne iz prijestonog grada) grupa koja se „proslavila” radom na temu posljednja dešavanja u Crnoj Gori krenula je za glavni grad ove države da u neđelju održi koncert na ulaznim vratima centralnog hrama vaskrsenja i čega sve ne, ali im je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Tako vrli umjetnici nijesu mogli da ispolje svoje građanske porive, da iskažu svoje građanske potrebe i da tu malo iskoriste maškaradu od vjerskih procesija koja se pravi ili prijeti da se napravi od sve nekontrolisanijih manifestacija u izvođenju SPC u Crnoj Gori”, zaključio je Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
miljenko
Gost
miljenko

gos.Vukovicu nije cudo pogledajte nasu medijsku scenu sve je srbija poklopila pocev od radija : S1,S2,SRPSKI RADIO ,SVETIGORA, D,D+,DRS nadalje TV: VIJESTI ,BUDVA ,HN ,HAPPy RTS ,O2 ,itd. novine VIJESTI ,KURIR ,DAN ,INFORMER ,POLITIKA,NOVOSTI PECAT itd. u mnogim zemljma bi ovo doveli ured jer ovako ne ide

Jugo
Gost
Jugo

Svaka čast poslaniku Vukoviću.
Pošenom Crnogorcu.

miljenko
Gost
miljenko

E MOJ CRNOGORAC VIDI SE DA OD SKOLE IMAS JEDAN VELIKI ODMOR I DVA MALA , MNOGO SI ISAO OKO SKOLE A MALO U NJU ,VJEROVTNO SI BJEZAO SA CASOVA I ISAO U CRKVU 😇😇😇😇😇

Црногорац
Gost
Црногорац

Питање за Админа, да ли су моји коментари непримјерени па их не објављујете?
П.С. Није потребно да објавите овај коментар уколико нисте стигли да обрадите коментаре и ако ћете их објавити.
Уколико има неки проблем са садржином коментара, молим вас да ме обавијестите.
Унапријед хвала!

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Nece se udostojiti da te obavijeste. Ja sam im vise puta slao poruke na fb, na kontakt telefon i viber sa svim screenshoot-ovima, da bi mi posle 10 dana odgovorili da komentari sa mojim nickom nijesu ni postojali. Toliko o fer politici komentarisanja.

Pomorac
Gost
Pomorac

Kako je tebi dobro!

Црногорац
Gost
Црногорац

Браћа Монтенегрини заиста имају своје посебности: – Украли писмо Србима – своје никад нису имали, – Украли језик Србима – свој никад нису имали, – Хоће да украду свете храмове и свете цркве Србима – своје никад нису имали, – Хоће да обнове аутокефалну цркву – никад је нису имали, – Хуле на српског патријарха – својега никад нису имали,… Više »

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Pismo i jezik-sto prevedoste Njegosa 1927.god.kad je pisao srpskim jezikom? Hramovi-evo 2 mjeseca nije podnesen zahtjev Ustavnom sudu.Zasto? Jer SPC nema dokaza za mnoge hramove i zemljista da su njihovi. Vas patrijarh huli na nas. I bolje da ga nemamo, no da je onakav, da se stidimo od njega. Imali smo mitropolite koje smo sami birali. A te price o… Više »

Црногорац
Gost
Црногорац

Сердаре, сердар је и Јанко Вукотић, да ли има сличности у вашим титулама? Непименост није ништа лоше али је зла воља и Богу и људима мрска. Његош је писао на славеносербском језику а по негдје је користио и црквено-словенски језик. Али сва браћа, па и браћа из Владе треба да знају да је Његош све отпаднике Српства громовито проклео: Ја… Više »

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Titule su iste. A sto se tice srpstva Njegosevog, slazem se. Samo to je to tada oznacavalo pravoslavlje.

Црногорац
Gost
Црногорац

Његош никад не мијеша Православље са Српством не знам гдје сте то запазили!? Зашто Православље не мијеша са Грцима или са Русима или са било којом канонском Православном помјесном црквом!? Такође, он не раздваја Црногорство од Српства. Док говори о Српсту, велича Српство осим што проклиње великаше који раздробише српско Царство: Ево неких стихова из Горског вијенца: „Зна Душана родит… Više »

Црногорац
Gost
Црногорац

Његош никада није мијешао Православље са Српством. Не знам гдје сте то запазили!? Зашто Православље не мијеша са Грцима или са Русима или са било којом канонском Православном помјесном црквом!? Такође, он не раздваја Црногорство од Српства. Док говори о Српсту, велича Српство осим што проклиње великаше који раздробише српско Царство: Ево неких стихова из Горског вијенца: „Зна Душана родит… Više »

Црногорац
Gost
Црногорац

Његош никад није мијешао Православље са Српством не знам гдје сте то запазили!?
Зашто Православље не мијеша са Грцима или са Русима или са било којом канонском Православном помјесном црквом!?
Такође, он не раздваја Црногорство од Српства. Док говори о Српсту, велича Српство осим што проклиње великаше који раздробише српско Царство.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

E ovako srbine!Crnogorci su svoji na svome,ovjekovima ovdje.SrbI su potonji dosli ovdje sa onim divljkomi palikucom Nemanjom.A autokefaliju ste prvi put imali 1879 ,nikad prije to vam je rekao I potvrdio Vaseljensku Patrijarh.Bili ste sve vrijeme pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije.Pokusali ste u nekoliko navrata obmanama I otimacinom da proglasi te Pecku patrijarsiju i samostalnost zato je bila bacena anatema na… Više »

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Crnogorac, ako si posten istoricar, moras za osnov da uzimas drzavna dokumenta da bi znao istinu. Njegoseva djela su umjetnicka, neprocjenjiva. Ali ne mozes njih uzimati kao istorijski izvor. Ne moze se istorija izucavati iz predanja i novniskih clanaka .

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Džabe im svi pokušaji da nam sruše Crnu Goru. Ko nam o zlu mislio… Da je vječna!

Gigi
Gost
Gigi

Misko aj na lozu.

Mitar
Gost
Mitar

Vozi Misko ko tebe vise slusa..

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Slagali se mi ili ne sa politikom DPS-a, ovi su ljudi stali u odbranu drzave. Nijesu zakon donijli 40 i nesto psoslanika, vec 290000 punoljetnih gradjana koji su ih izglasali da vode drzavnu politiku. Bez obzira na mnoge spekulacije o broju litijasa, ne zanosite se previse. Nema vas dovoljno da urusite ustavni poredak zemlje iako vasi predstavnici u Skupstini bacaju… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Da li u te racunas i one kupljene glasove…DK vam je i filmom dokazao kako ste na vlast….vama je vaka pljacka dozvoljena a zborite da volite CG…e 🐄🐃🐂🐄🐃🐂👾

4 C
Gost
4 C

”Velikosrpski nacionalizam je živ i zdrav. Srpska pravoslavna crkva njegovo je crno srce. Srpska pravoslavna crkva neće pomoći modernizaciji i vesternizaciji Crne Gore. Vesternizacija će se desiti uprkos toj crkvi. Kao što će se, ne zahvaljujući, nego uprkos toj crkvi, desiti i demokratska tranzicija vlasti, a ne revolucionarni prevrat u formi izbora u Crnoj Gori. Ako takve tranzicije ipak ne… Više »

Vukasin G.
Gost
Vukasin G.

Mislim da ipak malo odmoriš. Vrijeme je, više ne pomažeš.

Slavko
Gost
Slavko

Sto se ne lijecis u Crnoj Gori ako je tako kao sto pricas?

Budva
Gost
Budva

Milo kralju

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Od saveza pionira do saveza penzionera, zivjeti na praznoj prici, to nema nidje, do li kod nas u crnoj gori !

VD stanje
Gost
VD stanje

Snimak, Koverta, KAP, Telekom, Limenka, OMP, …. Mito, korupcija, kriminal,….
Nekontrolisane manifestacije !!!

Žomo
Gost
Žomo

Uzalud trud dzaba vam sve svi srpska imena imate

knn
Gost
knn

Zomo pravoslana imena mi imamo, Hrvati Zomo katolicka a Bosnjaci Zomo muimanska ili iislamska Zomo toliko valjda svi znaju

Sramotan covjek
Gost
Sramotan covjek

..Marksista…Umukni vise.tvoja prica.ama .nikoga ne dotice.

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Vidis kako je tebe dobro dotakla cim ovako reagujes!

Independista06
Gost
Independista06

Sjasi vise. Dosta podjela

Sasa
Gost
Sasa

Prosvijetli nas jutros malo..

Staxe
Gost
Staxe

Ajde miči se evo 30 godina…ista priča…

Peruta
Gost
Peruta

Posle Miška Ivan, a poslije Ivana opet Miško mlađi, i sve tako redom. Savršenstvo vladanja.

ElPatron
Gost
ElPatron

Zbori srpski da te citav svijet razumije pusti ti saoizacije nego daj nam uticaj iz spoljasnjeg svijeta 🤣🤣🤣🤣

Oli opet?
Gost
Oli opet?

Zbori srpski da te cio svijet bombarduje

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

🚀🚀🚀😂😂😂

mačor
Gost
mačor

Ha,ha,uskoro vijest iz Srbije o 9 miliona “litijaša” na ulicama Podgorice.

Tu tu , tu tu
Gost
Tu tu , tu tu

Ko je ovaj brko ?

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Kad ne znas a sto citas i komentarises?

Tu tu , tu tu
Gost
Tu tu , tu tu

Pa ko je ovaj brko ?

Send this to a friend