Politika

Vuksanović optužio vlast da diskriminiše Srbe

Vuksanović-Šuković

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je, gostujući u Živoj istini, da je položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak. On smatra da je na djelu projekat asimilacije Srba i da ga sprovodi aktuelna vlast.

“U tom ambijentu se teško snalazimo. Diskriminacija dolazi od naše jednorodne braće. Srpski narod u Crnoj Gori ne vidi nikakvu perspektivu. Mi nemamo nikakve šanse da budemo ravnopravni, ne samo sa građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci nego i sa svim drugima koji se izjašnjavaju kao Muslimani, Albanci, Romi…”, rekao je on.

Na pitanje da li je položaj Srba u Crnoj Gori nego što je bio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj , kako je to nedavno ocijenio srpski patrijarh Irinej, Vuksanović je odgovorio potvrdno. Nije, međutim, objasnio kako se broj Srba u Crnoj Gori utrostručio, u odnosu na popis iz 1991. uprkos navodnoj asimilaciji?

Na pitanje da li, kad se već upoređuje sa NDH, u današnjoj Crnoj Gori postoji neki koncentracioni logor za Srbe, poput Jasenovca, predsjednik SNS odgovara da je to banalizacija izjave srpskog patrijarha.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja, da je položaj Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori teži nego pod osmanlijama, Vuksanović je ocijenio da je izjava na mjestu.

“Svako malo se zalijećete da nam rušite crkve. Otomonska imperija nije toliko navaljivala da nam ruši crkve. Suština novog zakona je asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce”, kazao je Vuksanović.

Na podsjećanje na repertoar uvreda što ih je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uputio Crnogorcima, Vuksanović nije imao konkretan odgovor. A, na pitanje šta se želi postići tako opasnim i neodgovornim izjavama, poput onih koje su izgovorili dvojica velikodostojnika SPC, te da li je cilj stvaranje predstave kako je država Crna Gora neprijatelj Srba, Momčilo Vuksanović kaže da je cilj Srpskog nacionalnog savjeta ravnopravan položaj Srba sa ostalim narodima.

“Zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama je na tom nivou da je to nepodnošljivo. Ne znam da se bilo koji građanin srpske nacionalnosti u posljednjih pet godina zaposlio u državnoj instituciji, a da nije morao da se odrekne sopstvenog identiteta”, tvrdi Vuksanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

Blago mu u pamet!!!

sanja
Gost
sanja

Ako su ugroženi neka idu tamo gdje im je bolje. Dosta nam je njihovih laži i prevara.

SINDON
Gost
SINDON

Srbijanci puno lazu nijesu ugrozeni vec ugrozeni nasi crnogorci ugrozeni jer se srbijanci SPC previse okupiraju, ne dozvolismo da ce srpska drzava bit crna gora!

mit i laž
Gost
mit i laž

njemu je polovina 55%

KiM / BiH
Gost
KiM / BiH

napravili su biznis od ovog srvbovanja

Fileopg
Gost
Fileopg

Za povećanje povjerenja u priču ovoga velikog borca za prava Srba trebao bi bar navesti kolika mu je plata za taj posa.

Bot Bubašvaba
Gost
Bot Bubašvaba

Nije dva sendviča kao tebi.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ako gospodin kao i patrijarh SPC izjednacavaju polozaj Srba u CG i NDH pitam gdje je “Jasenovac”u CG? I da li su doticni svjesni da ja CG jedina drzava na Balkanu gdje se broj Srba povecava! Uostalom meni je vec odavno jasno da “mudri starac” muti vodu iz BG da se istina slabije vidi(mora pod Vuciceva skute jer vladike pritisle… Više »

E,moj Saša
Gost
E,moj Saša

A-ha…..😅😅😅😅

Nenad
Gost
Nenad

U cg srecom nema puno extremnih srba ni crnogoraca..tako da nam treba samo postena vlast i da nas 650000 ljidi zivi kako treba ..niko nikog ne bi pitao ni ko je ni sto je..

Nenad
Gost
Nenad

Ja mislim da su ugrozene sve nacije u cg gori osim vrha dps nacije..

Pero
Gost
Pero

A sto cekas bjezi u Srbiju tamo ti je bolje i cekaju te raširenih ruku.

Nenad
Gost
Nenad

Bojim se da bi prije ti pobjegao nego ja ako ne daj boze zagusti..ali ko sto rekoh sreca mali je broj takvih kao ti..

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Lično iskustvo – šef mi je bio crnogorski Srbin, imao jedno 8 puta veću platu i doveo novozapošljenog (koji je isto bio Srbin) na radno mjesto za koje sam ja znao posao i meni je dato da obučavam novozapošljenog da radi taj posao. Uskoro sam ja ostao bez posla i bilo kakve ponude da mi se produži posao za koji… Više »

djuradj
Gost
djuradj

…bravo…lijepo receno…i jos neka vide kakva prava imaju crnogorci u Srbiju pa ista i njima ovdje…sa ijekavicom vec pocinje diskriminacija…

Srbin iz Srbije
Gost
Srbin iz Srbije

“Crnogorac” Nisi napiso šta se desilo kad si se probudio. I u kojoj si firmi radio u toku sna?

svevishnji
Gost
svevishnji

zbog ovakvog tandaranja su komsije ostale bez kosova

Globovanje
Gost
Globovanje

Taj kliše podrazumeva često
ponavljanu ideju da mi nikada nismo vodili osvajačke ratove,
koja se u udžbenicima istorije doslovno sprovodi prećutkivanjem
svih situacija, pogotovo onih iz novije istorije, u kojima je srpska
država kretala u ratove čiji je cilj bilo teritorijalno proširenje na
račun neke od susednih zemlja (primeri srpsko-bugarskog rata iz
1885. i višestrukih pokušaja osvajanja severne Albanije 1912-1913.

Globovanje
Gost
Globovanje

” Na tu predstavu o samima sebi uspešno se nadovezuje još jedna mitska tema. Radi se o ideji o naciji-žrtvi, koja je istovremeno i nacija-pravednik. Komparativna istraživanja balkanskih udžbeni- ka istorije141 pokazala su da takvu predstavu o samima sebi grade svi okolni narodi, što situaciju čini još opasnijom. Radi se o pred- stavi po kojoj „naš narod“ nikada ništa nažao… Više »

freeMNE
Gost
freeMNE

Tvojim perfidnim djelovanjem i tebi slicnim zagovornicima u sprezi sa aktuelnom vlascu ste doveli da Crnogorci budu gradjani drugog reda u sopstvenoj drzavi.

Orlić iz 1868.
Gost
Orlić iz 1868.

U knjaževini Crnој Gori 1868. g. imovina je razdvojena na državnu, crkvenu i imovinu porodicе Petrović Njegoš!

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Orlic, ali, u Knjazevini i Kraljevini Crnoj Gori crkvena i.ovina je drzavna, cak je i “vjera drzavna”. Tako da…to ne pije vodu.

Hercog
Gost
Hercog

Odlično.Ajde uvedimo opet državnu vjeru
Kod komunista su i žene bile državne

Slavko
Gost
Slavko

Ajde brate Srvbne kazite sta ste vi to pomogli Srbima u Cnu Goru.Pokazite crno na bijelo kome ste dali neku pomoc.Sto javno ne kazete koliko Srpsko narodno vijece prima od budzeta Vlade Crnr Gore.Sto Srpska kuca ne kaze koliko prima od Vlade Srbije.Vama je dobro,krijete se iza nekih organizacija kao pomazete Srbima ,u Crnoj Gori.Meni je ponos sto sam Srbin.A… Više »

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Vidite se tamo, samo se micite sa grbace Crnogoraca! Siti smo vas, unazdiste nas svojim lazima i izvrtanjem crnogorske istorije i sadasnjosti!

Ljuta
Gost
Ljuta

Srbija vam je dala 50miliona maraka da spasite Jugooceanije a sad ni 50 miliona ni Jugooceanije od 25 prekookeanskih brodova…. ni imovine…gdje je završilo toliko bogatstvo? Ko su bili direktori?

Montelider
Gost
Montelider

Ljuta, ne moze se izmjeriti sto nam je SRBIJA UZELA. Prema tome, sjedi dje si i pokrij se klompama!

Zoran
Gost
Zoran

Opet ovaj vuksanovic koga taj predstavlja.

Roko
Gost
Roko

Takvo razmišljanje ih je dovelo do toga da gube i identitet i teritorije. Na kraju ćete ostati bez ičega ne zbog drugih nego zbog retrogradnih djela.

Spuski
Gost
Spuski

Daj bre bosta je vise sa takvim lazima i propagandom vasom samo da i ste bili u centru paznje i da vas ova mrcna zaveden sirotinja glasa da i ste mogli na racun njeni da uzimate pare ovvdje nema toga ko je ugrozen

Zecanin
Gost
Zecanin

Ako je to tako kako kaze Irinej a ovaj potvrdio onda je privilegija bilo zivjeti u NDH. A vidjite kakvi su ovome Vuksanovicu obrazcici. Mogao bi po njima pisat sto bi rekli stari crnogorci.

Kataklizma
Gost
Kataklizma

A moze li na reci ovaj tip dje se djede neki aluminijum ne prodat devedesetih godina iz kruga aluminijskog kombinata proslog vijeka? Bar tako su novine pidale.

Gile
Gost
Gile

Daj boze bas da vam bude kao u NDH.nego tad ne biste lažali kao sad nego molili nas…

Danjo
Gost
Danjo

Sram te bilo Gile,i tebe i portal.

Luburić
Gost
Luburić

Gile, pošaljite ih nama.

Blagoje J.
Gost
Blagoje J.

Poslao sam neke vaše dje treba.

Stara varoš
Gost
Stara varoš

U organizovanoj i pravnoj državi, junače, ovakvu izjavu bi morao malo bolje objasniti i to ne na portalu! Pi.

Zzzzzzzzzz
Gost
Zzzzzzzzzz

Prije neki dan na rtcg bi emisija radjena 2005.. jedno podsjecanje sto ste nam radili.. da ne psujem ali doci ce dan da odgovarate za sve.. pa makar u istori cete biti opisani kako zasluzujete!

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa jesmo li u građanskoj državi? Eto u ‘rvacku Stipe Mesić i Ćiro Blažević podržaše srbe. Kad ste tako kočoperni što ne udarite na nas? Proći će i ovo.. u pravu ke Rašo: Kriza identiteta. Ja vas iskreno žalim.

Libero7
Gost
Libero7

Treba si mojsilovicu ostati kod rasa u sumsku jer je crna gora za tebe eldorado

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Libero 7, dobro si mu reka!!! Svaka cast! 👍

nenad mne
Gost
nenad mne

Pa, Mojsilović je iz te “ljepote” i pobjegao ovdje, da se “pati”!

SINDON
Gost
SINDON

LIBERO7 IMA PRAVO BRAVO

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Druze mojsilovicu,ti si evidentno jedan od domicilnih ableka koji se tripuju da su srbi zbog duboko ukorijenjenog kompleksa nize vrijednosti i koji garant nidje lishe begisha, i to vozom, nisu obrtali….😉

mne
Gost
mne

Što očekivat u jednoj državi od ovakvijeh likova kao što je ovaj,amfilohije risto,mandić i ostala bratija četnika

sused
Gost
sused

svi oni koji su protiv drzave CRNE GORE niko im nebrani da idu tamo dje im je bolje samo ovdije neka ne zavsdjaju narod

pgp
Gost
pgp

Ovu sam priču već jednom čuo u Kninu prije 30 godina. Prošlo je puno vremena, ali priča ostaje ista.

Gile
Gost
Gile

Što će ovaj srpski vazal…pljuje po cg i jos dobija pare za to od iste cg.tugo naša

banjanin
Gost
banjanin

U Vlasenici u Bosni na bilbordu piše Bože-TEŠKO TEBI SA NAMA OVAKVIM KAKVI SMO

Vele
Gost
Vele

Vidim kako su su Srbi diskriminisani na primijeru, Dakle Davidovica, Carevca, Kipsa, Lakovica… Druga je stvar sto ti kao neradnik bi da uzimas velike pare na racun Srba.

Stid vas bilo
Gost
Stid vas bilo

Vele, taman je tako. Jos te korporacije pomazu DFu i Demokratama, i to sve “na ruke”, zna se to.

Rašo
Gost
Rašo

Vele, molim te nemoj Lakovica svrstavati sa ovima, on je medju prve zagovornike za nezavisnu Crnu Goru.

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Vele, on je toliko para uzeo na nelegalan nacin,kroz razno razne projekte.Posla bi imalo specijalno tuzilastvo.Slavina zavrnuta,onda prica neistine,u mom komsiluku zivi 70% Srba svi uposljeni toliko o ugrozenosti.

Dragan
Gost
Dragan

Vidijeli smo kako su Srbi diskriminisani u Beranama tako sto proceruju covijeka samo zato sto nije Srbin jer kako kazu sto ce jedan Hrvat u Berane.

Brat
Gost
Brat

Vuksanović nije ravnopravan sa mnom zbog toga što zarađuje prodavajući maglu, ima ogromni imetak i ne priznaje državu Crnu Goru.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

U ovoj zemlji su voljom drzeve samo Crnogorci ugrozeni. Za negiranje svega crnogorskog ovaj Vuksanovic dobija novac od drzave. Kao i CANU.

Aloalo
Gost
Aloalo

Tacno.

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa uradite nešto da to spriječite šta kukate povazdan.

Walter
Gost
Walter

Nije mi jasno zašto se Srbima,, kriva” u svakoj državi bivše Juge. Da li je moguće da su se svi urotili protiv Srba ili je po srijedi nešto drugo… Ja lično mislim dok se živi u jednoj državi a ide po instrukcije u drugu državu, pri tom ne priznajući i ne poštivajući zakone te iste države čiji su oni građani,… Više »

Mister no
Gost
Mister no

Sjedi tv Milena, dok god ljude tako odvajas vazsa ce nam kuku bit, sa tobom i tebi slicnima!

Jovan
Gost
Jovan

Mene ne treba u Javnim Ustanovama da zastupa niko ko negira išta crnogorsko i ne priznaje da je Crna Gora država.

Radovan
Gost
Radovan

Zašto nećete da objavite komentar?
Odavno nijesam gledao Istinu po želji i mjeri, a poslije one sinošnje emisije sigurno neću više. Takvo “novinarstvo” je teško dostići. Vuksanovića ne simpatišem ali kad ga voditelj optuži za sve greške Nemanjića, Pećke patrijaršije, Vaseljenske patrijaršije, sadašnjih svještenika… srbovanje Petrovića, kapitulaciju Crne Gore, “Aca palikuću”…bi mi žao i Vuksanovića i moga potrošenog vremena!

Ironija
Gost
Ironija

Pa ti mu noge operi kad ti ga je toliko zao

Stid vas bilo
Gost
Stid vas bilo

Radovane, e greote od tebe! E, bas mi te nekako dodje zao..

Danko
Gost
Danko

A sto tebi to smeta kad njemu ne smeta????????????????

Primorac
Gost
Primorac

Srbi,Srbi opet Vas srbi, ono što Vi radite pripisujete drugima da to rade, mislite ako ste zadnjih 150 godina lagali i radili to šzo ste da će vam proći priča, oće jedino ako nestane svjecke komunikacije pa vi opet na magarca da pričate priče crnogorcima kako su rusi poslali samo toliko koliko jes žita, pola ste krali a sve lagali,… Više »

vesko
Gost
vesko

Primorac jeste sve si u pravu toliko lazi od Vladike Danila,Vasilija i Save,Sv.Petra Cetinjskog,Njegosa,Nikole Petrovica,Marka Miljanova,Lazara Socice,Jola Piletica,Stefana Mitrova Ljubise,vojvode Mirka Petrovica.Po tebi ispade da su svi Crnogorci koji su kroz istoriju valjali a bili Srbi da su lazovi i falsifikatori.

Danko
Gost
Danko

Ne no po tebi oni su Srbi a NIJESU! No dobro, u ovoj eri elektronske komunikacije ti i dalje pricas te bajke, to znaci da nema svrhe s tobom raspravljat!!!

vesko
Gost
vesko

O licnostima koje sam pomenuo u svom komentaru i njihovoj etnickoj pripadnosti ne odlucujemo ni ti ni ja.Oni su se za svog zivota izjasnjavali kao Srbi.Oni kroz pisanu rijec,politicki i crkveni rad i govore a obican svijet kroz mitove,legende,narodnu epsku poeziju.Ti si nervozan jer to sve pobija tezu o etnickoj posebnosti Crnogoraca.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Vesko, ne citaj povrsno, u CG je srbin znacilo HRISCANIN. Pa zasto Njegos pjeva “srpska Italija” u pjesmi Srbin Srbinu? Vi nikad ne citirate taj stih zato sto vas on DEMANTUJE!

Pudla uhljebic
Gost
Pudla uhljebic

Ovaj Vuksan je bezopasan,samo da malo izjede,popije i koji konvertovani DINAR da primi i to je to!

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Bolesne izjave,
unutrašnjeg neprijatelja!

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Ono sto je Vuksanovic prica sinoc je burka za čovjeka ..za toliko novca koji dobija njegov srpski savjet od drzave a pricat one nebuloze je monstrouzno…

CG volim🇲🇪
Gost
CG volim🇲🇪

Pa šta očekujete kada stalno i nepodnošljivo negirate sve što je CRNOGORSKO??!!

Boka
Gost
Boka

Što mu drugo preostaje.
Idemo ka putu pomirenja među nama Crnogorcima. Još crkva i da počnemo da živimo kao ljudi i da se okrenemo rješavanju u utrašnjih pitanja.

Libero7
Gost
Libero7

Evo u radio tivat ih ima vise ni 90 kad je narodna stranka bila a i u opstinu vise no 90

Milena TV
Gost
Milena TV

Nijedan Srbin ne radi u opštini Tivat, već samo par ljudi koji su vjernici CPC ali se izjašnjavaju kao Crnogorci..Ružno je lagati,momče.

PDV
Gost
PDV

Zalud LIJEPO IME!

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Cena Gora je drzava gradjana.

Libero7
Gost
Libero7

Ne nego ih ima i 7 bataljona

RESERVE
Gost
RESERVE

Ovdje Srbi ne postoje pa se ne mogu asimilovati. Nije dovoljno samoproglasiti se i traziti neka prava. Izjave crkvenih poglavara su osvajacke, hegemonisticke.

Starohercegovac
Gost
Starohercegovac

Naravno da postoje, CG je samo 4 nahije. Moji preci SRBI – Hercegovci su pripojeni tek 1878.

Brat
Gost
Brat

Crna Gora je ova što vidiš danas, odnosno od 2006 i nadalje. U to tvoje vrijeme nije postojala Njemačka, SAD a ni Italija. Mrtva su ta vremena.

provjerite dnk
Gost
provjerite dnk

ni hercegovcu nijeu srbijanci

geografija
Gost
geografija

Nisu Srbijanci, ali jesu Srbi.

Montelider
Gost
Montelider

Geografe, uradi dnk, ja ti placam premiju ako budes srbin! Pod uslovom da su ti muski preci stvarno Hercegovci.

Send this to a friend