Politika

Vuksanović optužio vlast da diskriminiše Srbe

Vuksanović-Šuković

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je, gostujući u Živoj istini, da je položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak. On smatra da je na djelu projekat asimilacije Srba i da ga sprovodi aktuelna vlast.

“U tom ambijentu se teško snalazimo. Diskriminacija dolazi od naše jednorodne braće. Srpski narod u Crnoj Gori ne vidi nikakvu perspektivu. Mi nemamo nikakve šanse da budemo ravnopravni, ne samo sa građanima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci nego i sa svim drugima koji se izjašnjavaju kao Muslimani, Albanci, Romi…”, rekao je on.

Na pitanje da li je položaj Srba u Crnoj Gori nego što je bio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj , kako je to nedavno ocijenio srpski patrijarh Irinej, Vuksanović je odgovorio potvrdno. Nije, međutim, objasnio kako se broj Srba u Crnoj Gori utrostručio, u odnosu na popis iz 1991. uprkos navodnoj asimilaciji?

Na pitanje da li, kad se već upoređuje sa NDH, u današnjoj Crnoj Gori postoji neki koncentracioni logor za Srbe, poput Jasenovca, predsjednik SNS odgovara da je to banalizacija izjave srpskog patrijarha.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja, da je položaj Mitropolije crnogorsko primorske u Crnoj Gori teži nego pod osmanlijama, Vuksanović je ocijenio da je izjava na mjestu.

“Svako malo se zalijećete da nam rušite crkve. Otomonska imperija nije toliko navaljivala da nam ruši crkve. Suština novog zakona je asimilacija Srba u nacionalne Crnogorce”, kazao je Vuksanović.

Na podsjećanje na repertoar uvreda što ih je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uputio Crnogorcima, Vuksanović nije imao konkretan odgovor. A, na pitanje šta se želi postići tako opasnim i neodgovornim izjavama, poput onih koje su izgovorili dvojica velikodostojnika SPC, te da li je cilj stvaranje predstave kako je država Crna Gora neprijatelj Srba, Momčilo Vuksanović kaže da je cilj Srpskog nacionalnog savjeta ravnopravan položaj Srba sa ostalim narodima.

“Zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama je na tom nivou da je to nepodnošljivo. Ne znam da se bilo koji građanin srpske nacionalnosti u posljednjih pet godina zaposlio u državnoj instituciji, a da nije morao da se odrekne sopstvenog identiteta”, tvrdi Vuksanović.

86

avatar
1000
44
42
0
 
57
z dSINDONsanjamit i lažMontelider
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

Blago mu u pamet!!!

sanja
Gost
sanja

Ako su ugroženi neka idu tamo gdje im je bolje. Dosta nam je njihovih laži i prevara.

SINDON
Gost
SINDON

Srbijanci puno lazu nijesu ugrozeni vec ugrozeni nasi crnogorci ugrozeni jer se srbijanci SPC previse okupiraju, ne dozvolismo da ce srpska drzava bit crna gora!

mit i laž
Gost
mit i laž

njemu je polovina 55%

KiM / BiH
Gost
KiM / BiH

napravili su biznis od ovog srvbovanja

Fileopg
Gost
Fileopg

Za povećanje povjerenja u priču ovoga velikog borca za prava Srba trebao bi bar navesti kolika mu je plata za taj posa.

Bot Bubašvaba
Gost
Bot Bubašvaba

Nije dva sendviča kao tebi.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ako gospodin kao i patrijarh SPC izjednacavaju polozaj Srba u CG i NDH pitam gdje je “Jasenovac”u CG? I da li su doticni svjesni da ja CG jedina drzava na Balkanu gdje se broj Srba povecava! Uostalom meni je vec odavno jasno da “mudri starac” muti vodu iz BG da se istina slabije vidi(mora pod Vuciceva skute jer vladike pritisle… Više »

E,moj Saša
Gost
E,moj Saša

A-ha…..😅😅😅😅

Nenad
Gost
Nenad

U cg srecom nema puno extremnih srba ni crnogoraca..tako da nam treba samo postena vlast i da nas 650000 ljidi zivi kako treba ..niko nikog ne bi pitao ni ko je ni sto je..

Nenad
Gost
Nenad

Ja mislim da su ugrozene sve nacije u cg gori osim vrha dps nacije..

Pero
Gost
Pero

A sto cekas bjezi u Srbiju tamo ti je bolje i cekaju te raširenih ruku.

Nenad
Gost
Nenad

Bojim se da bi prije ti pobjegao nego ja ako ne daj boze zagusti..ali ko sto rekoh sreca mali je broj takvih kao ti..

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Lično iskustvo – šef mi je bio crnogorski Srbin, imao jedno 8 puta veću platu i doveo novozapošljenog (koji je isto bio Srbin) na radno mjesto za koje sam ja znao posao i meni je dato da obučavam novozapošljenog da radi taj posao. Uskoro sam ja ostao bez posla i bilo kakve ponude da mi se produži posao za koji… Više »

djuradj
Gost
djuradj

…bravo…lijepo receno…i jos neka vide kakva prava imaju crnogorci u Srbiju pa ista i njima ovdje…sa ijekavicom vec pocinje diskriminacija…

Srbin iz Srbije
Gost
Srbin iz Srbije

“Crnogorac” Nisi napiso šta se desilo kad si se probudio. I u kojoj si firmi radio u toku sna?

svevishnji
Gost
svevishnji

zbog ovakvog tandaranja su komsije ostale bez kosova

Globovanje
Gost
Globovanje

Taj kliše podrazumeva često
ponavljanu ideju da mi nikada nismo vodili osvajačke ratove,
koja se u udžbenicima istorije doslovno sprovodi prećutkivanjem
svih situacija, pogotovo onih iz novije istorije, u kojima je srpska
država kretala u ratove čiji je cilj bilo teritorijalno proširenje na
račun neke od susednih zemlja (primeri srpsko-bugarskog rata iz
1885. i višestrukih pokušaja osvajanja severne Albanije 1912-1913.

Globovanje
Gost
Globovanje

” Na tu predstavu o samima sebi uspešno se nadovezuje još jedna mitska tema. Radi se o ideji o naciji-žrtvi, koja je istovremeno i nacija-pravednik. Komparativna istraživanja balkanskih udžbeni- ka istorije141 pokazala su da takvu predstavu o samima sebi grade svi okolni narodi, što situaciju čini još opasnijom. Radi se o pred- stavi po kojoj „naš narod“ nikada ništa nažao… Više »

freeMNE
Gost
freeMNE

Tvojim perfidnim djelovanjem i tebi slicnim zagovornicima u sprezi sa aktuelnom vlascu ste doveli da Crnogorci budu gradjani drugog reda u sopstvenoj drzavi.

Orlić iz 1868.
Gost
Orlić iz 1868.

U knjaževini Crnој Gori 1868. g. imovina je razdvojena na državnu, crkvenu i imovinu porodicе Petrović Njegoš!

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Orlic, ali, u Knjazevini i Kraljevini Crnoj Gori crkvena i.ovina je drzavna, cak je i “vjera drzavna”. Tako da…to ne pije vodu.

Hercog
Gost
Hercog

Odlično.Ajde uvedimo opet državnu vjeru
Kod komunista su i žene bile državne

Send this to a friend