Politika

Zajednički komitet EU i Crne Gore: Prekinuti bojkot Skupštine i što prije formirati novu i stabilnu vladu

Ilustracija

Članovi Zajedničkog konsultativnog komiteta Evropske unije i Crne Gore pozvali su parmentarne stranke da, kako se navodi u deklaraciji, prevaziđu polarizovanu političku klimu, te da prekinu opstruktivnu praksu bojkota Skupštine i da se uključe u dijalog kako bi se što prije formirala nova i stabilna vlada.

Komitet je razmatrao je stanje odnosa EU i Crne Gore i osnove procesa pristupanja EU, sa posebnim osvrtom na ekonomske kriterijume, javne nabavke, statistiku i finansijsku kontrolu i stanje civilnog društva u Crnoj Gori.

Oni su političkim akterima poručili da građani od njih očekuju da zajedno rade i prevaziđu svoje razlike kako bi Crna Gora, “najnaprednija država među zemljama kandidatima za članstvo u EU, mogla da preduzme i sprovede vitalne reforme i izbori svoje mjesto u EU”.

Crnogorska ekonomija se oporavlja

“Članovi komiteta sa zadovoljstvom konstatuju da se crnogorska ekonomija kontinuirano oporavlja. Ovo je uglavnom zahvaljujući snažnom učinku sektora turizma u 2021. godini, nakon što je bio teško pogođen pandemijom koronavirusa, iako se tek treba vratiti na nivoe prije pandemije”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji u koju je Portal Pobjede imao uvid.

Osvrnuvši se na nagli pad budžetskog deficita u 2021. godini i napomenuli su da se čini da se stopa nezaposlenosti vraća na nivoe prije pandemije, ali su izrazili i zabrinutost zbog njenog stalno visokog nivoa (15 odsto) i porasta nezaposlenih građana.

Pohvaljene sankcije Rusiji

Članovi komiteta su ukazali na to da su svjesni potencijalnih ekonomskih i društvenih posljedica po Crnu Goru zbog sankcija uvedenih Rusiji, imajući u vidu visok udio Rusije u stranim direktnim investicijama, većinom u sektorima nekretnina i turizma, kao i visok procenat turista iz Rusije i Ukrajine koji tradicionalno posećuju zemlju.

Međutim, oni crnogorske vlasti pozivaju da nastave da u potpunosti prate EU i mehanizme.

Komitet pozdravlja činjenicu da Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU, nastavlja da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sankcijame EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, i glasnu podršku inicijativama EU i UN.

“ZSO podstiče Crnu Goru da preduzme neophodne korake da brzo i u potpunosti implementira usvojene restriktivne mjere. Takođe ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa ovom dobrom praksom”, poručili su oni.

Članovi komiteta su pozdravili izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu te izrazili žaljenje što je napredak Crne Gore na njenom putu ocijenjen ograničenim.

“Crna Gora bi trebalo da uloži sve neophodne napore da ispuni privremene standarde za poglavlja 23 i 24, koja određuju ukupan tempo pregovora, i predstavljaju prekretnicu prije nego što se krene ka privremenom zatvaranju drugih poglavlja ili klastera, što bi takođe trebalo ostati u fokusu. ZSO pozdravlja proaktivan pristup ubrzavanju glavnih aktivnosti u okviru pregovaračkog procesa, što se može vidjeti u pokretanju vladinog akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Prekinuti praksu političkih preplitanja i nepotizma

Članovi komiteta su istakli da politika ne bi trebalo da ima prednost nad vladavinom prava i da sva imenovanja moraju biti depolitizovana, transparenta, sprovedenaprema dobro utvrđenim kriterijumima.

“Trebalo bi prekinuti kontinuiranu praksu bliskog preplitanja političkih partija i administracije koja vodi nepotizmu”, poručili su oni.

Članovi su kazali da su zadovoljni značajnim skokom podrške građana Crne Gore članstvu zemlje u EU (71 odsto za u poređenju sa 54 odsto u junu 2020. godine), te istakli da jeEU najveći strani finansijski donator u Crnoj Gori, kao i da je entitet sa kojim Crna Gora ima najjače političke, ekonomske i trgovinske veze.

Zajednički konsultativni komitet EU i Crne Gore (JCC) je jedno od tijela uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Crne Gore. Omogućava obostranim organizacijama civilnog društva da prate napredak Crne Gore ka pridruživanju Evropskoj uniji i da usvoje preporuke za pažnju crnogorske Vlade i institucija EU.

Čini ga dvanaest članova, po šest sa svake strane, koji predstavljaju EESC i crnogorsko civilno društvo. Njime kopredsedavaju tokom sadašnjeg mandata (2020–2023) Andrej Zorko, član EESC i izvršni sekretar Upravnog odbora Slovenačke asocijacije slobodnih sindikata, i Pavle D. Radovanović, potpredsjednik Komore privrede Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Semi
Gost
Semi

Skupština nije stabilna , država nije stabilna , nema šanse ni da bi vlada sa SNP bila stabilna … ali ajde

Send this to a friend