Politika

Zakon o slobodi vjeroispovijesti sprovodiće se u potpunosti i neće zakinuti nikoga

Bogdanović

Stav Vlade Crne Gore apsolutno je jasan – Zakon o slobodi vjeroispovijesti sprovodiće se u potpunosti, pri čemu ćemo voditi računa da nijedna strana koja je njime tretirana ne bude zakinuta na bilo koji način, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović u intervjuu za Dojče vele, tokom zvanične posjete Berlinu.

Komentarišući aktuelne proteste u zemlji, Bogdanović je istakao da su oni samo dodatna potvrda demokratskih kapaciteta koje je dostigla Crna Gora.

“Jedna vjerska organizacija, više političkih stranaka i dio stanovništva imaju pravo da slobodno iskažu neslaganje i dok god ono bude mirnog karaktera, to je u potpunosti njihovo pravo koje niko, a posebno Vlada Crne Gore, neće suzbijati ni na koji način. No, naspram toga, na nama je da uradimo ono što su već učinile gotovo sve evropske države – da uvedemo crkvu u sistem i da regulišemo pitanja koja su tretirana Zakonom o slobodi vjeroispovijesti”, poručio je Bogdanović.

Naglasio je i da će vjerske zajednice i vjernici koji su do sada bili u crkvama, njih nesmetano moći da koriste i ubuduće.

“Sekularna smo država i poštujemo pravo svih građana na slobodu vjeroispovijesti. No, ta sloboda i imovinsko pravo su dvije potpuno različite stvari. Na nama je da regulišemo upravo imovinska pitanja, uz utvrđivanje činjenica o tome da li je bilo nezakonitih upisa i na koji način”, napomenuo je Bogdanović.

Podsjećajući da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ni u kom slučaju nije protiv SPC, niti protiv bilo koje druge vjerske organizacije, Bogdanović smatra i da treba postaviti pitanje zašto SPC do danas odbija da se registruje kao pravno lice.

“Kao što znate, vlada jedne države ne može potpisati ugovor sa nekim ko je na papiru neformalna organizacija. Ukoliko se ne varam, ista crkva je uredno registrovana u Republici Srbiji, tako da ne znam šta ih sprječava da isto postupe i u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović.

U intervjuu za Dojče vele, govorio je i o aktuelnoj medijskoj situaciji u zemlji osvrnuvši se i na novu medijsku legislativu. Odgovarajući na pitanje da li hapšenje novinara u ovako napetoj situaciji u zemlji može doprinijeti smirivanju strasti, Bogdanović izričit je u stavu da zakone svi moraju poštovati.

“I to svima mora biti jasno. Država mora reagovati tamo gdje postoje sumnje da je neko izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda, shodno Krivičnom zakonu Crne Gore, ako se ne varam, član 398”, rekao je Bogdanović.

Čvrsto je uvjeren i da nova medijska legislativa, koja će uskoro biti usvojena u Parlamentu, donosi znatno bolje mehanizme, da su mnoga rješenja u skladu sa savremenom evropskom praksom i da daju državi još bolje instrumente da pruži podršku i sigurnost radu medija.

“Razumijem da postoje strane koje osporavaju nove mehanizme, no upravo ova godina i neke lažne objave dijela medija, koje su prijetile da izazovu tešku društvenu krizu, u trenutku velikih tenzija uvjerile su nas da je potrebno preduzeti određene korake na tom planu. Jer, ukoliko medij pod pouzdanim izvorom pokuša unijeti paniku i razdor, a sve zbog neistinite informacije koju im je, na primjer, proslijedio strani diplomata – to je sve osim odgovornog pristupa. Zbog toga država mora da reaguje ako bilo ko čini krivična djela”, zaključio je Bogdanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Pozdravio te je šofer.

BOSS
Gost
BOSS

Dje si bio u koju rupu Risto u TITOVO vrijeme

Suka
Gost
Suka

Dje je Sveto?

Bog i vjera
Gost
Bog i vjera

Još par mjeseci pa mu zastarijeva slučaj i evo Svetozara čist ka suza.

Vraneska dolina
Gost
Vraneska dolina

Alo ministre neobavijesteni. Crkva je upisana i u Srbiji i u Bosni i u Hrvatskoj bez ponovnog zahtjeva za upis. Priznat je istorijki kontinuitet tradicionalnih crkava. Procitaj sta ti kaze sef danas. Stvaramo u Crnoj Gori crkvu kao potporu stvaranja novog crnogorskog identiteta. Taj prica o novom identitetu – novom Crnogorcu, meni pomalo mirise na neke stvari iz 1932 godine… Više »

Nacija
Gost
Nacija

Nacije se stvaraju prema drzavi Vranesu. Pogledaj Italiju, ili Francusku, ili Njemacku, … da ne nabrajam dalje. Kad moze covjek biti Englez pa bio katolik, anglikanac ili protestant sto ne bi covjek mogao biti Crnogorac bez obzira kojoj religiji pripadao ili ne pripadao.

Patrioti
Gost
Patrioti

Kako ti je tast,cujete li se?
A sura?

Dejan
Gost
Dejan

Postujes samo populaciju duginih boja jer pripsdas istoj.

Sunshine
Gost
Sunshine

A ti se bas pitas

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A i vrijeme je vise da proslavimo oslobodjenje da se rijesimo okupatora.Za Pravo Cast i Slobodu

LAUDA
Gost
LAUDA

Ministre kako ti je tast? Cujete li se redovno, obilazis li ga?

Crni
Gost
Crni

Ima cas pilatesa

Mudrac
Gost
Mudrac

Ministre gdje se djedose 1800 eksponata iz muzeja sa cetinja.
Valjda.kao Ministar kulture.znas.da je nestanak toliki eksponata.NAJVECI UDAR NA ISTORIJU C.GORE.

NBA
Gost
NBA

ŠTO UMANJUJEŠ KAD ZVANIČNO FALI OKO 9200 EKSPONATA

Idriz Muratovic
Gost
Idriz Muratovic

Malo morgen

Sever
Gost
Sever

NEDAMO SVETINJE. U nedlju svi na litije.

Milan BGD
Gost
Milan BGD

Nauči prvo da pišeš pa onda na litiju!

Dzmz
Gost
Dzmz

Pa takvi i idu na litije, niti čitsju niti pisu

Djoko
Gost
Djoko

Kako ocete, ja odoh na jednu Lidiju dok joj muz seta

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Iditarod “litajte”…

Domi
Gost
Domi

Jes demokratska strasno , jedan cojek vlada 30 godina …to je birokratija

Crnogorka MNE
Gost
Crnogorka MNE

Domi, VECINA GA JE IZABRALA. I NEMA PRICE.

DIK
Gost
DIK

Na pokradenim izborima!

Glasac SDP
Gost
Glasac SDP

Da su pokradeni treba dokazati. Kako ono stade brojanje Lekicevih glasova one godine? O nacinu glasanja se pocelo raspravljati pa se Demokrate povukose. Onda ce naravno opet da vicu da su pokradeni. Na zalost vjecitih gubitnika svi izbori su priznati kao regularni od medjunarodne zajednice.

MPG
Gost
MPG

Samo istrajno i bez popustanja. U sekularnom drustvu niko ne smije da bude iznad drzave. U suprotnom postajemo nova Srbija i Turska a to je daleko od civilizovane Evrope.

Goca
Gost
Goca

Pa ti bi sve dao da budes to!!!

Pitanje
Gost
Pitanje

Genijalan zakljucak. Kako dodje do njega Ostroga ti?

Ma, dosta!
Gost
Ma, dosta!

Treba ovo raščistiti, da više ne budale po ulici. Pa ako misle da imaju silu da sami prave zakone, neka više krenu.

Plana brda
Gost
Plana brda

Taman tako a be da te traumiraju svakog četvrtka i nedjelje.. Svaki drugi dan se pozdravljaš sa fameljom “ne brinite, neće me puno osudit, samo sam špija” 😂 😂 😂

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Prvo ove sa strane koji su snimljenina kamere da ruse I prave nemire,procesuirati I onda deportovati,a nase za svako nepostovanje zakona krivicno sakcionisati,dosta je bilo

MRAK STIZE
Gost
MRAK STIZE

RECE BOGDANOVIC A NE RECE NISTA O UKRADENIM EKSPONATIMA

Duško Bolt
Gost
Duško Bolt

Vidiš đe je otišao da pita da oni ne znaju što o eksponatima?

Vesko
Gost
Vesko

Tebe će pitati karakteru!

Калимеро
Gost
Калимеро

Ништа од тога!

Mudrac
Gost
Mudrac

To cemo bidjeti

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Prvo nauci da pises pa onda nas zasmijavaj

Send this to a friend