Fudbal Crna Gora izgubila šanse da se nađe na Evropskom prvenstvu

Vrijeme naše istine

Debi Faruka Hadžibegića protiv Mađarske je proširio roster, vratio donekle poluljano samopouzdanje, pokazao da Crna Gora može… Ali, prijateljska utakmica je samo prijateljska. Nije ni čudno što je uglavnom sklonjena iz kalendarskog takmičenja.

Kvalifikacioni okršaj sa Češkom je prizemljio “hrabre sokolove” i vratio ih u realnost. A realnost je takva da nemamo igrački kvalitet da se plasiramo na veliko takmičenje. Pa, sve da su u timu i Stefan Savić i Stevan Jovetić.

Jednostavno, samo dva reprezentativca sa šireg spiska u Ligi šampiona (Savić, Luka Đorđević) i tek trojica u ligama petica (Savić, Jovetić, Adam Marušić) govore o kvalitetu “crvenih”. Svi ostali igraju ili ne igraju u prosječnim (ne) poznatim timovima (Astana, Kairat, Pakhtakor, Soči…), dok protivnici u ekipi imaju fudbalere koji se takmiče na mnogo ozbiljnijem nivou.

Mogućnosti i očekivanja u raskoraku

I zbog toga FSCG i selektor ne smiju da budu u raskoraku između mogućnosti i očekivanja. Sportski je juriti san o velikom takmičenju, sportski je nadati se iz okupljanja u okupljanje, ali sa našom bazom igrača to je teško. A ta baza je nekih 30 momaka, koja se non-stop vrti.

Međutim, to nije želio da prihvati ni Ljubiša Tumbaković na početku kvalifikacija, a ni njegov nasljednik sada kada je praktično sve bilo izgubljeno.

Crna Gora sada je jasno više ni protiv koga nije favorit. Možda se tako može postaviti u duelima sa San Marinom, Lihtenštajnom, Gibraltarom, Farskim ostrvima… ali kada znamo da nam je klupski fudbal na tom nivou i tu se postavlja veliki znak pitanja.

Ali, novi selektor može da pronađe sistem kao što ga je imao Zlatko Kranjčar i Tumba samo na početku koji će garantovati čvrstinu, koja može da donese iznenađenje. Za to ima vremena, a svaka dobijena utakmica protiv jačeg rivala od sebe je iznenađenje. I naš mali san.

Samoubistvo je pomisliti da “crveni mogu da čuvaju loptu i diktiraju ritam protiv kvalitetnijeg rivala…

Deset igrača iz naše lige

Hadžibegić je više puta poručio da neće odustati od naše lige i da to prvenstvo ima kvalitet, ali to je još jedan raskorak u realnosti. Protiv Češke je od mogućih 14 igrača na terenu bilo 10 koji su nastupali u Telekom 1. CFL, a tokom cijelog meča su bili podređeni u odnosu na protivnika.

I da se odmah razumijemo u našoj ligi trenutno nema novog Petkovića, Bećiraja, Mugoše, Vukčevića, Vešovića, Boljevića, Bakića… A to je ogroman problem. Jednostavno, susrećemo se sa činjenicom da uskoro nećemo imati ni bazu, ni kvalitet. Jer, Telekom 1. CFL ne može dati ozbiljnog reprezentativca A selekcije.

Neka nova generacija fudbalera (mlada reprezentacija) nije uspjela ni da zaprijeti Španiji, a omladinci su završili posljednji na prestižnom turniru “Stevan Ćele Vilotić u konkurenciji Srbije, Izraela i Mađarske… Međutim, za to nisu krivi ni Hadžibegić, ni Vukotić, ni Peković.

To je priča za ozbilj nu analizu, a tiče se rada u mlađim kategorijama, trenera mlađih kategorija, a najviše funkcionera prvoligaških i drugoligaških klubova koji nemaju ni kratkoročnu viziju, a kamoli dugoročnu…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ma znate sta…….htio sam sad malo nesto ostro o ovome clanku.. ali necu. Pazi bogati, sad ispade da neumemo da igramo fudbal. OK nijesmo nivo tih visoko kotiranih ekipa. Ali ovdje se radi o prikrivanju istine, da riba smrdi od glave. Treba sve to profesionalnije da se radi u citavom savezu od najmanjih pa na dalje. Ponasanje na i pored… Više »

Kralj nikola
Gost
Kralj nikola

Daj te tekst od Brana Milicica Cdm samo objavljuje tekstove kad je neki uspjeh da podigne malo bas bi me zanimalo kako bi Brano iz njegovog ugla prokomentariso posto Brano nema dlake na jeziku.

Kralj nikola
Gost
Kralj nikola

Ja bi volio da se Kosovo kvalifikuje ne sto navijam za kosovo nego da vidi da se moze pa nemaju ni oni fudbalere eksta klase island pa i slovenija ljudi igraju

TonyZ
Gost
TonyZ

Nije problem skola fudbala, od malih nogu se nauci igrajuci svakodnevno, uz skole fudbala gdje dobijete kondiciju, malo misica, zategnete se itd… mislim da to nije problem. Problem najveci je u glavi svakog fudbalera koji igra u nasoj ligi. Psiha je problem, motiv i aspiracije, ponasanje van terena. Nijesu cak ni pare toliki problem, jer para ima vani, ako si… Više »

kuč
Gost
kuč

A dje igraju ovi fudbaleri Kosova ,Islanda ,Norveške itd… . Ne slažem se da naša liga nemože proizvesti repezentativca (kvalitetnog) ,samo je u pitanju organizacija i rad . Mora se raditi na kondicionoj spremnosti ,na fizičkoj snazi ,na psihološkoj pripremi itd . Kad se gleda utakmica na tv-u ,jasno se vidi koliko naši trče jer se čini da protivnika ima… Više »

cetinje
Gost
cetinje

Posle Brnovićevog poraza 4:1 od Makedonije isto je razmišljanje bilo pa smo posle toga odigrali najbolje kvalifikacije i da nije bilo preokreta u Jermeniji igrali bi makar baraž za SP 2018. Glavni problem je nedostatak Jovetića, jedini naš kreativni igrač koji može nešto da promijeni na terenu, s obzirom da je hronično povrijedjen mora se tražiti rješenje a selektori griješe… Više »

Toske
Gost
Toske

Neznam ko je autor ovoga teksta ali se u vecini slazem. MI, u Crnoj Gori imamo velika ocekivanja. takmicimo se sa jednom Engleskom koja ima vise liga nego mi klubova, koja skoro da ima vise registrovanih igraca nego mi stanovnika i mi ocekujemo da budemo bolji od njih. Mi imamo tri nivoa liga prvu, drugu i podsavez i kada pogledas… Više »

...
Gost
...

Nemamo ekipu i to je to,pogotovo kad ne igraju Savic i Jovetic.. Moze doc i Gvardiola da nas vodi..

Send this to a friend