Košarka

Boša Tanjević o NBA, ex Yu, reprezentaciji…

Janis Adetokumbo birao je “svoje” ljude iz Evrope. Tako će u “Timu Janis” igrati četiri produkta škole košarke sa Starog kontinenta, a do sada ih je u istoriji All star okršaja bilo svega 13.

“Naravno da prija činjenica da Evropljani prave razliku i da ih je toliko na prestižnom All star meču. To je priznanje za cijelu košarku u Evropu, a čini mi se najviše za košarku na prostoru Jugoslavije”, govori za Dnevne novine proslavljeni Bogdan Boša Tanjević, veličajući sa potpunim pravom školu jugoslovenskih trenera…

“Nemoj da zaboravimo da je Janis Adetokumbo praktično naš. A sada je kapiten jednog tima, ima najviše glasova… To je naša škola, jer ko je digao grčku košarku? Pa, Đurović, Obradović, Duda Ivković, Šakota, Ruso..”

Ako bi se kojim slučajem napravio tim od 12 Evropljana i 12 Amerikanaca…

“Uvijek sam oprezan što se tiče toga. Iskreno, opet bi bilo 15 20 razlike u korist SAD. Makar u junu, dok u septembru poslije odmora i priprema ne mogu da garantujem”, sa osmjehom na licu govori jedan od najvećih evropskih trenera.

Dončić je čudo!

Orlando se vrti oko gorostasa iz Bara, Dalas se klanja Luki Dončiću u kome navijači vide novu ikonu kakva je godinama bio Novicki, Jokić pleše na mjestu pleja i centra u Denveru…

“Dončić je najveće čudo. Sa 19 godina već radi nevjerovatne stvari. Oduševljen sam. Jokić je već dvije tri sezone senzacija, o Vučeviću da ne pričamo, a još manje šta su radili Novicki i igrači ranije. Ali, nemoj da zaboravljamo ni Jusufa Nurkića. Ubijeđen sam da Portland ne bi imao toliko pobjeda da nije njega”, jasan je 71-godišnji Pljevljak.

Evropljani su dakle počeli da zavode red! Posebno izdanci jugoslovenske škole košarke. Da li smo talentovaniji od igrača sa prostora SAD?

“Ne! Nismo talentovaniji, ali jesmo inteligentnji. Kod nas se bolje radi u mlađim kategorijama. Treneri su više posvećeni igračima od malih nogu, pa sve do seniorskog uzrasta. Ponašaju se kao mentori, spremaju iz za život… Zbog toga su naši momci uglavnom spremniji za NBA, nego na primjer igrači koji u NBA dođu sa koledža”, poručio je Tanjević, kome NBA kao organizacija smeta.

“Naš prostor jeste talentovaniji, a NBA te igrače uzme praktično besplatno. Nema prave naknade klubovima, reprezentacijama, savezima… Treba i ta NBA da vrati nešto. Uzmu naše super košarkaše i misle da su završili posao. Tako ne može”

Evropa prije NBA

Potpitanje nije bilo potrebno…

“Ne daju košarkaše za reprezentaciju, dozvoljeno im je da određuju, a to je neravnopravan odnos. Zašto NBA igrači ne bi igrali prozore za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo? Konkretno, na primjeru naše selekcije mogli bi da puste Vučevića 10 dana, jer je svakako u NBA mnogo utakmica. Neće se osjetiti neigranje. Zašto tipa jedan NBA klub ne bi pustio po tri igrača po prozoru”, postavlja pitanje neprevaziđeni Boša.

Evroliga ili NBA? Logičan odgovor je bio evropska košarka. Makar ko godinama prati rad Tanjevića…

“NBA gledam lijevim okom, jer ne mogu da posmatram utakmice koje se rješavaju sa 20 30 razlike. To mi ne ulazi u glavu. Evropa krije veću draž, teren je manji, teže je igrati pošto je odbrana svakog tima zategnuta, skupi se po manjem terenu”, poručila je naša legenda, svjestan da talenovani igrači bolje prolaze u NBA.

“Svi ti talentovani i veliki igrači imaju razne povlastice kod svakoga. Dobrom igraču je lakše da iskaže potencijal tamo, nego u Evropi”, podvukao je Bogdan Tanjević.

Dejo, Duško, Zvezdo…

Dejan Radonjić na klupi Bajerna iz Minhena, Zvezdan Mitrović vodi Asvel, Duško Ivanović u trenerskoj fotelji Bešiktaša, Igor Jovović na mjestu trenera Zjelone Gore…
Naši treneri se probijaju.

“Dušku sam bio trener 1981. godine u univerzitetskoj reprezentaciji Jugoslavije, Deja sam vodio u Budućnosti… I Luku Pavićevića pratim u Japanu. Stvarno, svaka im čast”, govori Bogdan Tanjević, a onda dodaje…

“Dejo je potvrdio ono što je radio u Zvezdi, a to je da je jedan od najtalentovanijih trenera u Evropi. Zvezdo je konačno dobio da vodi sjajan klub, gdje je gazda Toni Parker. Odličan je, sljedeće sezone će u Evroligu. To će da bude problem za reprezentaciju, tako da se polako mora razmišljati o tome”, jasan je 71-godišnji Boša.

Reprezentacija? Sada sam optimista

Košarkaška reprezentacija Crne Gore se nalazi na pragu plasmana na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, a “crveni” će dotaći tlo Kine ukoliko u posljednja dva kola kvalifikacija za Mundobasket Ukrajina (22. februar) i Letonija (25. februar) upišu makar jedan trijumf.

Bogdan Tanjević je bio selektor Crne Gore od 2015. do 2017. godine, uvijek je tu za svoju zemlju, a aktivno je učestvovao u postavljanju Zvezdana Mitrovića na mjesto selektora.

“Kada su izvučene grupe, kada sam vidio sistem i jaku grupu u kojoj su Španija, Turska, Letonija, Ukrajina i Slovenija, zamislio sam se. Međutim, imamo sjajne uslove u KSCG, postoji ta sjajna organizacija trenera čiji sam bio predsjednik, sve je na velikom nivou, a rezultat je iznad očekivanja”, poručio je Boša, koji je optimista pred Ukrajinu i Letoniju.

“Koliko vidim, naši glavni igrači igraju dobro u svojim ekipama, ali je šteta što Nikola Ivanović neće biti u formi, već će se tek vratiti iz povrede. To je fantastičan igrač. Međutim, tu su Nidam, Popović, mali Čarapić igra dobru sezonu. Sada sam optimista”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Santos
Gost
Santos

Veliki gospodin upoznali smo se i sreli devedesetih u Rimu, bilo nas je dvadesetak, sjecam se velicao je Crnu Goru, zalio za Bosnom i starom Jugoslavijom. Salio sam se da ce jednog dana biti trener Crne Gore, a on je odgovorio – Uh to bi bilo tesko, Talijani dobro placaju, ali nikad se zna sta ce biti, da ce se… Više »

Uros
Gost
Uros

Nurkic moze i bolje,Vucevic jedan od najstandardnih,Doncic senzacija i buduci najveci bijeli igrac… a Jokic? Jokic je u top 5 igraca lige u ovom trenutku moj dobri Tanjevicu.

Robby
Gost
Robby

Koliko je ovo dobar lik, pozitivan..Koliko velica nase, i neki mali znak talenta da pokazu on ih hvali na sva zvona i gura…Sjetimo se samo koliko je forsirao Milutina Djukanovica i u reprezentaciji i zavrsio mu probu kod Duska Vujosevica itd. Momka koji nije bio ni za Buducnost tadasnju,jako cijeni ljudske kvalitete i strast, divan covjek

Send this to a friend