Evropa

Evropska unija osudila progon opozicije u Bjelorusiji

Ambasadori Delegacije Evropske unije i zemalja članica EU u Minsku danas su prenijeli bjeloruskom šefu diplomatije da je progon pripadnika opozicije “neprihvatljiv” i pozvali vlasti Bjelorusije da prihvate dijalog.

Sastanak diplomata EU u Minsku s ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makejem održan je dok šefovi diplomatija Unije odlučuju o sankcijama za najviše bjeloruske zvaničnike koji su imali ulogu u represiji nad demonstrantima i izbornoj prevari u Bjelorusiji.

“Evropske diplomate su naglasile da je neprihavatljiv progon članova Koordinacionog savjeta iz razloga koje su vlasti navele” – ocijenila je Delegacija EU u Bjelorusiji.

Opozicija je formirala svoj Kordiniacioni savjet da bi podstakla prenos vlasti jer je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko suočen sa ogromnim protestima izazvanim njegovim spornim reizborom 9. avgusta.

Desetine hiljada ljudi su na ulicama širom zemlje uprkos brutalnoj policijskoj represiji.

Protiv opozicionog Koordinacionog savjeta vodi se istraga zbog “narušavanja nacionalne bezbjednosti”. Više njegovih članova pozvano je na razgovor kao svjedoci, među kojima juče dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič i danas opozicionarka Marija Kolesnikova.

Poslije svjedočenja o lošem ophođenju vlasti i mučenju zatvorenika, diplomate EU su tražile pristup zatvorima gdje su demonstranti.

Lukašenko koji ne popušta uprkos gotovo tronedeljnim demonstracijama, danas je baltičke i poljske susjede optužio da protiv njega vode diplomatski i medijski “hibridni rat”.

Send this to a friend