Evropa

Kako je skandal oko dječjeg dodatka doveo do razvoda, prodaja kuća, otkaza i pada holandske vlade

FOTO: AP

Neviđeni skandal srušio je holandsku Vladu. Izvršitelji su nepravedno otjerali u dugove desetak hiljada porodica kojima je potraživan novac od dječjih dodataka. To je razorilo njihove živote. Da li će i političare?

“Pravna država mora da šiti građane, ovdje smo u tome stravično omanuli”, rekao je holandski premijer Mark Rute obrazlažući ostavku Vlade u petak.

To je politički epilog skandala oko isplate dečijih dodataka koji seže još u vreme prvog Ruteovog mandata na čelu Vlade od 2010. godine. Vlada će ostati u tehničkom mandatu do marta, kada su izbori.

Rute, lider desno-liberalne stranke VVD, do sada je slovio za uspješnog premijera i, prema anketama, samo je čudo moglo da ga spriječi da osvoji novi mandat. Sada se možda to čudo desilo i Rute politički hoda po tankoj liniji.

Rodžer Deriks i njegova porodica su među 10.000 familija kojima je nanijeta nepravda.

“Mnogi su se razvodili, mnogi morali da prodaju kuće, gubili su posao ili reputaciju”, priča ovaj kuvar iz Hofdorpa za Dojče vele. “Nepojamni pritisak je bio jedan od razloga što sam se ja razveo.”

Poreska uprava je nemilosrdno progonila Deriksa i hiljade drugih jer su navodno inkasirali više novca na ime dječijeg dodatka nego što im je pripadalo. Sudski izvršitelji su mu tražili 33.000 eura.

“Došli su mi u kuću, odnijeli frižider, automobil i oduzimali mi 40 odsto od plate”, kaže Deriks.

Deriks nije bio siguran otkud to. Da li je propustio da popuni neki formular? Ili se radilo o surinamskom porijeklu njegove supruge? To je bilo teško razjasniti čak i pred sudom.

U Holandiji se naime doplate za brigu o djeci uplaćuju paušalno, a onda je na roditeljima da dokažu da imaju pravo na njih. Ko počini grešku u papirologiji, brzo dospijeva u žrvanj sudskih izvršitelja.

Rodžer Deriks je postao aktivista iz muke, i decembra prošle godine je pred parlamentom u Hagu govorio u ime oštećenih. Na stolu je već bio izvještaj istrage koja je pokazala razmjere nepravde.

Advokat Orlando Kadir koji zastupa 600 oštećenih porodica kritikuje tromu isplatu odšteta na koju se holandska Vlada obavezala još u septembru. Trebalo je da svaka porodica dobije po 30.000 eura, ali su onda uvedene dodatne provjere.

“Pred Božić su neke porodice dobile po 750 eura”, kaže advokat.

To vidi kao ismijavanje jer, kako tvrdi, četiri petine njegovih klijenata imaju štetu od barem 100.000 eura. Odlazili su u dugove i plaćali kamate, gubili radna mjesta i tonuli sve dublje. I prije nedaće tim ljudima nije išlo sjajno – jer dječija doplata o kojoj se radi namijenjena je onima sa nižim primanjima.

Diskriminacija ljudi migrantskih korena?

Finansijski revizori i danas na adrese oštećenih šalju upozorenja o dugovanjima. I to iako je istraga pokazala da je porodicama nanijeta “nepravda bez presedana”, te da su u Vladi odavno za to znali, ali nisu reagovali.

Čak i Državno tužilaštvo saopštava da su mjere finansijskih institucija “u mnogim slučajevima imale nepravedne posljedice”. No za sada odbijaju da pravno gone službenike finansijske uprave.

Neki slučajevi su i pred Vrhovnim sudom. Advokat Vako Grenevold, koji zastupa neke porodice, krivi brojne ministre za ovaj skandal. Riječ je, kaže, i o diskriminaciji jer su u pitanju mahom mješovite porodice sa migrantskim porijeklom.

U petak je odlazeći premijer Rute obećao da će onih 30.000 eura svima biti isplaćeno do maja, a potom i ostatak novca. Postoji bojazan, rekao je Rute, da će taj novac otići na plaćanje dugova i da mnoge porodice i nakon toga neće imati dovoljno za pristojan život.

No Mark Rute nije objasnio zašto Vlada tek sada podnosi ostavku i priznaje prave razmjere problema. Dio odgovora leži u rascjepkanosti holandske partijske scene gdje su vlade uvjek široke koalicije. Njihova trajnost onda se obezbjeđuje guranjem problema pod tepih.

U toj vještini je Rute važio za majstora. Prema mišljenju mnogih posmatrača, ni ova afera neće imati značajnijeg uticaja na ishod izbora u martu.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
CrnogoracIdemo!!
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Idemo!!
Gost
Idemo!!

Po ovome gledano znaci da bi vlada kod nas trebala da pada svaki mjesec dana u protekloh 30 godina. Makse ko ce to cinjet ovi nisu normalni stvarno.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kako je lijepo u život kad si glup

Send this to a friend