Evropa

Šta su Marekelova i Makron tražili od Putina

Evropska unija pozvala je sve strane u sirijskom sukobu na neodložno obustavljanje neprijateljstava u provinciji Idlib.

“Obnovljena voja ofanziva u Idlibu od strane sirijskog režima i onih koji ga podržavaju prouzrokuje veliku ljudsku patnju i to je neprihvatljivo. EU poziva sve strane da neodložno obustave neprijateljstva”, poručuje se u saopštenju Evropskog savjeta.

Lideri 27 zemalja članica EU su, takođe, pozvali sukobljene strane u Siriji da garantuju zaštitu civila i u potpunosti ispune obećanja iskazana u Memorandumu iz Sočija od 17. septembra 2018, prenosi Tass.

EU je istakla da spremna da poveća pomoć za najugroženije stanovništvo u sirijskom Idlibu i pozvala na održiv prekid vatre da bi se omogućio “neometan i direktan humanitaran pristup” ugroženom stanovništvu, navodi AP.

Lideri Njemačke i Francuske pozvali su u četvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi izrazili zabrinutost humanitarnom situacijom u Idlibu i pozvali na okončanje tamošnjeg sukoba.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarali su telefonom s ruskim liderom tokom samita Evropske unije u Briselu, javio je sinoć Rojters.

Oni su Putinu rekli da su voljni da se sastanu sa njim i turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi postigli političko rješenje.

Turske snage i sirijski pobunjenici sukobili su se juče sa vladinim trupama na sjeverozapadu Sirije, koje su podržali ruski ratni avioni u intenzivnim sukobima oko posljednjeg bastiona pobunjenika u Siriji.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 50 sirijskih vojnika ubijeno u blizini Idliba u znak odmazde za vazdušne udare u kojima su poginula dva turska vojnika, a pet ih je ranjeno.

Razgovori između Moskve i Ankare, koji podržavaju različite strane u sirijskom devetogodišnjem ratu nisu uspjele da postignu kompromis i prevaziđu direktnu konfrontaciju u provincijama Alepo i Idlibu, navodi Rojters.

Istovremeno, iz Ženeve je stigao apel prvog čovjeka Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija da se odmah obustave neprijateljstva kako bi se omogućila evakuacija više stotine hiljada izbjeglica u bezbjednu zonu.

Sukobi su uslijedili dan nakon što je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio da će otpočeti vojnu operaciju protiv sirijskih vladinih snaga, ako se ne povuku iz područja koja drže pobunjenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Turska pružala artiljerijsku podršku militantima i da su tom prilikom ranjena četvorica sirijskih vojnika.

Ruski ratni avioni su zatim napali militante koji su probili vladine položaje u dvije oblasti u provinciji Idlib, omogućavajući sirijskoj vojsci da ih odvrati, saopštilo je rusko Ministarstvo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R111
Gost
R111

Procitah Pipuna…

KolenicaMolaben
Gost
KolenicaMolaben

E tikvo jedna!

Send this to a friend