Planeta

Iz sata u sat: Izraelska vojska kaže da nastavlja operaciju u istočnom Rafahu; Gutereš upozorava da će se posljedice invazije na Rafah osjetiti “u cijeloj regiji”

Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 215. dan. Oklopna vozila i tenkovi Izraelskih odbrambenih snaga ušli su u Rafu, na jugu Pojasa Gaze. Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza “na ivici gladi”. Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu. Dešavanja pratite na CdM-u.

Izvještaj: Direktor CIA-e stigao u Izrael

Izraelski list Haaretz izvještava da bi se William Burns trebao sastati s Netanjahuom u 13:30 sati po lokalnom vremenu.

Burns je bio uključen u tekuće pregovore za postizanje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa.

Izraelski ratni kabinet će se sastati u 19:30 sati, prema Haaretzu.

Ministarstvo zdravlja: Najmanje 34.844 Palestinca ubijeno od početka sukoba

Najmanje 34.844 Palestinca ubijeno je, a 78.404 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, objavilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ministarstvo je dodalo da je u posljednja 24 sata poginulo 55 ljudi, a 200 ih je ranjeno.

Britanski parlamentarac: “Izraelska ofanziva u Rafahu bit će katastrofalna”

Britanski ministar vanjskih poslova u sjeni David Lammy objavio je video na platformi X u kojem je uputio nekoliko pitanja zamjeniku britanskog ministra vanjskih poslova Andrewu Mitchellu tokom zasjedanja parlamenta u vezi s planiranom izraelskom ofanzivom na Rafah.

Rekao je da su Palestinci u Rafahu već izloženi vazdušnim napadima u gusto naseljenim područjima, dok je na sjeveru Gaze “vlada glad”.

“Polovina djece u Gazi je u Rafahu; gdjemogu otići – pitam zamjenika ministra vanjskih poslova – da budu sigurni?”, rekao je Lammy.

Izraelska vojska kaže da nastavlja operaciju u istočnom Rafahu

Vojska kaže da je ubila borce Hamasa i uništila vojnu infrastrukturu u istočnom Rafahu dok nastavlja s upadom u južnu Gazu.

U sklopu ove operacije, izraelska vojska provodi “ciljane napade” na palestinskoj strani prelaza Rafah, nad kojim je preuzela operativnu kontrolu u utorak ujutro, navodi se u vojnom saopštenju.

Izrael je takođe nastavio s napadima na vojnu infrastrukturu širom Gaze tokom proteklog dana, navodi se u saopštenju, gađajući 100 ciljeva, uključujući lansirna mjesta i osmatračnice.

Najnoviji napadi izazvali su novi val raseljavanja iz Rafaha i usmrtili desetke ljudi, prema zdravstvenim zvaničnicima u Gazi.

Gutereš upozorava da će se posljedice invazije na Rafah osjetiti “u cijeloj regiji”

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš oglasio se društvenim mrežama kako bi upozorio na “posljedice” izraelskog upada u Rafah i rekao da bi “napad punih razmjera” predstavljao “katastrofu”.

“Još bezbroj civilnih žrtava. Još bezbroj porodica opet su prisiljene na bijeg – a nigdje im nije sigurno za otići “, rekao je.

“Posljedice će se osjetiti daleko šire, na okupiranoj Zapadnoj obali i u cijeloj regiji”, dodao je.

Izvještaj: SAD zaustavio isporuku bombi Izraelu zbog plana invazije na Rafah

Informativna agencija Associated Press (AP) izvještava da su Sjedinjene Američke Države pauzirale slanje pošiljke bombi Izraelu prošle sedmice zbog zabrinutosti da će Izrael pokrenuti sveobuhvatni napad na Rafah.

Pripisujući informaciju “višem službeniku uprave”, AP je rekao da se pošiljka sastojala od 1.800 bombi teških više od 900 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je odluka o pauziranju isporuke donesena prošle sedmice i da još nije donesena konačna odluka o tome hoće li se s prijenosom oružja nastaviti kasnije.

Ponovo otvoren prelaz Kerem Šalom

Izrael je ponovo otvorio prelaz Kerem Šalom na granici sa Pojasom Gaze, a kamioni koji iz Egipta donose pomoć prolaze bezbjednosne inspekcije.

Ovaj prelaz je zatvoren u nedjelju nakon što su u granatiranju poginula četiri izraelska vojnika.

IDF napao Hezbolah u šest oblasti na jugu Libana

IDF je saopštio da je tokom noći izveo napade na položaje Hezbolaha u šest različitih oblasti u južnom Libanu.

Borbeni avioni pogodili su zgrade koje koristi Hezbolah u Kafr Kili, Ajta eš-Šabu, Hijamu i Marun al-Rasu, saopštila je vojska.

Ostala infrastruktura Hezbolaha pogođena je u Huli i Aitarunu.

IDF dodaje da su trupe takođe napale oblasti u blizini Tair Harfe i Džebajna kako bi “uklonile prijetnje“.

Ljekari bez granica pozvali Izrael da prestane s napadima na Rafu

Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Ljekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom dijelu Pojasa Gaze, gdje je više od 1,5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom dijelu zemlje, predstavlja rizik da se to mjesto pretvori u groblje.

”Tokom sedam mjeseci bili smo svjedoci neselektivnog ubijanja civila, napada na humanitarne radnike – uključujući naše osoblje – uništavanja medicinskih objekata i opstrukcije pomoći za spasavanje života. Ne možemo zamisliti šta bi dalja eskalacija ovog sukoba značila za ljude koji su već toliko propatili u ovom ratu bez pravila”, napisala je Benoa na svom nalogu na mreži X.

Ona je pozvala Izrael da odmah prekine sa svojim napadima, dodajući da bi dalja vojna eskalacija predstavljala direktan napad na ”zarobljeno stanovništvo”.

”Vojna eskalacija u Rafi ugušila bi ionako krhku humanitarnu reakciju u trenutku kada zdravstvene i humanitarne potrebe rastu”, ocijenila je izvršna direktorka Ljekara bez granica.

Zatvoreni prelazi Rafa i Kerem Šalom

Izraelski tenkovi i trupe stigli su na 200 metara od granice sa Egiptom. Preuzeli su kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa. Žestoko su bombardovali istočni dio grada i uništili više od 150 meta Hamasa. Tvrde da je to operacija ograničenog obima i da će se povući čim je završe.

Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza “na ivici gladi”.

Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju, koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu, kao i objekte pod zaštitom međunarodnog prava.

Tvrdi da je pristao na sve zahtjeve Izraela u sporazumu o prekidu vatre, ali da je Tel Aviv uprkos tome pokrenuo operaciju na Rafu.

Reagovao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu i saopštio da je predlog egipatskih i katarskih posrednika daleko od izraelskih zahtjeva, ali je poslalo pregovarače u Kairo.

Oglasio se potpredsjednik Turske Dževdet Jilmaz i poručio da je Izrael sprovođenjem kopnene ofanzive u gradu Rafa na jugu Gaze počinio još jedan ratni zločin.

Njemačka poručuje da se ne smije dozvoliti da milion i po ljudi jednostavno nestane. Egipat ocjenjuje da napad na Rafu ugrožava mirovne pregovore, dok Sjedinjene Američke Države vjeruju da je moguće da se zaraćene strane dogovore.

U Atini je došlo do sukoba propalestinskih demonstranata i policije.

Send this to a friend