Planeta

Još jedna greška: Prije iskrcavanja nijesu testirana 23 putnika s kruzera

Foto: Twitter

Japanski ministar zdravlja je danas rekao da su 23 putnika puštena s broda za krstarenje “Dajamond prinses”, a da zbog proceduralnih grešaka nijesu testirani na novi virus, što je još jedan znak nesmotrenosti karantina na tom brodu, gdje je bilo više od 600 zaraženih.

Ministar Katsunobu Kato je rekao da su te 23 osobe testirane prije proglašavanja karantina 5. februara, ali da im je potom, u srijedu i četvrtak, dozvoljeno da napuste brod bez ponovnog testiranja.

Tri osobe su tada bile negativne na testu, a većina ostalih je prihvatila da bude testirana, rekao je on.

Kazao je da su zvaničnici našli sva 23 putnika i tražili od njih da kod kuće ostanu 14 dana u karantinu.

“Duboko žalimo što je došlo do te operativne greške”, rekao je Kato novinarima i najavio istragu.

Stotine japanskih putnika tog broda koji su se vratile kući i stranaca koji su ostali u Japanu ispunile su trostruke zahtjeve: testovi su pokazali da nemaju novi virus, nemaju simptome obolijevanja i bili su izolovani 14 dana, rekao je Kato i dodao da Ministarstvo zdravlja ne zna da je iko imao simptome bolesti od kada se vratio kući.

U Japanu je potvrđeno više od 750 slučajeva novog virusa koji se prvi put pojavio u Kini, uključujući 634 na brodu “Dajamond prinses” koji je u karantinu Jokohami, kod Tokija.

Na tom brodu je u početku bilo 2.600 putnika i 1.100 članova posade. Većina putnika je ili smještena u bolnice, ili se iskrcala ili je otputovala kući, u inostranstvu. Oko 100 preostalih je odvedeno u državni 14-dnevni karantin.

U međuvremenu je 18 Amerikanaca, šest Australijanaca i jedan Izraelac s tog broda bilo pozitivno po povratku kući, uključujući i one koji su ranije bili negativni, rekao je ministar Kato.

Rekao je da su ti rezultati razumljivi jer ti putnici nijesu u potpunosti ispunili strože uslove za puštanje s broda. Neki od njih su imali bliske kontakte s oboljelima dok su bili na brodu i možda su testirani neposredno prije no što su se zarazili. Kato je, međutim, rekao da japanski zvaničnici sarađuju sa zdravstvenim službenicima stranih zemalja iz kojih su putnici, da bi pratili slučajeve.

Neki stručnjaci i putnici su kritikovali karantin rekavši da su mjere protiv infekcije bile neadekvatne.

<<<Crnogorski državljanin na kruzeru u Japanu zaražen koronavirusom<<<

Podsjetimo, iz Ministarstva vanjskih poslova juče su saopštili da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Diamond Princess zaražen koronavirusom i da je u telefonskom razgovoru rekao da se osjeća dobro.

Send this to a friend