Planeta

Kineskinja završila u bolnici nakon konzumiranja 1,5 kilograma bijelog luka zbog virusa

Za koronavirus, koji se proširio na većinu zemalja širom svijeta, još nema leka, ali to ne sprječava pojavljivanje ogromnog broja zdravstvenih savjeta od kojih su neki beskorisni, ali relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni.

Britanski BBC prenosi neke od najrasprostranjenijih savjeta koji se dijele na društvenim mrežama i šta nauka kaže o tome.

Bijeli luk je očekivano sredstvo broj jedan po djelotvornosti u borbi protiv koronavirusa jer sprječava infekciju, naravno ako je vjerovati postovima na Fejsbuku.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da i ako je to “zdrava hrana koja može da ima neka antibakterijska svojstva”, nema dokaza da bijeli luk može da zaštiti ljude od novog koronavirusa.

U većini slučajeva ovakva vrsta “ljekova” nije štetna, ali može da bude ako ne slijedite medicinske savjete koji su zasnovani na dokazima, navodi BBC.

Tako je kineski dnevni list “The South China Morning Post” objavio priču o ženi koja je završila u bolnici zbog teško upaljenog grla nakon konzumiranja 1,5 kilograma bijelog luka.

Znamo da su generalno voće, povrće i voda dobri za očuvanje zdravlja, međutim, ne postoje dokazi da će pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Jutjuber Džordan Sater koji ima na hiljade pratilaca na različitim platformama, tvrdi da “čudo mineralni dodatak”, poznat kao MMS, koji sadrži hlor-dioskid, sredstvo za izbjeljivanje, može da “izbrše” koronavirus.

Sater i drugi su promovisali ovu supstancu i prije izbijanja koronavirusa, a u januaru je objavio da “hlor- dioksid (MMS) nije samo efikasan ubica ćelija raka, već može da ubije i koronavirus”.

Prošle godine je američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) upozorila da je ispijanje MMS-a opasno po zdravlje, kao i da “nije upoznata ni sa jednim istraživanjem koje bi pokazalo da je ovaj proizvod siguran ili efikasan u liječenju bilo koje bolesti”, već naprotiv da konzumiranje može izazvati mučninu, povraćanje, dijareju i simptome jake dehidracije.

Zdravstvene vlasti u drugim zemljama takođe su izdale isto upozorenje.

Treće najrasprostranjenije sredstvo na društvenim mrežama u borbi protiv koronavirusa je sredstvo za pranje ruku napravljeno kod kuće.

Bilo je mnogo izvještaja o nestašici gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa.

Kako su se u Italiji pojavili izveštaji o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama.

Međutim, naučnici su istakli da su gelovi napravljeni po tim receptima pogodni za dezinfekciju površina, ali ne i za upotrebu na koži. Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nježnijim na koži, pored sadržaja 60-70 odsto alkohola.

Profesorka Sali Blumfild, iz Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne vjeruje da se može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće jer čak i vodka sadrži samo 40 odsto alkohola.

“Piti srebro takođe je efikasno u borbi protiv koronavirusa”, ako je vjerovati pojedinim američkim emisijama.

Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u tečnosti koje, kako je tvrdio gost jedne emisije, ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati, priznajući ipak da još nije testiran na COVID-19.

Ideja da bi on mogao biti efikasan tretman u liječenju koronavirusa široko je podijeljena na Fejsbuku, posebno od grupa “ljekarske slobode” koje imaju velike rezerve prema savjetima koje daje zvanična medicina.

Dok zagovornici koloidnog srebra tvrde da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, da djeluje kao antiseptik i jača imunološki sistem, američke zdravstvene vlasti kažu da nema dokaza da je ova vrsta srebra efikasna za bilo koje zdravstveno stanje.Što je još važnije, može da izazove ozbiljne neželjene efekte, uključujući oštećenje bubrega.

Kažu da, za razliku od gvožđa ili cinka, srebro nije metal koji ima bilo kakvu funkciju u ljudskom tijelu.

Jedan post, kopiran i zalijepljen sa više Fejsbuk naloga, citira “japanskog ljekara” koji preporučuje da pijete vodu svakih 15 minuta kako biste isprali svaki virus koji bi mogao da uđe u usta. Verzija posta na arapskom jeziku podijeljena je više od 250.000 puta.

Profesorka Blumfild kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će ovo pomoći, jer virusi iz vazduha ulaze u tijelo preko disajnih puteva kada dišete.

“Utoplite se i izbjegavajte sladoled”, takođe je čest savjet na društvenim mrežama.

Brojni savjeti sugerišu da toplota ubija virus, od preporuke za konzumiranje tople vode do tople kupke ili korišćenja fenova.

Jedan post koji su kopirali i zalijepili na desetine korisnika društvenih mreža u različitim zemljama – i lažno se pripisuje Unicefu – tvrdi da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kažu da treba izbjegavati sladoled.

Šarlot Gornicka, koja radi u Unicefu upravo baveći se dezinformacijama, demantovala je navode sa društvenih mreža da je preporuka te organizacije za izbjegavanje sladoloeda i druge hladne hrane i da to ima veze sa koronavirusom.

Znamo da virus gripa tokom ljeta ne preživljava van tijela, ali još ne znamo kako toplota utiče na koronavirus.

Pokušaj zagrijevanja tijela ili izlaganje suncu nema nikakav efekat, jer kada se virus nađe u našem tijelu, ne postoji način da se ubije već tijelo mora samo da se bori sa njim, kaže profesorka Blumfild.

Ona dodaje da su za aktivno ubijanje virusa van tijela potrebne temperature od oko 60 stepeni što je daleko veća temperatura od bilo kojeg kupatila ili saune.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mrčo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrčo
Gost
Mrčo

Koliko li su luftirali bolnicu posle nje

Send this to a friend