Region

Šta je tačno rekao izraelski ambasador o Kosovu i Srbiji

Jahel Vilan

Puno polemike, pa i hitne i oštre reakcije ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića, izazvalo je jutrošnje gostovanje izraelskog ambasadora Jahela Vilana na televiziji Prva, kada su njegove riječi protumačene kao otkriće da je Srbija Vašingtonskim sporazumom priznala Kosovo. Prenosimo šta je ambasador Izraela u Srbiji tačno rekao.

Dok je govorio o novim sukobima između Izraela i Palestine, voditelj TV Prva postavio je pitanje ambasadoru zbog čega je njegova zemlja priznala Kosovo, s obzirom na to da imaju neriješenu situaciju na sopstvenoj teritoriji.

„To je, naravno, potpuno druga tema. Odluka Izraela da prizna Kosovo je donijeta pod američkim pritiskom. Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova posebno sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ja ne pokušavam da se krijem iza toga. Tu odluku je donio Izrael poslije mnogo godina u toku kojih nismo priznali Kosovo. To je definitivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan.

Govoreći o tome da li bi možda mogli da revidiraju odluku, kaže:

„Ne bih želio da ostavim bilo kakvog prostora za optimizam, bez nekog dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će preseliti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim ni jedan razlog zašto bi Izrael u ovom trenutku povukao svoje priznanje Kosova, sve dok su obije strane ispunile svoje obaveze iz tog sporazuma“.

Na pitanje da li je vidio dokument koji je Srbija potpisala u Vašingtonu, ambasador je rekao:

„Ne razumijem pitanje. Ne, zašto bih ja vidio taj dokument? To nije moj sporazum, to je sporazum između Srbije i Amerike. Ja nisam vidio demanti ni od strane Amerike ni od strane Srbije da je to potpisano. Zato ne znam zašto me pitate da li sam vidio papir. Nisam vidio ni da neko u Srbiji, predsjednik ili neko drugi da je rekao da nisu potpisali taj sporazum sa Trampovom administracijom. Dokument je tu, on postoji koliko ja znam“, rekao je ambasador Izraela.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
kachawendy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kachawendy
Gost
kachawendy

auuu..biće njima bunga bunga

Send this to a friend