Zanimljivosti najmlađa majka u medicinskoj istoriji

Porodila se sa samo pet godina: Priča o najmlađoj majci u medicinskoj istoriji

Lina Medina iz Perua poznata je kao najmlađa majka u medicinskoj istoriji.

Rođena je 1933. godine u zemljoradničkoj porodici u peruanskom selu Ticarpo. Kada je Lina imala pet godina, roditelji su je doveli u bolnicu. Bili su veoma zabrinuti zbog toga što se djevojčici naduvao stomak. U početku se pretpostavljalo da je Lina imala tumor. Kasnije se ispostavilo da je djevojčica u sedmom mjesecu trudnoće.

U maju 1939. godine, kada je imala pet godina i sedam mjeseci, rodila je dječaka carskim rezom, što je bilo neophodno zbog djevojčicine nerazvijene karlice. Njan sin je pri rođenju imao 2,7 kg i nazvan je Gerardo po ljekaru Gerardu Lozadi koji ju je porodio. Na osnovu medicinske dokumentacije zaključeno je da je Lina ostala u drugom stanju prije pete godine.

Izvještaj o ovom slučaju objavljen je u medicinskoj publikaciji La Presse Medicale. U izvještaju se ukazuje da je tako rano začeće bilo moguće zbog ranog razvoja djevojčice. Djevojčica je prvu menstruaciju dobila sa 8 mjeseci, a do četvrte godine je imala dovoljno razvijene mliječne žlijezde; sa 5 godina već je zabilježeno karakteristično širenje karličnih kostiju. Osim po tome što je – od kada se detaljno vodi medicinska dokumentacija – Lina zabilježena kao najmlađa majka, ona je ujedno i najmlađa osoba kod koje je dokumentovan prijevremeni pubertet.

Lina sada ima 87 godina i živi u Limi, glavnom gradu Perua. Lina se udala za Raula Huarda i 1972. godine, 33 godine nakon prvog porođaja, u tom braku dobila drugog sina. Nikada nije otkrila ko je otac prvog djeteta.

Činjenicu da mu je Lina majka, a ne sestra, Gerardo je saznao tek u dobi od 10 godina. Gerardo se razvijao pravilno i imao je normalan život. Umro je 1979. u 40. godini od bolesti koštane srži.

Linin slučaj nije jedinstven u istoriji medicine, bar od trenutka kada su ljekari i naučnici počeli da bilježe fenomene.

Prije Line, sa samo šest godina porodila se Jelisaveta Pantueva iz Krakova. Ona je rođena u avgustu 1928. godine, a porodila se 1934.

Elizabetin porođaj bio je prirodan, jer je, uprkos antropometrijskom neskladu kod odrasle žene, trudnoća tekla normalno – djevojčica je rodila zdravu bebu dugačku 50 centimetara i tešku 3 kilograma. Međutim, tokom porođaja pupčana vrpca se upetljala i dijete je umrlo.

Jelisaveta je preživjela, a nakon što je otpuštena iz bolnice, preselila se sa porodicom na Daleki istok, gdje je išla u školu, ali nema pouzdanih podataka o njenoj daljoj sudbini.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
LolaDilberMontenegrinaUK/ME
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lola
Gost
Lola

Dajte nesto veselo, zabolje me zeluda .

Dilber
Gost
Dilber

Ovo nije zanimljivost nego boles

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Uzas.

UK/ME
Gost
UK/ME

Da se naježiš, uh.

Send this to a friend