Zanimljivosti Smijeh je univerzalni simbol sreće i svi će ga prepoznati

Zbog ovih činjenica, shvatićete zašto dan ne biste smjeli provesti bez osmijeha

U nastavku ovog teskta donosimo vam zanimljivosti to jest, zanimljive činjenice o smijehu i smijanju.

Smijeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde.

Beba počinje da se smije još za vrijeme boravka u majčinom stomaku. Smiju se u snu od prvog dana rođenja.

Nakon operacije kuka jedan muškarac iz Holandije skoro tri godine nije prestajao da se smije. Kod njega je svako pitanje, ali i odgovor, izazivalo napade smijeha.

Odrasli se dnevno nasmiju oko sedamnaest puta, dok se mala djeca nasmiju i do trista puta.

Smijeh nije moguće kontrolisati. Kada vidite druge ljude kako se smiju, ne možete se kontrolisati – nasmijete se i vi, zar ne? To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koji priprema mišiće lica na pomjeranje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

Jedna studija je pokazala kako su Japanci najmanje zabavan narod, a jedan od razloga je i taj što uopšte nemaju nacionalističkih viceva. Žene se muškarcima smiju dva puta češće nego muškarci ženama.

Smijeh sagorijeva kalorije. Smijte se što više jer će, prema istraživanju univerziteta Vanderbilt, samo deset minuta smijeha dnevno sagoreti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da se usljed povećanja brzine otkucaja srca, a samim tim i veće potrošnje kiseonika tokom smijanja podstiče gubitak kalorija.

Američki stručnjaci su ustanovili da je, u prosjeku, poslije gledanja komedije cirkulacija za čak pedeset odsto bolja nego poslije gledanja neke melodrame.

Smijeh nije povezan sa humorom. Smijeh nije uslovno vezan za zbijanje šala. Iako nam se čini da nema smijeha bez dobrog vica, situacija je suprotna. Više od 80 posto osmijeha izazove običan razgovor.

Nauka o smijehu naziva se gelotologija (gelos je grčka riječ za smijeh).

Vilijam Fraj, koji se bavi istraživanjem smijeha, da je za ritam koji njegovo srce postiže nakon deset minuta veslanja, potrebno samo minut gromoglasnog smijeha. Smijeh kao vježba? Zvuči dobro!

Parovi koji se smiju zajedno – ostaju zajedno. Ova stara izreka nije izmišljotina nego istinita. Američki psiholozi sproveli su zanimljivo ljubavno istraživanje i otkrili kako parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

Tajlanđanka Jittarat Wongsomboon se na jednom takmičenju u smijanju smijala bez prekida 12 minuta i 26 sekundi, a njen smijeh je na vrhuncu imao oko 110 decibela.

Muškarci se više smiju u muškom nego u ženskom društvu.

Instruktori joge otkrivaju kako postoje vježbe smijanja, koje u kombinaciji sa dubokim disanjem, pomažu u dovođenju kiseonika u tijelo i mozak, zbog čega se osjećamo energičnije i zdravije.

Svaka vrsta smijeha ima i svoje značenje pa se grohotnim smijehom uglavnom privlači pažnja, ali je on nekada i pokazatelj lakšeg oblika duševne bolesti.

Smijeh je i oblik vježbe. Dok se smijemo aktiviraju nam se mišići u području stomaka, a njihova aktivacija može da se uporedi sa osjećajem koji doživljavamo kada radimo trbušnjake.

Istraživanje iz 2012. godine, otkrilo je kako smijeh značajno smanjuje prag bola, najverovatnije zbog naleta endorfina, hormona sreće.

Najnovija istraživanja pokazuju da samo jedan minut smijeha snabdijeva tijelo sa 45 minuta terapeutske opuštenosti.

Razlika između lažnog i pravog osmijeha. Istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da ljudski mozak može prepoznati razliku između pravog i lažnog osmijeha. Naime, otkriveno je da kad ljudi čuju lažni smijeh, postoji veća aktivnost u regijama medijalnog prefrontalnog korteksa, koje se nalaze u prednjem dijelu mozga, a ona ukazuje na to da vjerovatno pokušavaju shvatiti šta osoba stvarno osjeća.

Veza u kojoj se žena smije više od muškarca ima veće šanse da uspije, budući da žene žele duhovite muškarce koji su u stanju da ih nasmiju, dok muškarci žele nekoga ko će se smijati njihovim šalama i hraniti im ego.

Smijeh je univerzalni simbol sreće i svi će ga prepoznati.

Smijeh poboljšava imuni sistem i pomaže nam da pročistimo organizam od starih, otpadnih proizvoda iz organa i tkiva.

Mišić smijeha musculus risorius je tanki, trouglasti mišić koji je smješten u najpovršnijem sloju potkožne muskulature obraza.

Naučnici su otkrili da postoji čak 19 tipova osmijeha.

Smijanje može sniziti krvni pritisak.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PjerNeno_So & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Kako da se smijem

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ja se smijem mom bankovnom računu.
komičan je.

Neno_
Gost
Neno_

A tek da vidis moj 😂😂😂
Ne znam bili plakao ili se smijao 😂😂😂

Send this to a friend