Ekonomija

MKI tražilo od EU 112 miliona eura bespovratnih sredstava za rekonstrukciju željezničke pruge Bar-Golubovci

Ministarstvo kapitalnih investicija zatražilo je od Evropske komisije bespovratna sredstva od 112,6 miliona eura za rekonstrukciju željezničke dionice Bar-Golubovci, dužine oko 39,6 kilometra.

“Ukoliko se ova zahtijevana sredstva odobre, to bi bio pojedinačno najveći iznos granta koji je Crnoj Gori ikada dodijeljen”, navodi MKI.

Kako su dodali, ovom aplikacijom još jednom potvrđuju ono što je u prethodnom periodu i bilo istaknuto, a to je da se ulažu maksimalni napori od strane Ministarstva kapitalnih investicija za unapređenje saobraćajne infrastrukture i povlačenje sredstava iz dostupnih EU fondova.

“Podnošenje aplikacije rezultat je i odlične saradnje koju imamo sa vodećim međunarodnim finansijskim institucijama, sa kojima je u proteklom periodu intezivirana komunikacija, i definisan određeni plan za naredni period u susret novim inicijativama od strane Evropske komisije. Aplikacija predstavlja nastavak aktivnosti Ministarstva kapitalnih investicija za podsticanje koridorskog razvoja od Bara preko granice sa Srbijom do Beograda i dalje mreže Trans-evopskih koridova, kako bi se Crna Gora bar djelimično repozicionirala na saobraćajnom tržištu i postala atraktnija za saobraćajne tokove”, ističe se u saopštenju.

Send this to a friend