Ekonomija

Ne zna se kada će početi podnošenje zahtjeva za Alimentacioni fond, kao ni šta će biti sa onima koji su ranije ušli u proceduru

Ilustracija

Iako je stupila na snagu nova verzija Zakona o privremenom izdržavanju djece još uvijek nije poznato kada će Alemantacioni fond nastaviti rad. CdM-u iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nije odgovoreno na pitanja kada će građani moći da podnose zahtjeve u centrima za socijalni rad, kao ni da li će oni koji su ušli u proceduru ranije trebati da podnose nove zahtjeve ili će se njihov postupak nastaviti. Redakcija CdM-a je osam dana čekala odgovore iz resora Naide Nišić, i pored više poziva u kojima je rečeno da će odgovoriti, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Iz Udruženja roditelji su prošle sedmice saopštili da očekuju da isplata alimentacija počne u februaru. U Ministarstvu finansija kažu da će isplate iz Alimentacionog fonda početi čim doboju rješenja iz centara za socijalni rad.

U 2023. godini predato je nekoliko stotina zahtjeva za Alimentacioni fond.

Stupanjem na snagu izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, koje je Skupština usvojila krajem decembra 2023. godine, i zvanično je odblokiran rad Alimentacionog fonda. To znači i početak ponovnog prijema zahtjeva u centrima za socijalni rad, na osnovu čijih rješenja će država isplaćivati alimentacije umjesto roditelja koji ne ispunjavaju tu obavezu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije nije odgovoreno na pitanja da li su centri za socijalni rad, od kada su pokrenute izmjene Zakona, nastavili sa prijemom zahtjeva, kako je to predloženo iz Alimentacionog fonda. Prema tvrdnjama roditelja taj dio procedure bio je obustavljen.

Kako je ranije saopšteno, isplate su privremeno prekinute samo nekoliko mjeseci nakon početka jer su centri različito tumačili dio Zakona, odnosno retroaktivno priznavali pravo na privremeno izdržavanje.

Iz tog razloga Zaštitnik imovinsko pravnih odnosa Crne Gore je tužbama od februara osporavao pred Upravnim sudom isplate alimentacija.

Izmjenama Zakona propisano je da se pravo na privremeno izdržavanje priznaje od dana podnošenja zahtjeva Centru za socijalni rad. Predviđeno je da centri ponište rješenja po kojima Alimentacioni fond nije izvršio uplatu zbog retroaktivnog priznavanja prava i da u najkraćem roku donesu nova rješenja.

Prema izmjenama Zakona pravo na isplatu iz Alimentacionog fonda sada će se priznavati od dana podnošenja zahtjeva, a ne za raniji period. Retroaktivnost će se odnositi samo na dokazivanje vremenskog perioda u kojem roditelj nije ispunjavao tu obavezu.

Izmjene Zakona drugačije sada regulišu i raniji problem dokazivanja neizmirivanja obaveza.

Prema novom Zakonu, uz zahtjev kojim se pokreće postupak podnose se, u originalu ili ovjerenom prepisu, sljedeći dokazi:

– potvrda o mjestu prebivališta, odnosno boravišta roditelja i djeteta;

– dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja;

– broj žiro računa roditelja;

– izvod iz matične knjige rođenih djeteta;

– dokaz kojim se potvrđuje status za dijete koje je stranac sa odobrenim privremenim bili stalnim boravkom i za dijete koje je azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom koje ima boravište na teritoriji države.

Dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja ubuduće će biti izvršna isprava javnog izvršitelja.

Centri za socijalni rad mogu, prema Zakonu, tražiti i druge dokaze za utvrđivanje činjeničnog stanja, zavisno od pojedinačnog slučaja, a određivaće i rok u kojem podnosilac mora dopuniti zahtjev.

Izmjenama Zakona predviđeno je i da pravo na privremeno izdržavanje imaju i djeca stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom, kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom koji imaju boravište na teritoriji države, pod uslovom da je izvršna isprava javnog izvršitelja donijeta od strane nadležnog organa države.

Aleksandra Obradović

Send this to a friend