Ekonomija

Ristić: Unaprijeđena naplata kotorskih bedema

Jovan Ristić/ Foto: Radio Kotor

Naplata za obilazak kotorskih bedema i tvrđave Sveti Ivan u maju mjesecu iznosila je 400 odsto više nego u istom periodu prošle godine, u junu 100 odsto, a u julu oko 30 odsto više. To je kazao za Radio Kotor direktor Turističke organizacije (TO) Opštine Kotor Jovan Ristić.

„Naplata je unaprijeđena i to je zaista ohrabrujuće. Taj novac će se dobro upotrijebiti i to je jedan od razloga za zadovoljstvo i za pohvalu svih ljudi koji se bave bedemima ove godine“, ističe Ristić.

Podsjeća da u skladu sa Odlukom o upravljanju kulturnim dobrima i naknadi koja se plaća prilikom obilaska bedema i tvrđave, ulaznica iznosi 8 eura, dok je za lokalno stanovništvo ulaz besplatan.

Napominje da se naplatni punktovi nalaze na Gurdiću i na Tabačini.

Punktovi naplate su, ističe, ove godine unaprijeđeni novim tehnologijama.

„Ulaz je moguće platiti platnim karticama. Kamere se nalaze na nekoliko lokacija. Iz godine u godinu se to unaprijeđuje. Tu su i nove table sa upozorenjima, objašnjenjima, svim onim što je neophodno za goste koji obilaze bedeme. U planu je mnogo toga u narednom periodu. Cijena je ista već nekoliko godina, nije se mijenjala. Ove godine je unaprijeđeno i čišćenje bedema. Nemamo više pritužbi vezanih za odlaganje otpada“, objašnjava Ristić.

Ističe da se već drugu godinu zaredom u saradnji sa zaposlenima u Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije i Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne baštine aktivno bore sa ilegalnim naplatama obilaska kotorskih bedema.

„To smo eliminisali. I dalje se borimo sa ilegalnim trgovcima i to smo sveli na minimum. Mislim da sljedeće godine ni toga više nećemo imati. Ove godine smo se više posvetili upravo onima koji su vodili grupe na ilegalan način kroz alternativne ulaze, odnosno topovske otvore na bedemima. Zatvoreni su bili alternativni ulazi. Međutim, teško se boriti sa svima njima. Imali smo velike otpore i mnogo problema. Izbjegavaju plaćanje izletničke takse, ulaza na bedeme, koriste prolaze koji nisu adekvatni, te izlažu svoje goste ogromnom riziku. Takve ljude sankcionišemo u saradnji sa resornim Ministarstvom“, kaže Ristić.

navodi da će u narednim godinama biti unaprijeđena ponuda bedema kao turističkog proizvoda.

„Dosta toga ozbiljnog se radi na bedemima. Unaprijediće se i ponuda. Mislim da ćemo iz godine u godinu sve bolje organizovati rad na istima i raditi na poboljšanju bedema kao turističkog proizvoda. Pred nama su i projekti kompletne sanacije bedema, čemu će se pristupiti u narednim godinama“, zaključio je Ristić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StoSeReadiiii
Gost
StoSeReadiiii

Ko je ovaj?

Pomorac
Gost
Pomorac

Odakle si ti zemljace?

Send this to a friend