Kultura CRNOGORSKA KINOTEKA

Herceg Novi: Crnogorski gradovi kroz vrijeme

Odabrani crno-bijeli i kolor kadrovi Herceg Novog, iz serijala kratkih video prikaza crnogorskih gradova.

Muzika: Beatz & Rhymes – “With You” (Bojan Đuković).

Tokom prethodna dva mjeseca, u okviru kampanje Ministarstva kulture “Živimo kulturu: Toliko toga možemo doživjeti od kuće”, Crnogorska kinoteka je dala izuzetan doprinos filmskom programu koji se emitovao svake večeri na Drugom programu RTCG.

Kvalitetnim i pažljivo odabranim naslovima, pružili su širok uvid u crnogorsku i jugoslovensku filmsku baštinu, a za veliki dio materijala izvršen je transfer iz analognog u digitalni oblik visoke rezolucije. Gledali smo velikane domaće kinematografije kroz klasična igrana i dokumentarna ostvarenja, ali i filmove koji se bave kulturnim nasljeđem i našom prošlošću, u produkciji Kinoteke.

Imajući u vidu iskazano interesovanje publike, Kinoteka je odlučila da pripremi serijal kratkih video prikaza crnogorskih gradova kroz vrijeme. Ovi prilozi sastoje se od odabranih crno-bijelih i kolor kadrova nastalih tokom nekoliko decenija, uz instrumentale crnogorskih bendova koji stvaraju autorsku alternativnu muziku. Prve reakcije i veliki broj pregleda na društvenim mrežama uvjerili su da će ovo neobično putovanje kroz prošlost izazvati veliku pažnju, a kod mnogih gledalaca i probuditi uspomene.

Ciklus “Crnogorski gradovi kroz vrijeme” od ponedjeljka se emituje na Prvom programu RTCG.

Crnogorska kinoteka osnovana je 2000. godine, sa primarnim ciljem prikupljanja i čuvanja crnogorskih filmova, filmova crnogorskih autora, te filmova proizvedenih u Crnoj Gori i o Crnoj Gori.

Prikazivanjem filmova od umjetničkog, kulturnog, istorijskog i naučnog značaja, publici se pruža uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu. Crnogorska kinoteka je otvorena za sve istraživače koji se bave istorijom i teorijom filma, studente filmskih škola i poklonike filma uopšte.

Na YouTube kanalu Crnogorske Kinoteke možete pogledati i prikaze ostalih crnogorskih gradova kroz vrijeme.

M.Drašković

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
TodNovljan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tod
Gost
Tod

Nije Novi sto je nekad bio, eo je tamo opozicija na vlast 30god, e ne da su ga nagrdili no urnisali

Novljan
Gost
Novljan

Bio i ostao najljepši grad na Jadranu

Send this to a friend