Politika

Crnogorci bez viza mogu u 100 država, diplomate i službenici u 109

Crnogorski državljani, nosioci običnih pasoša, mogu bez vize putovati u 100 zemalja  (uključujući i one u kojima je vizu moguće dobiti na graničnom prelazu), dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu bez vize putovati u 109 država.

Državljani iz 104 države, nosioci običnih pasoša mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša iz 111 zemalja mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru.  Trenutno je sa jednim brojem zemalja u toku proces usaglašavanja sporazuma o ukidanju viza (Sveti Kristofer i Nevis, Bjelorusija, NR Kina, Tunis, Paragvaj, Kuvajt i dr.).

Takođe, shodno ukidanju viza državljanima onih zemalja koji su, odlukom Evropskom savjeta, stavljeni na Bijelu šengen listu a Crna Gora je, harmonizacijom pravne tekovine  EU istima ukinula vize, zatraženo je od istih da, na bazi reciprociteta, razmotre
mogućnost ukidanja viza crnogorskim državljanima. Istovremeno, shodno povećanom interesovanju turista iz određenog broja zemalja, prepoznata je potreba donošenja privremenih odluka o ukidanju viza tokom trajanja turističke sezone, odnosno u periodu april-oktobar. S tim u vezi, na godišnjoj osnovi se donose odluke o privremenom ukidanju viza u trajanju od aprila do oktobra, shodno kojima državljaniKazahstan i Jermenije mogu boraviti u Crnoj Gori do 30 dana bez vize, dok državljani Ruske Federacije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana bez vize.

U cilju pojednostavljivanja procesa zaprimanja zahtjeva za vize iz zemalja u kojima Crna Gore nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo a čiji državljani su pokazali  interesovanje za dolazak u Crnu Goru, kreiran je “online” portal posredstvom kojeg je predviđena mogućnost apliciranja za crnogorsku vizu. “Online” portal je, zaštićenom komunikacionom vezom, povezan sa Viznim informacionom sistemom – VIS, što obezbjeđuje sprovođenje zakonom definisanih procedura za izdavanje viza. Do sada je VIS instaliran u 24 predstavništva2, dok će se u narednom periodu raditi na njegovoj instalaciji i u preostalim predstavništvima.

Umrežavanjem Centra za vize (smješten u Ministarstvu vanjskih poslova) sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojima je instaliran VIS i Ministarstvom unutrašnjih poslova / Upravom policije, stvoreni su uslovi za sigurnu razmjenu podataka u procesu izdavanja viza. Štaviše, Centar za vize je povezan sa svim područnim jedinicama, odnosno svim regionalnim centrima Uprave policije čime se povaćava nivo efikasnosti u postupku vršenja provjera i dostavljanja odgovora po primljenim zahtjevima.

U cilju pružanja konzularnih usluga, te zaštite interesa i prava državljana Crne Gore u inostranstvu, a uzimajući u obzir postojeću diplomatsko-konzularnu mrežu, Ministarstvo vanjskih poslova je iniciralo zaključivanje sporazuma o konzularnom zastupanju u onim državama u kojima Crna Gora nema svoje predstavništvo. U tom cilju zaključeni su sporazumi sa: Srbijom (zastupanje u oko 40 zemalja),  Hrvatskom (Los Anđeles, Pert, Melburn, Santijago)  Bugarskom (Jermenija, Kazahstan, Gruzija, Moldavija, Azerbejdžan), Bosnom i Hercegovinom (Jordan) i Poljskom (Kolumbija, Malezija, Peru, Novi Zeland, Singapur, Tajland, Venecuela i Vijetnam). U toku su pregovori o zaključivanju sličnih sporazuma sa Italijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskom.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dodo
Gost
dodo

cak niste pravilno napisali naziv ostrva. st. kitts se zove

CG2O
Gost
CG2O

Engleska, drugovi, Engleska. I u paketu neka bude IRSKA!

pipunijada
Gost
pipunijada

kud sam prispio, centa nemam

Budimo realni
Gost
Budimo realni

а без пара ниђе.

Anonimus
Gost
Anonimus

Kad samo visiš na cdm-u i pišeš svašta za sendvič. I sok ako ima para…

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Ja se ovako zezam sa velikom rankom za mene ali ja moram dijete da imam ja sam vec napravio kontakt sa albanijom da završim to dok mi majka može pomoći. 👍

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Ja bih volio ranku iz bolonje ona bi me dosta rasteretila ali nećemo o tome da bih volio da je mlađa od 38 godina. 👍Ali ja vec pravim kontakt sa albanijom u vezi žene. Žene oko skadar pričaju nas jezik ali ja sad ne znam ako će sa mnom za italiju a oženim se u crnu goru treba li joj… Više »

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Rankic. ………..😃👍

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Dok rumuni i cijela evropska unija putuju sa ličnom kartom mi moramo da vadimo pasoš. Kako ću ga ja za dijete vadit u italijanske kvesture. 👍

Samo_Ozbiljno
Gost
Samo_Ozbiljno

Pa napisite listu od 100 zemala gdje ne treba viza. Vecina detalja u tekstu su potpuno beskorisna. Ovo nije portal za Kazahstance nego za lokalno stanovnistvo. Zasto otezavate zivot ljudima?

Čapur
Gost
Čapur

Da ista znas, a ne znaš, provjerio bi na sajt ministarstva vanjskih poslova CG, đe imaš kompletnu listu, veoma jasnu, preciznu, đe, što, kako, nego bi smo da putujemo a ne znamo se od gotovog najest…

Samo_Ozbiljno
Gost
Samo_Ozbiljno

Podji ti pa mi javi, cekam te odje.

Čapur
Gost
Čapur

Da pođem) Sjedi ti tu, dobro ti je, pusti putovanja, van CG.

Samo_Ozbiljno
Gost
Samo_Ozbiljno

Sajt je zastario i nepregledan. Pretraga za Vizu ne daje valjane rezultate. Treba 10 min da nadjes listu zemalja a i kad je nadjes tesko je citati, za neke mozda najpopularnije zemlje, nema informacija.

Ako je losa informacija na sajt, ocekuje se da novinar na portalu sa placenim reklamama barem napisati spisak drzava.

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Đe si krenuo 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂👍

Mila
Gost
Mila

Sad imamo vize, ali nemamo para

ZEMLJOTRES 9 0
Gost
ZEMLJOTRES 9 0

MA STO CE NAM PARE KAD JE TO EVROPA

cinik
Gost
cinik

Nekadašnjim Jugoslovenima je viza trebala samo za tri države u svijetu, zato je taj pasoš bio najcjenjeniji u svijetu!

ZEMLJOTRES 9 0
Gost
ZEMLJOTRES 9 0

GOVORIO JE “””TUDJE NECEMO SVOJE NEDAMO””””

Ćotek
Gost
Ćotek

Kad ćemo nam ukinuti vize za Veliku Britaniju i Irsku? Radi li na tome MVP?!

Lucky
Gost
Lucky

Zasto si izostavio SAD, Kanada, Novi zeland i Australija.

ZEMLJO OTVOR SE
Gost
ZEMLJO OTVOR SE

Nije ovo Titovo doba…Bili smo srecniji i mnogo pametniji

Sabahudin
Gost
Sabahudin

Ko bi onda osta odje?

Anonimus
Gost
Anonimus

Da vrijedite nešto već biste bili tamo…

Linguist
Gost
Linguist

Svi da se preselimo tamo ne bi se osjetilo, procedura tjera ljude da ne idu tamo

Anonimus
Gost
Anonimus

Britanci izlaze iz EU zato što hoće i njima da uvedu vize, a hoćeš da se nama otvore, na izvolte..

Send this to a friend