Politika

Eskobar: Crna Gora je i dalje ranjiva NATO članica, njen razvoj važan za razvoj cijelog regiona

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar obratio se danas u Pododboru Komiteta za vanjske poslove SAD u Vašingtonu.

Raspravljaju o stabilnosti i bezbjednosti i na zapadnom Balkanu, te će procijeniti američku politiku.

“U Crnoj Gori vidimo obnovljen zamah ka ostvarenju njene evropske budućnosti. Nedavni predsjednički i parlamentarni izbori bili su slobodni, mirni i nudili su biračima širok izbor. Ishod je učvrstio želju građana Crne Gore za postizanjem evropskih integracija i reformama koje će ih unaprijediti”, rekao je on.

I Albanija i Sjeverna Makedonija su, kako je kazao, otvorile pregovore o pristupanju EU, obje su čvrsti partneri u podsticanju normalizacije između Srbije i Kosova, i obje države su čvrste NATO saveznice.

“Kako bi unaprijedila svoje težnje prema EU, Vlada Sjeverne Makedonije se obavezala na donošenje ustavnih promjena da bi priznala bugarsku manjinu. Snažno podržavamo ovaj težak, ali neophodan korak, a takođe smo angažovani s novom Vladom Bugarske, kako bismo osigurali da ne postavlja nove zahtjeve kada Sjeverna Makedonija ispuni svoje obaveze prema postojećim sporazumima”, kazao je Eskobar.

“Razvoj Crne Gore važan za razvoj cijelog regiona”

Na pitanje o Crnoj Gori, pominjanje skaj apikacije i korupcije, Eskobar je naveo da je nova vlada protiv korupcije i za vladavinu prava.

“Crna Gora je i dalje ranjiva NATO članica, ali velika je podrška borbi protiv korupcije”, naveo je Eskobar, prenosi Glas Amerike.

“Nastavljamo finansirati neke reforme, koristimo naš novac da osnažimo kapacitete policije. Smatramo da je razvoj Crne Gore važan za razvoj cijelog regiona”, kazao je Eskobar.

Normalizacija odnosa Kosova i Srbije

Eskobar je podsjetio da je u februaru i martu, EU – uz snažnu podršku SAD – postigla revolucionarni Sporazum o putu normalizacije odnosa i implementacijski aneks koji pruža okvir kroz koji obje zemlje ispunjavaju svoje nezavisne obaveze.

“Ključni element je ispunjavanje obaveze Kosova is 2013. godine da uspostavi Zajednicnu srpskih opština. ZSO bi osnažio opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom da koordiniraju u zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumente i nacionalne simbole. I – što je najvažnije – prema ovom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, od kada su strane postigle ove sporazume, došlo je do ozbiljnih provokacija, eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata nad KFOR-om, policijom i novinarima na sjeveru Kosova.

“Kao odgovor, NATO je rasporedio dodatne snage da pojača misiju; dodatne snage održavaju poboljšan položaj na sjeveru Kosova te obezbjeđuju sigurno okruženje u skladu sa svojim mandatom. Sa EU smo pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova uz učešće Srba, kao i ponovno fokusiranje na provođenje sporazuma postignutog u okviru Dijaloga uz podršku EU. Zajedno s našim evropskim partnerima, ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obje strane da ispune sve svoje obaveze, koje su od suštinskog značaja za nastavak napretka na oba njihova evropska puta”, istakao je Eskobar.

Uticaj Kine i Rusije

“Naša politika na Zapadnom Balkanu zasniva se na jednostavnom principu: kontinuiranoj integraciji regiona u euroatlantske strukture. Ta integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera; jača demokratsko upravljanje i vladavinu prava; i čini zemlje Zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i region boljim sigurnosnim i trgovinskim partnerima za Sjedinjene Države”, rekao je on.

Eskobar kaže da razumiju da su prepreke ovom procesu ogromne – uključujući zaustavljeni napredak u demokratizaciji, korupciju, smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji, etnonacionalističku politiku i štetni strani utjecaj i dezinformacije.

“Ipak, ove prepreke nisu nepremostive; zapadni Balkan mora preduzeti korake neophodne da bi se kvalifikovao za članstvo. Naš angažman pomaže im u borbi protiv korozivne korupcije i dezinformacija koje podstiču podložnost zlonamjernom uticaju – iz autoritarnih država poput Rusije i NRK, ali i loših aktera iznutra. Naš angažman je usmjeren na rješavanje postojećih tenzija koje prijete ovom putu i većoj regionalnoj stabilnosti”, dodao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Che
Gost
Che

Naravno da je ranjiva kad vas je AV kupio a vi preko DF – a, Demokrata, URA, SNP – a koje kontrlise AV preko popova Crkve Srbije dali jednu NATO clanicu i vaseg (ex) saveznika Rusiji na tacni.

Petar
Gost
Petar

Samo da bi da nas vi Ameri ostavite na miru.

Sime iza drace
Gost
Sime iza drace

Jaoh i jest koliko price o Evropi a nema je evo punih 20 god ..
Dodijase vise i zivima i mrtve uznemiravaju koji su ginuli 90 tih dok nijesu podjelili i rasprckali Jugoslaviju
Dosta vise laganja o Evropi i ulasku u njoj ..

BMX
Gost
BMX

I bice i dalje ranjiva sve dok je vode litijasi i popovi

MNE083
Gost
MNE083

Na nasu zalost i nesrecu Eskobar i Hill su vucicevi igraci!

Zola
Gost
Zola

Dodjes druze da zivis odje i onda donosi zakljuceke…pusti price rekla kazala…
Gledam da apliciram za vizu nedje da idem s porodicom…
Obraticu Vam se pismom da znate ko sam…

Zoran
Gost
Zoran

Eskobar nije opisao maligni uticaj Rusije na zapadni balkan, koji se ostvaruje preko Srbije i preko crkve Srbije. Nije cak ni pomenuo hibridni rat koji je doveo do meke okupacije Crne Gore. Ipak je Crna Gora clanica NATO pakta, i zato je bio duzan da da iskren i cjelokupan opis stanja. Zbog ovakvih kao sto je Eskobar i Hil, Amerika… Više »

Simović
Gost
Simović

Esko, svakim danom sve više me obuzima utisak da namjerno ovo sve radite po CG Bosni Kosovu. Dobro znate kome prećutkujete fašizam itd. Sporadično ih opomeneta da ostene zapisano da jeste. A ništa ne radite da ih kaznite. Bojim se da nešto namjerno radite da bi se desilo zlo kao 90′ a da se posle rata pojavite kao miritelji.

Neo
Gost
Neo

Vratite DPS i plate od 200€, nećemo u Evropu

Eon
Gost
Eon

Karikiras!Što ne tražiš cijene da se vrate?

Nemampojma
Gost
Nemampojma

Ja bi vratija sve da nauce matematiku kao ja kod moga ucitelja .Uhhhh kako me mlatio jednim prutem kao po magarcu .Zato postadoh tvrd orah i nijesam ranjiv kao nekad .Bas me briga ja ne diram nikoga i ne mijesam se u supicu pa nek me ostave na miru

Penzioner
Gost
Penzioner

I penzije na 123 eura da zivimo kao Monako

Osvjezilo bas
Gost
Osvjezilo bas

Sad je penzija bas ono, ka u svajcarsku. Ulje puta 3 poskupilo, gorivo duplo, voce ispod 5 ne mozes kupit nista pa do 30e tresnje prije neki dan, hljeb bio 30c sad je 70, varenika sa 70c na 1,20e a da ne pricam da jadnici mogu nedje da otputuju, to nek zaborave banje i more..

zoka
Gost
zoka

Onda nam vratite i cijene iz doba Dps-a i vratite nam Crnu Goru jer su nam je oteli srbski popovi.A zaboga ims li u tu Ameriku sverca i droge.

Petar
Gost
Petar

Cijene su skočile svuda u Evropi a plate bi ostale iste da je ne daj Bože DPS ostao na vlast, jes su sve vrijeme bili protiv Evrope sad, koja evo savršeno funkcioniše.

Silimili
Gost
Silimili

Plate jos malo pa ce padati a cijene ce ostati …netrebalo ti podji u bolnicu na pregled a sad i penzije ce biti upitne ….a sto se tice evrope put se prekinuo 30 avg……no bice crkava bogu hvala pa cemo zajedno da nas hrane od nasih para

Pipimili
Gost
Pipimili

Put u EU davno je stao jos kada je stizao na vlast pa mu ustase bjehu na metu .Sada kada odlazi sa vlasti krive su mu crkve Sto li ce dps biti sledeca meta pitanje je za MILIJUN DOLARA jer ne mozete lako podnijeti kada 30 god vrsljate po firmama i fabrikama i sve zatvoriste .. Sad se zatvorite u… Više »

Send this to a friend