Politika

Vukadinović: Vidjeli smo kakav bi cirkus imali da nam Demokrate i Front upravljaju državom

Vukadinović

Politički analitičar Srđan Vukadinović u razgovoru za Dnevne novine ocjenjuje da su dešavanja u Budvi klasičan primjer nasilja predstavnika aktuelne vlasti koja je izgubila većinu i sada je spremna na fizički obračun da sačuva pozicije.

“Ovo što se desilo pod šatorom u metropoli turizma do sada je bilo nezamislivo. Vidjeli smo klasičan primjer nasilja manjine (jer koalicija DF, Demokrate…sada jeste manjina) nad većinom. Dakle, ta manjina je bila spremna na fizički obračun da sačuva fotelje. Ako je nešto dobro u svemu ovome, onda je to potpuno razobličavanje odbornika vladajuće koalicije u Budvi, pa su građani imali priliku da vide kakva bi bila vlast u Crnoj Gori da su predstavnici Demokrata, Demokratskog fronta i nekih njihovih partnera na vlasti na državnom nivou. To bi bila nesigurna i nestabilna država u kojoj se ne bi znalo ko sa kim i kada sklapa koalicije, ko koga obara i ruši, i kad će nastati cirkuska šatorska borba”, ističe Vukadinović.

Sagovornik DN smatra da je reagovanje Ministarstva javne uprave pravi potez, zasnovan na Zakonu o lokalnoj upravi, te da je za očekivati da budu podnijete krivične prijave protiv onih koji su zloupotrijebili službeni položaj.

“Posebna je odgovornost predsjednika SO Budva. Nije smio da dopusti da se prekorači rok od 30 dana za glasanje o razrješenju predsjednika Opštine, a on je to dozvolio.To je krivična odgovornost. Prekršen je zakon, Poslovnik o radu i Statut Opštine Budva. Dakle, sa strane propisa sve je jasno. Imamo klasičnu zloupotrebu službenog položaja, veliko prekoračenje ovlašćenja, prijetnje i pokušaje fizičkih obračuna sa političkom konkurencijom. I za manje stvari se išlo kod tužioca. Šta će država da uradi vidjećemo. Gotovo da sam siguran da će se isti scenario ponoviti i kod glasanja o razrješenju predsjednika lokalnog parlamenta. Opet će odbornici Demokrata, DF-a da odugovlače, provociraju”, ocjenjuje Vukadinović.

Na potezu je sada, kako ističe, nova većina u Budvi. Oni bi trebalo da se sastanu, sazovu sjednicu lokalnog parlamenta, na toj sjednici smijene predsjednika SO i izaberu svog kandidata.

Praveći paralelu o ponašanju DPS-a nakon gubitka vlasti u Budvi i ponašanja koalicije koja vrši vlast u proteklih tri i po godine, Vukadinović kaže da to nema nikakve sličnosti.

“I DPS je 2016. godine izgubila vlast iako je pojedinačno imala najbolji izborni rezultat. Ali, sklopljena je koalicija od drugih partija i vlast je povjerena koaliciji čiju okosnicu čine DF i Demokrate. I tada je u korist te koalicije bio poresudan jedan, odnosno dva odbornika. I nije bilo nikakve tuče, ni prijetnji, ni šatora, ni terora. A sada, da nije bilo policije, bilo bi svašta, bili bi ozbiljno ugroženi svi koji nijesu u vlasti”, smatra Vukadinović.

Komentarišući poziciju Crnogorske, Vukadinović kaže da je ta partija sve i zamutila u Budvi, odnosno da su njeni predstavnici omogućili DF-u da formira vlast u ovom gradu.

“Sada izgleda kao da mijenja stranu i da ide tamo gdje bi bilo prirodnije sa partijama crnogorskog bloka. Vidjećemo”, poručuje Vukadinović.

13

avatar
1000
7
6
0
 
13
Bozo BjelicaVidojeKladionicar MNEnikšićMILOS
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Taman tako cirkus bez cerade je opozicija sve iscerat glogovim kocem put SPUZA i mlade ljude postavit.Komplet DPS i Liberali u Spuz zajedno s Opozicijom

Vidoje
Gost
Vidoje

Analitičar Vukadinovic, autori Nikolaidis i Canak, naši spasitelji DPS i SD…. Auh

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Opet ovaj Vukadinović. On iz Federacije BiH bolje zna političku situaciju od ovih naših. Smiješno je. Koliko te plaćaju to nam analiziraj.

Sova
Gost
Sova

On je iz Podgorice.

MILOS
Gost
MILOS

On je iz CG, ali i da je iz BIH, pa šta? Znači nebitan je objektivni komentar iz BIH, a bljuvotine iz Srbije su OK?

Kladionicar MNE
Gost
Kladionicar MNE

Sitno kao i sve kod nas.

vesko
Gost
vesko

Strasno ni rijeci osude politicke korupcije koju inicira DPS sa ciljem prekrajanja izborne volje.Analiticar se bavi analizom uzroka a ne samo posledica.Uzrok ovih desavanja je politicka korupcija jer je jedan odbornik navodno opozicije ocigledno kupljen od strane DPS.Dolazak DF i Demokrata na vlast je posledica haosa koji je budvanski DPS proizveo na celu sa Marovicem dok je bio na vlasti.Nisu… Više »

vihor1
Gost
vihor1

Ne treba da budeš dovoljno pametan niti upućen u politiku da bi shvatio da je nezavisni odbornik podržao inicijativu Crnogorske, koji će vrlo moguće svoj budući angazman pronaći u toj partiji. Zar DPS nije trebalo da podrži smjenu vlasti kao opoziciona partija sa najvećim brojem odbornika? Šta je onda poenta kada si opozicija, da preuzmeš vlast kada ti se ukaže… Više »

Rakoc
Gost
Rakoc

A šta ste drugo očekivali pod šatorom , sem cirkus ?

Roro
Gost
Roro

Jedan je Drago Đurović! Ovaj Džaković vam je više štete napravio nego koristi.Ne može uvijek da prođe prekajanje volje građana.Ljudi su glasali za DF,nijesu za Dps.Na sledećem izbirima u Budi,biće razvaljen odnosno raznešen Dps.Kao i na državnom nivou.

Jovan
Gost
Jovan

Da ne bude obrnuto ?

nikšić
Gost
nikšić

jeste kad vam je pomogao sdp

Piksi
Gost
Piksi

Zabranite DF vise!!!

Send this to a friend