Planeta Smrt djeteta izazvalo proteste

Djevojčica iz Kenije se ubila zbog menstruacije

Nakon što je učitelj osramotio djevojčicu zbog menstrualnog ciklusa, ona se ubila, a njena smrt izazvala je proteste ispred kenijskog ministarstva obrazovanja.

Djevojčicina majka je rekla da je njena ćerka pronađena mrtva prošlog petka nakon što je dobila menstruaciju za vrijeme nastave i zaprljala odeću, i tada je, navodno, njen nastavnik nazvao “prljavom” i isterao je iz učionice škole koja se nalazi u Kabiangeku, zapadno od Najrobija.

To je bio prvi djevojčicin ciklus i nije imala uložak, ispričala je majka lokalnim medijima.

Ovaj incident izbacio je na površinu loš rad kenijske vlade koja je 2017. godine donijela zakon prema kojem vlada mora da osigura besplatne uloške svim učenicama, piše “The Guardian”.

Djevojčicina smrt izazvala je proteste ispred ministarstva obrazovanja, a 200 roditelja je protestovalo ispred škole u Kabiangeku. Demonstranti su osudili učiteljevo ponašanje, a šef regionalne policije Aleks Šikondi rekao je da se djevojčicina smrt još uvijek istražuje.

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante i uhapsila najmanje pet osoba nakon što su srušili školska vrata.

Škola je privremeno zatvorena.

Pristup proizvodima za menstruaciju ogroman je problem širom subsaharske Afrike, gdje djevojčice zbog nemogućnosti da sebi osiguraju te proizvode izbjegavaju odlazak u školu.

Izveštaj UNESCO-a za 2014. godinu procijenio je da jedna od 10 djevojčica propušta nastavu tokom menstruacije, što znači da svake godine izostave 20 odsto svog školovanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Pa nije zbog ciklusa nego zbog bezobraznoga i ludoga učitelja, što to ne napišete u naslovu, istinu, kakva jeste!!!

Saud
Gost
Saud

Ništa novo u Africi. Omalovažavaju žene zbog bukvalno svega, i još ih obrezuju koristeći neke nehigijenske žilete i eksere. Živi užas

Miroslavko
Gost
Miroslavko

A nekapiraju da nema zena nebi bilo svijeta

Marko
Gost
Marko

Užas, je li realno ovo u 21.vijeku

Topljanka
Gost
Topljanka

Jaoooo, kakvo mjesto!!!!

Send this to a friend