Ekonomija

Dukaj za CdM: Pregovori sa PayPal-om u toku, otklanjaju se biznis barijere, podršku daje i Ambasada SAD

Maraš Dukaj

Kada će korisnici PayPal-a u Crnoj Gori moći da koriste uslugu primanja novca pitanje je na koje konkretanog odgovora i dalje nema. Da se radi na tom planu i da se preduzimaju svi potrebni koraci, za CdM je saopštio ministar javne uprave Maraš Dukaj. Objašnjava da se pregovori vode, ali i naglašava da podršku cijelom procesu daje i Ambasada SAD.

“Ministarstvo javne uprave formiralo je Radnu grupu za vođenje pregovora sa PayPal kompanijom koju čine predstavnici Ministarstva javne uprave, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomskog razvoja i ICT zajednice kao važnog aktera u ovom procesu”, ističe Dukaj.

On podvlači da se pregovori vode u saradnji sa Republikom Sjevernom Makedonijom sa kojom je Vlada Crne Gore potpisala Sporazum u julu 2023. godine na polju digitalizacije, uključujući i elektronsko plaćenje, kako bi zajedničkom sinergijom ove dvije zemlje Zapadnog Balkana omogućile korišćenje usluge PayPal a u potpunosti.

“Radni tim je prepoznao moguće biznis barijere i u tom pravcu uputio Inicijativu Ministarstvu finansija za izmjene Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja kako bi se otvorio prostor za uvođenje novih pružaoca platnih usluga u Crnoj Gori. Ministarstvo finansija prepoznalo je značaj ove teme i prihvatilo inicijativu i u narednom periodu kroz izmjene Zakona biće otklonjene biznis barijere”, navodi ministar.

Dukaj objašnjava da, uporedo sa nvedenim, Radni tim čini napore da uz podršku Ambasade SAD-a u Crnoj Gori i Republici Sjevernoj Makedoniji dobije odgovore od PayPal-a šta te dvije države treba da urade da bi usluga primanje/slanje novca funkcionisala u potpunosti.

“Takođe, od strane RCC-a preduzimaju se aktivnosti na regionalnom nivou, uključujući i Crnu Goru i Republiku Sjevernu Makedoniju kako bi ta usluga bila funkcionalna u potpunosti u onim zemljama regiona u kojima to nije slučaj”, kazao je Dukaj u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

19

avatar
1000
18
1
0
 
18
CrnogorkaPerperSmiljana RNema vezeDragan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka
Gost
Crnogorka

Nema PayPal-a dok ne udjemo u EU, a to ce biti nikad.

Smiljana R
Gost
Smiljana R

No uprkos ovome sto već rekoh, predugo je riječ o pregovorima, o najavi dobrih vijesti,a nema ništa od realizacije.Nadamo se odlučnijim koracima.
Treba zavrnuti rukave..

Smiljana R
Gost
Smiljana R

Daj Bože!!Toliko nam to treba! Nama rukotvorcima iz Crne Gore , kojima je prijem novca pay pal om jedina šansa za online prodaju i registraciju na poznatim svjetskim sajtovima za prodaju rukotvorina.
Tražite da odgovore što treba uraditi i to uradite.Ali što prije.Mislim da je zakonodavstvo problem i banke..

Perper
Gost
Perper

Nase banke koče.

Nema veze
Gost
Nema veze

Super i završite to.

Dragan
Gost
Dragan

Pay Pal je odavno napusten i sasvim je dovoljno ovo sto sada nudi. Za razvoj e-trgovine dovoljno je da naše banke podrze kartičarski sistem plaćanje i da za to ne uzimaju provizije veče nego je to uobičajeno u drugim drzavama. Payonir, Wize, Revolut i slične usluge treba podržavati i omogućiti regularne transfere. Za gradjane koji se bave prodajom usluga i… Više »

Zagor
Gost
Zagor

Paypal priča 15 i više godina se vrti… i ok, mislim da je vrijeme da ga uvedemo ali uvijek ste na istom koraku “pregovaramo sa paypalom”. Ispregovarali ste ga vala, da jednom hoćete završiti.

Cripto
Gost
Cripto

Zakasnili ste sad vam pocinje cripto placanje po svijetu vec odavno funkcionise a pay pall kupio 300 miliona BTC

Izabela
Gost
Izabela

Pregovori oko PayPala su u toku još od Tamare Srzentić ministarke. I ništa. Samo nas zamajavate.

neko
Gost
neko

zakasnili ste ministre… PayPal je proslost… stalno smo korak nazad… dajte Revolut, Wise i sl.

Mrdalo
Gost
Mrdalo

A prazna prica .Kad dogovorite konkretno onda se javite

Neuvazavanje
Gost
Neuvazavanje

Jel ovo opet neki novi spin slabog Dikaja? A kome ambasada pomogne, taj je utulio. Posebno u CG.

Maja
Gost
Maja

A prethodni vodili pregovore sa Stripe-om ajde dako do 2040 negdje stignemo sa tolikim ,, lutanjima i pregovorima,,

ivanp
Gost
ivanp

ako ovo uradis Dukaj, ne bi te micao sa mjesta ministra dozivotno…. ove babe do sad pojma nisu imali koliko je ovo vazno za nase gradjanje

kiriku
Gost
kiriku

Ako završiš ovo, treba jedna statua da ti se izradi, tj. po jedna u svakoj opštini.

Blablatruc
Gost
Blablatruc

Ako ih ti vodis, nece paypal nikad doc

Relano
Gost
Relano

Sramota, samo pricaju o Pay Pal- u evo 15 godina jos dok je Vujica Lazovic bio ministar. Mozes da platis ali da primis pare ne mozes. Vjerovatno bankama nasim ne odgovara da ne ide nesto preko njih nebi li uzeli porez neki, zato je i stopirano to.

Role je king
Gost
Role je king

Za jedno 100 god,lideri u regionu

Marko P
Gost
Marko P

Gospodo, ne smijete vi to dozvoliti od banaka

Send this to a friend