Ekonomija

Predsezona obećava, cijene smještaja neznatno uvećane

Foto: MINA

Cijene smještaja u Crnoj Gori su na nivou prošlogodišnjih ili neznatno uvećane. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, a da je sezona u velikoj mjeri već bukirana, kako poručuju turistički poslenici, govore da su cijene formirane na zadovoljstvo gostiju, ističe se u prilogu TVCG.

Cijene smještaja u Crnoj Gori ove godine neznatno su uvećane, tvrde hotelijeri. Ocjenjuju da to ne utiče na potražnju, jer je predsezona veoma dobra, ali i najave za špic sezone.

“Cijene su simbolično više u odnosu na prošlu godinu, mogu reći onoliko koliko je inflacija zahvatila sve oblasti privrede. Možemo se pohvaliti da je april bio odličan i da smo zabilježili veći broj noćenja nego prošle godine, a prema najavama i maj će biti bolji”, kazala je Jelena Kaluđerović iz HG “Budvanska rivijera”.

I izdavaoci privatnog smještaja imaju slično iskustvo, i tvrde da cijene nijesu formirali na štetu gostiju.

“Prema našim podacima, cijene su zadržane na nivou prošlogodišnjih i to nas čini vrlo konkurentnom destinacijom. Podaci da je predsezona popunjena ranije i bolje nego prošle godine, da je sezona u velikoj mjeri već bukirana nam govore da su naši domaćini cijene formirali nazadovoljstvo gostiju”, ističu u Udruženju izdavaoca.

A da li su cijene smještaja visoke odrediće gosti, poručuje turizmolog Miško Rađenović. Poručujeda ih je najvažnije opravdati.

“Onaj koji se bavi svojim proizvodom koji ga unapređuje, taj sigurno može u jednom segmentu pratiti povećanje cijena. Rani buking je odličan za ovu godinu lokalni turističke organizacije, privrednici, hotelijeri su za to zaslužni”, naglasio je Rađenović.

Tako, shodno platežnoj moći, turisti mogu rezervisati smještaj u Budvi od 20 do preko 1.500 eura, a u Tivtu od 40 do 1.700 eura.

S druge strane, u konkuretnoj Hrvatskoj cijene su znatno više. U Dubrovniku, Hvaru i Splitu, tokom špica sezone, najjeftiniji smještaj može se pronaći za 80 eura, a cijene idu i preko 2.000.

Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj naglašava da prosječna cijena u Dubrovniku je 100 eura po noćenju u privatnom smještaju.

“Što bi značilo da je top cijena između 140 do 180 eura u srcu sezone, a za goste van sezone 60-ak eura”, kaže Dubretić.

Dubretić poručuje da izdavaoci smještaja u svakom trenutku mogu pokušati da podignu cijene, ali da će im tržište reći koliko vrijede.

“Cijena smještaja je živo tkivo, nije nešto što se zakuca, sve je stvar ponude i potražnje, ako ti je cijena dignuta, a ne ide ti onda ćeš je spustiti”, objašnjava Dubretić.

A nove linije letova na dubrovačkom aerodromu donose pozitivne vijesti i za Crnu Goru. Dubretić smatra da će dobar dio tih putnika posjetiti i našu državu.

22

avatar
1000
17
5
0
 
19
CrnogorkaPirova luka DNikolaEto takoVako
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka
Gost
Crnogorka

A eu ono basariste i onu bruku od turizma

Budva seljana na kvadrat..iza hrvatske smo milion godina

Nikola
Gost
Nikola

Astorija na ulaz u stari grad Budve, sok, kisela voda i 4 kugle sladoleda 17€
Ko voli neka izvoli

Pirova luka D
Gost
Pirova luka D

Nije skupo a ko je pojeo cetiri kugle sladoleda.

Eto tako
Gost
Eto tako

Potpuni promasaj.Gore je no prosle godine.

Vako
Gost
Vako

Hahahahahhahahahhahaha
Važi

Prc
Gost
Prc

Nemam problem sa velikm cijenama ako za to ima prostora. Ali jedino kod nas ne vazi pravilo ponude i potraznje. Ako imas goste koji ce da plate tako visoke cijene onda ok,pa niko od nas ne bi prodao nista jeftinije ako moze skuplje. Ali jasno se vidi da mi nemamo toliko gostiju. Kod nas ne postoje manje cijene van sezone… Više »

KRSTO
Gost
KRSTO

U Budvu u plažni bar Tropikana, već su počeli da naplaćuju ležaljke a nemaju fiskalne račune, neprimaju kartice i nemaju toalet 🤣

Lou
Gost
Lou

Pa sto ne zovnes inspekciju nego odje kukas?

Role je King
Gost
Role je King

Tako je bilo i prosle godine pa svi znamo kakav je jun bio,polako..easy..

Danica
Gost
Danica

Sa više avio linija Cg može da ima 6milijardi od turizma i 12mj sezone. Moramo državnu zaštitu za domaće radnike uspostaviti da imsju bolje plate od stranava i stambeno pitanje riješeno domaćim ljudima…

Princezo Javi
Gost
Princezo Javi

Posto je kacamak u sezonu 60eur.😂😂😂

Realan
Gost
Realan

Pa ko te tjera da jedes. Na sv. Stefan soba hiljade.. i dobro je da imamo i takvih mjesta

Kgb
Gost
Kgb

Bgm su vec bile velike…ako se na vrijeme ne rezervise ,haos …

Zuza
Gost
Zuza

A kud će veće nego što su bile, čuš uvećane. Lopingeri.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

A sta nudimo za te pare?
Ne ljubaznost, lopovski odnos u svim granama, guzve u saobracaju i nedostatak parking mijesta i uz to astronomske cijene po lokalima!?
Zapitajmo se ko i kako ce nam doci…
BiH i Srbija sa najeftinijim smjestajem i punim gepekom paradajsa i paprika!

Darko
Gost
Darko

Tako je. Oteraj i te paradaiz turiste, ne trebaju. Videlo se za vreme korone kako je bolje kad ih nema.

Samo Tiho
Gost
Samo Tiho

Spasice je ura sa trajetktom, koji je van fukcije.

Marica
Gost
Marica

Kolko je voda u gucu (budvu) flasica o.33 5eur.🙆‍♂️😂

Kapilar
Gost
Kapilar

Zaobidjes Budvu. Godinama se ne propusta nista obilazenjem.

Aaàaaaà
Gost
Aaàaaaà

A u sutomore od 5 do 10 eura, pa sadje sva klo.arija iz komsiluka, pa pijanke i galama po apartmana cijelu noc, da ne mozes spavat.

Mićko
Gost
Mićko

Što veće cjene, to više naroda.😂😂😂😂
A sto je ovo u jad, sa ovom vladom u svjet svuda cjene padaju svega u Cg vlada podize.

Ivana
Gost
Ivana

Sigurno obecava evo kao i vlada samo zvana 4god, ko na ove cjene dođe odlično.

Send this to a friend