Politika

Kalezić: Milatović politički kreiran u laboratoriji SPC-a i obavještajnih službi Srbije i Rusije

Jakov Milatović

Možda pomalo i neočekivano na „megdan“ aktuelnom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću u drugom krugu predsjedničkih izbora izaći će Jakov Milatović, kandidat pokreta Evropa sad.

I dok su mnogi mediji, analitičari i političari iz susjednih zemalja bili uvjereni kako će u drugi krug izbora proći lider prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, desilo se da je pažnju i emociju „desnog biračkog spektra“ osvojio relativno mladi i obrazovani Milatović, piše Al Jazeera.

Ugodan oku, kako ga opisuju, elokventan, obrazovan i šarmantan Milatović je prototip nove vrste političara. Sagovornici Al Jazeere već neko vrijeme insistiraju da se o njemu uvijek govori uz ogradu „samo naizgled“ jer je Jakov Milatović, kada se pažljivije izuči njegova politička biografija, “prema svemu sudeći, kandidat desnice, i to ne umjerene, nego one malo oštrije”.

Kako za Al Jazeeru kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crna Gora, iza tog „umiljatog i proevropskog lica” krije se čovjek koji je bio dio Krivokapićeve ‘apostolske’ vlade i osoba koja ima podršku Srpske pravoslavne crkve.

Grupisanje oko Milatovića

Osim toga, to je političar koji je već u izbornoj noći, kada je bilo jasno da prolazi u drugi krug predsjedničkih izbora, dobio otvorenu podršku Andrije Mandića i Alekse Bečića.

„Pobjede našeg kolege (Jakova) Milatovića u drugom krugu nema bez podrške DF-a”, rekao je Mandić i u ime Demokratskog fronta pozvao građane na punu podršku Milatoviću.

Jedan od lidera DF-a je poručio da se nada da će građani vrednovati to što će “DF Milatoviću omogućiti da bude predsjednik Crne Gore”.

Demokratska Crna Gora će u drugom krugu predsjedničkih izbora podržati kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, poručio je predsjednik partije Aleksa Bečić.

Bečić je pozvao sve birače koji su mu ukazali povjerenje u prvom krugu, članove i simpatizere Demokrata, kao i sve građane Crne Gore, da podrže Milatovića.

“I omoguće konačnu pobjedu nad Milom Đukanovićem i njegovom politikom prošlosti kojoj je definitivno isteklo vrijeme”, dodao je Bečić.

Odmah zatim došla je i podrška Dritana Abazovića čime je postalo nedvosmisleno jasno da je Milatović osoba koja oko sebe okuplja pripadnike jednog posebnog političkog miljea u Crnoj Gori.

Abazović je čestitao svim učesnicima izbornog procesa na političkoj korektnosti i prilično konstruktivnom pristupu proteklih dana, “sa posebnim naglaskom na Jakova Milatovića, kome ide iskrena i nedvosmilena podrška za glatku pobjedu u drugom krugu“.

“Bez tenzija, sa pomiriteljskom retorikom, u kratkoj i relaksiranoj kampanji (istina sa jednim incidentom), Crna Gora je pokazala svoje evropsko lice. Građani su bez straha glasali za svoje favorite i nedvosmisleno rekli da žele novog predsjednika države“, kazao je Abazović.

Svoje komentare dali su i građani, naročito na medijske izvještaje o Miletićevom uspjehu, pa smo mogli pročitati i sljedeće: “Sve sa trobojkama diljem Crne Gore. Ode Montenegro zauvjek” ili “Realno politička bomba u Crnoj Gori. Novi, mladi ljudi, našoj (srpskoj) javnosti malo poznati, ujedinjeni u pokret ‘Evropa sad’, iako udarani ispod pojasa i od Milovih i od Mandićevih (Milatović iznuđeni kandidat), brišu sve pred sobom. Srećno u drugom krugu!”…

‘Fenomen Jakov Milatović’

Uoči samih izbora, pojedini crnogorski politički analitičari i novinari, s dugogodišnjim stažom, upozoravali su na „opasnost i fenomen Jakova Milatovića“ koji, suštinski, dolazi s istim bekgraundom kao i otvoreno nacionalistički i prosrpski orijentisani Andrija Mandić. Novinar Darko Šuković nije imao dvojbi da se Jakov Milatović nastoji predstaviti kao „prozapadno i proevropski orijentisan građanski političar“.

„To su puke riječi, to je podvala dijelu suverenističkog biračkog tijela, a u suštini oni su sprovodili politiku koju smo tri i po godine imali priliku da vidimo, dakle sve najgore – kleronacionalizam, razaranje institucija Crne Gore, razaranje crnogorske ekonomije kako bi ona postala najlakši plijen Aleksandra Vučića“, rekao je Šuković.

I politički analitičar Ljubomir Filipović „predvidio“ je odličan rezultat Milatovića na desnom biračkom spektru, izražavajući zabrinutost da bi se u slučaju njegove pobjede u drugom krugu izbora Crna Gora nastavila kretati spiralom koja se udaljava od Evrope i postaje još bliža uticajima Beograda i Moskve.

„Tu dolazimo do interesantnog momenta da, ukoliko Milatović bude kvalifikovan za drugi krug, postoji velika šansa da Đukanović ne bude više predsjednik Crne Gore. Šta to dalje znači za Crnu Goru? To znači nastavak onoga što je početo 2020, ako Đukanović ne bude na poziciji, potpadanje pod jači uticaj Beograda“, rekao je Filipović.

Milo Đukanović osvojio je pojedinačno najviše glasova i ostvario najbolji uspjeh na izborima, ali sada se postavlja pitanje može li izvojevati pobjedu protiv kandidata koji ima široku podršku prosrpskih političkih struktura u Crnoj Gori.

Izgled koji vara

Izgled, narativ, obrazovanje, sve su to stvari koje stvaraju varku kada je riječ o Jakovu Milatoviću, kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crna Gora. Ističe da o Milatovićevom političkom profilu najviše treba da govori činjenica da je bio član Krivokapićeve „apostolske“ vlade, a sada, možda i još i više, činjenica da otvoreno dobija podršku od prosrpskih političkih struktura u Crnoj Gori.

A zašto je to tako, Kalezić ima jednostavan odgovor:

„Kada se radi o kandidatu Milatoviću, radi se isključivo o rezervnom kandidatu Aleksandra Vučića, dakle čovjeku koji je politički kreiran u laboratoriji Srpske pravoslavne crkve i obavještajnih službi Rusije i Srbije i koji je kao takav zamka za crnogorske birače koji treba da povjeruju da mladost i zapadnoevropsko obrazovanje garantuju progresivnost. U ovom slučaju je upravo suprotno, jer čovjek u sebi na neki način utjelotvoruje konzervativnu ultra desnu ideologiju koja je zamaskirana jednim jeftinim populizmom“, kaže Kalezić.

Još jedna stvar, dodaje Kalezić, jasno ilustruje o kakvom je kandidatu riječ i kakve političke ideje zapravo promovira i šta će biti njegova politička agenda.

„Reakcije nakon prolaska u drugi krug su najbolja potvrda tome. Reakcije iz Srbije i DF-a i oduševljenje koje vlada u velikosrpskom biračkom tijelu ponajbolje pokazuje da je Milatović takav kandidat; dakle suprotan od progresivnog i naoprednog“, kaže Kalezić.

Sraz između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića biće borba za suštinu Crne Gore, odnosno biraće se između kandidata s dijametralno suprotnim političkim, ideološkim i svim drugim vrijednostima.

Ako Milatović već ima otvorenu podršku prosrpskih krugova u Crnoj Gori, SPC-a i države Srbije, kako kažu sagovornici Al Jazeere, postavlja se pitanje s kakvom političkom snagom trenutni crnogorski predsjednik ulazi u drugi krug izbora.

I Milo Đukanović će morati osigurati glasove na širokom i raznolikom političkom polju, pojašnjava Kalezić.

Sraz Đukanovića i Milatovića u drugom krugu

„Realno je pretpostaviti da Đukanović može očekivati podršku manjinskih naroda, dijaspore, građanski orijentisanih ljudi, koji nisu glasali u prvom krugu. Ako se to doda na ovaj rezultat od 120 hiljada glasova, odnosno od 35 posto, to je više nego respektabilan rezultat. I za gospodina Milatovića će pored tradicionalnih prosrpskih birača i onih koji su ga podržali stati kompletna infrastruktura u Cnroj Gori, dakle SPC, Crkva Srbije, obavještajne službe i mediji“, zaključuje Milatović.

Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je na sjednici u ponedjeljak naveče privremene rezultate u nedjelju održanog prvog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Prema privremenim rezultatima DIK-a, na 100 posto obrađenih glasova, aktuelni predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je 35,37 posto glasova (ili 119.673 glasa), zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović 28,92 (97.858), a jedan od prvaka Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić 19,32 posto (65.386).

U drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održan 2. aprila, plasirali su se Đukanović i Milatović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Siko tica
Gost
Siko tica

Nece vam moc pomoc dijaspora . Nema vise besplatnih avio karata i da se daju pare za dolazak . Nema aviona . A niko nece trosit svoje pare da bi dao glas Milu . Dosta je bilo prevara .

Grof
Gost
Grof

“Izgled, narativ, obrazovanje, sve su to stvari koje stvaraju varku kada je riječ o Jakovu Milatoviću, kaže Danilo Kalezić, saradnik na Univerzitetu Crna Gora.”

Bravo saradniče, ova rečenica ti baš ima smisla.

Dino
Gost
Dino

Bravo Crna Goro , na sto vas sve ovo podsjeca, na istoriju CG u u ovih zadnjih sto i vise godina, istorija ze ponavlja , ali kako? Stojimo i gledamo i nista ne mozrmo , kao barka na uzburkanom moru .

Marija
Gost
Marija

Da nije bilo
Milatovica i Becica
Pito bih vas da vam je ostao Milo
Radili bi i dalje za 220 eur
I penzije 124 eur
Svaka cast Milatovicu vratio naknade majkama
Vratio Djecji
Povecao Plate i Penzije narod oce da mu je bolje
Milatovic se bori da je narodu bolje i svaka mu cast

Bot
Gost
Bot

Sve će to brzo da se ukida, pa bio na vlasti DPS ili neko drugi. Živa bila pa viđela.

Prevara 2 krug
Gost
Prevara 2 krug

Ne znam ko je ovaj, za mila sigurno necu glasat u drugi krug a tek necu ni ovog izdajnika. Pih. Izdao je DF koji ga je stvorio.. dogovor je bio da ne prave partiju itd. A on razbi df a sve po nalogu vjerovatno ovog istog sto je u drugi krug usao sa njim!! Ovo je sve farsa mi iz… Više »

Tako je
Gost
Tako je

40 hiljada dolazi iz njemacke austrije i luxemburga, svi izlaze na izbore u gusinju, plavu, rozajama, petnjici.. doslo je do neke zablude izmedju dps-a i bosnjaka a tonje sad rijeseno!! A ovaj jevrej je peobao i to mu je to.. dovoljno mu je sro je sad lider kupljenih posrbica.. andrija mandic na aparate.. a od onih glasaca df i demokrata… Više »

Aj ne mlati
Gost
Aj ne mlati

Veli ono S…. Milovica na vEsti ne morate glasali za Milatovica glasajte veli protiv Djukanovica.. bljak koliko je ovo ponizavajuce dokle to ide da su poceli da vrijedjaju inteligenciju glasacima… evo je Milatovica podrzala ura i demos.. 🤣🤣🥰🥰 usrecio se!!

Jakša
Gost
Jakša

Jeste li vi svjesni da ovakvim tekstovima podižete rejting Milatoviću?

Tatini Meleoni
Gost
Tatini Meleoni

Samo vi pisite o SPC i Rusiji i Vucicu a 2 Aprila ode Mikulence u penziju.

Fap
Gost
Fap

Hahahaha 🤣😂🤣😂🤣
👍👍👍👍👍👍👍👍
Strašan Vic!!! 👍👍👍👍

Viki
Gost
Viki

Ko je Danilo Kalezić i otkud njemu ova saznanja?

Staxe
Gost
Staxe

Kad će te ukapirat da ovakvim textovima i sa ovakvim analitičarima proizvodite kontra efekat…Zbog ovog i ovakvog pisanja snosite veliku odgovornost za postojeće stanje u zemlji…

GorSt
Gost
GorSt

Ja sam Srbin i necu glasati za kandidata koji je bio drugi u prvom krugu jer njegov populizam mu se cini kao “Evropa sad a Grcka sutra”. Ne treba biti vidovit i videti kada podizes kredite da ih moras vracati a od kojih para tesko je reci. Narod kao narod voli da dobije pare a da sto manje se umori.… Više »

Mićko
Gost
Mićko

ti si bot dps-a prika

Sasa
Gost
Sasa

“Ugodan oku, kako ga opisuju, elokventan.. ”
Sprdate li se ovo? 😂😂😂

Milosbd
Gost
Milosbd

Ljudi u citavoj prici nijesu svjesni cinjenice da ce Evropa sad rasturiti partije DF Demokrate i jedan dio DPSa nakon izbora. Poslace ih u zaborav. Dzaba im podrska

*****
Gost
*****

Svi se cude kako je Milatovic imao vise glasova od Mandica. Ne znam zasto? Meni je cudo da ima skoro 20 posto ljudi u CG koji zaokruze “vojvodu” !!?
Kako ljudi, na osnovu cega, nebitno koje ste nacionalnosti? Ja sam mislio, ako prebaci 8, 9 procenata, da sam sebe poljubi u čelo! Nevjerovatno…

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

Misliš da je bilo lako zaokružiti Andriju? Mislio sam se dugo. Ako Mandić uđe u drugi krug i onda se digne kuka i motika/ EU i SAD i on izgubi?? Mnogi su pošli na sigurnu kartu. Zaokružili Milatovića i pobjeda je tu. I neka su jer sam ja rizikovao ali ostao iskreni i tvrdi Srbin. Hvala Andrija, hvala Jakove, hvala… Više »

Ragnar
Gost
Ragnar

Mora da je fenomenalan osjecaj biti tvrdi Srbin a veze nemati sa Srbijom, vi ste vise dalmatinski Hrvati nego Srbi i po govoru i po svemu

Miso
Gost
Miso

Sve to znamo I svjesni smo posljedica al dzabe kad nas Evo izgleda ima manje🇲🇪🇲🇪 i tu se nista ne moze

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovakvi analiticari samo dizu cijrnu Milatovicu !

radojka
Gost
radojka

Milatovic je sigurno bas tako laboratorijski kreiran od nekih Zapadnih struktura zajedno sa SPC.I tu je samo da srusi Mila Djukanovica po necijem nalogu i necijoj zelji.A narod je strasno naivan e zato pamet u glavu.Ne dozvolite unistenje Drzave zbog necije mrznje prema Milu.Ambasade ne mogu i ne smiju da naredjuju i upravljaju Crnom Gorom.

Micko
Gost
Micko

ta retorika u maniru dps saopštenja vas vuče iz poraza u poraz, zar ne možete to da skapirate ili je mržnja jača od razuma

Čong Li
Gost
Čong Li

Sto kaze al jazeera to je to… nema preko njih… nisu oni vijesti i vucicevi tabloidi…

eukolonija
Gost
eukolonija

Bošnjaci, Albanci i Al Jazzera su jedini svim srcem i iskreno stali uz našeg predsjednika Milu Đukanovića

Naroz
Gost
Naroz

Mnogo bolje i kvalitetnije obrazovanje je imao apostol Leposavić. Pritom je bio u braku sa američkom državljankom, pripadnicom vojske SAD, ali je bio i ostao ortodoksni srpski klerofašista i negator ratnih zločina.

Aha
Gost
Aha

Vucicev djecak.

Momica
Gost
Momica

Kome se kriva,neka plače

Vaso
Gost
Vaso

Tako je ,sve istina !!! 🤮🤮🤮🤮

Montenegro
Gost
Montenegro

Samo me zanima što nije išao u Rusiju da se školuje?

Zdravko
Gost
Zdravko

Pitaj Miomira Mugosu zasto se prije par godina bratimio sa gradonacelnikom Moskve.Tada su vam Rusi bili najveci prijatelji i investitori i zajedno sa svima nastavite da napadate Jakova i Evropu sad.Samo napadajte za stanove, drzavljanstvo, djevojke i supruge i sve ostalo jer to je siguran recept za pobjedu Jakova.Sa svakim vasim napadom on dobije 1 procenat podrske.Nemoj slucajno da se… Više »

Skeletor
Gost
Skeletor

Đe potpis ko je pisao ovaj tekst. Zalud vam sve, ja sam Crnogorac, vise volim drzavu od sebe i glasat cu ovoga Milatovica. Dps i df treba da nestanu.

delboj
Gost
delboj

Ne volis ti drzavu cim glasas za Vucicevog pulena.

Skeletor
Gost
Skeletor

Neka dps aktivisto, ne znas nista drugo da radis.

Zdravko
Gost
Zdravko

Dobra ti je logika.Ako ne glasas Mila nijesi Crnogorac.Ja sam nekada bio fasista jer sam glasao Slavka Perovica.Tako me je nazivao ovaj tvoj Crnogirac kojeg ti glasas.Ja ga necu glasat ali sam veci Crnigorac od tebe sigurno

SRBI SU 🇹🇷
Gost
SRBI SU 🇹🇷

Kolko Crnogoraca nemoj zivotati bit

Teo
Gost
Teo

Milo je gospodin za ovoga stasom, glasom, pojavom, obracanjem, ovaj se finansira iz glave, samo da nas to glava ne dodje

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Jakov je novi Njegos. Slijedice sve njegove puteve, i obnovice kapelu ma Lovcenu da se napokon sahrani veliki crnogorski Vladika Rade po svojoj jedinoj zelji.

Sasa
Gost
Sasa

„Ada čoče, Božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, no kud su joj ti sinovi junaci bili, dok joj nije Bog dao Karađorđa. Ta vi svi tamo fastate jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi sve sunovrat u turski jaram opet! No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni… Više »

Teo
Gost
Teo

Muke ove evo 3godine pljuvaju po Milu, zapeli da ga maknu i opet se ujedinju U strahu da ga sami nece pobjediti .Da Sam na njihovom mjestu rekao bih da nesto nije u redu sa mnom nije sistem toliko truo, koliko ce sa ovima postati.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Milatović će uskoro biti predsjednik crne gore i to spriječiti ne možete, jer je to volja ogromne većine građana ove države,a vi ponavljajte preko raznoraznih anonimusa ili nepotpisanih saopštenja ,,grupe građana” po hiljadu puta sve moguće i nemoguće teorije zavjere,vazda krivu za sve spc i druge teze i teoreme.

V.M.Popovic
Gost
V.M.Popovic

Ne budali! Neka bude predsjednik al ne klapite vise kad se sve zna a i viđelo se sto misle!!!

MNE
Gost
MNE

Ma kakva SPC?
On sluša samo britansku ambasadu.

delboj
Gost
delboj

Eto se nije nzadnje dvije godine odvajao od Joanikija, koji mu govori sto i kako da radi. Mnogo veca desnica od DF-a.

Send this to a friend