Planeta

Izraelski tužioci: Nema osnova za hapšenje Netanjahua; SAD radi na otvaranju graničnog prijelaza Rafah, kontrolu bi preuzela organizacija iz EU

Foto: EPA
Foto: EPA

Sukob Izraela i Hamasa – 229. dan. UN saopštile da su obustavile distribuciju hrane u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog nedostatka zaliha i loših bezbjednosnih uslova. Španija, Norveška i Irska priznaće Palestinu, odluka stupa na snagu 28. maja. U sukobu od 7. oktobra poginulo 35.709 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Dešavanja pratite na CdM-u.

SAD radi na otvaranju graničnog prijelaza Rafah, kontrolu bi preuzela organizacija iz EU

Administracija predsjednika SAD-a Džo Bajdena aktivno radi na ponovnom otvaranju graničnog prijelaza Rafah između Pojasa Gaze i Egipta.

Prema informacijama iz Washingtona, Bajdenova administracija “iza scene” radi na pregovorima između Izraela i Egipta koji bi trebali rezultirati ponovnim otvaranjem ovog ključnog prijelaza.

Plan predsjednika SAD-a je da kontrolu nad prijelazom nemaju Izrael, Egipat ili Hamas, već organizacija iz Evropske unije.

Kroz Rafah je u Gazu ulazila prijeko potrebna humanitarna pomoć za građane ove palestinske enklave.

Međutim, od 7. oktobra, kada je opet počeo sukob između Izraela i palestinske grupe Hamas, Rafah je često bio zatvoren, najčešće odlukom Egipta.

Izraelski tužioci: Nema osnova za hapšenje Netanjahua

Izraelska vrhovna tužiteljka Gali Baharav-Miara i državni tužitelj Amit Ajsman ocijenili su da nema osnova zahtjev glavnog tužica Međunarodnog krvičnog suda Karima Kana (MKS) da se izdaju nalozi za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta.

Kako je navedeno, MKS nema nadležnost da traži nalog za hapšenje protiv izraelskih lidera, jer je Izrael sam sposoban za istragu.

Kan je zatražio nalog za hapšenje Netanjahua i Galanta, za navodne zločine povezane sa ratom u Gazi, uključujući namjerno usmjeravanje napada na civilnu populaciju i korišćenje izgladnjivanja kao oruđa rata.

On takođe traži optužnice protiv tri lidera Hamasa, zbog napada te ekstremističke organizacije na jug Izraela 7. okobra prošle godine koji je izazvao rat.

Najviše izraelske pravosudne zvaničnice su objasnile da izraelsko pravosuđe “temeljno provjerava sve kredibilne optužbe za kršenje zakona od strane državnih zvaničnika”, dodajući da MKS “nema jurisdikciju da vodi istragu o toj stvari”.

Bajden: Palestinsku državu ostvariti kroz pregovore

Predsjednik SAD-a Džo Bajden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopštila je Bijela kuća nakon što su Irska, Španija i Norveška rekle da će priznati palestinsku državu ovog mjeseca.

Kako prenosi Rojters, iz Bijele kuće su saopštili da je Bajden snažan zagovornik dvodržavnog rješenja i da je to bio tokom cijele karijere.

“On vjeruje da se palestinska država treba ostvariti kroz direktne pregovore između strana, a ne kroz jednostrano priznanje”, rekli su iz Bijele kuće, prenosi RSE.

Berlin: Za rješenje dvije države potreban je dijalog

Portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova istakao je podršku Berlina rešenju o dvije države, odgovarajući na pitanje novinara o odluci nekih evropskih zemalja da priznaju Palestinu kao državu.

“Nezavisna palestinska država ostaje čvrst cilj njemačke spoljne politike“, rekao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da je za taj cilj potreban proces dijaloga.

Bilans poginulih u Gazi od 7. oktobra porastao na 35.709

Najmanje 35.709 Palestinaca je ubijeno, a 79.990 povrijeđeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Sežurne: Nije pravo vrijeme za priznanje palestinske države

Zvanično priznanje palestinske države nije tabu za Francusku, ali svaka takva odluka mora da dođe u pravo vrijeme i nije samo pitanje političkog pozicioniranja, rekao je tamošnji šef diplomatije.

“Ovo nije samo simbolično pitanje ili pitanje političkog pozicioniranja, već diplomatsko oruđe u službi rješenja dvije države koje žive jedna pored druge u miru i bezbjednosti”, istakao je Stefan Sežurne u svom saopštenju.

Galant najavio izmjene zakona koji će omogućiti izraelskim naseljenicima da se vrate na Zapadnu obalu

Ministar odbrane Izraela Joav Galant najavio je izmjene zakona koji će omogućiti izraelskim naseljenicima da se vrate u naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Harec prenosi da se izmjenama zakon obuhvataju oblasti u kojima su se nalazila naselja Sa Nur, Ganim i Kadim.

Doseljenici su izraelski državljani koji ilegalno žive na privatnoj palestinskoj zemlji na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

Ogromna većina naselja izgrađena je u potpunosti ili djelimično na privatnoj palestinskoj zemlji.

Palestinske vlasti i Hamas pozdravili odluku Irske, Španije i Norveške

Palestinske vlasti i Hamas pozdravili su priznanje palestinske države od strane Irske, Španije i Norveške.

Pentagon: Pomoć koja je stigla na pristanište u Gazi nije zvanično podijeljena

Portparol američkog Ministarstva odbrane kaže da mu se čini da nijedna od 569 tona humanitarne pomoći koja je stigla na pristanište koje su izgradili SAD u Pojasu Gaze nije zvanično distribuirana.

Dok je dio pomoći koja je dolazila sa pristaništa stigla do skladišta, kamione su presrele gomile očajnih Palestinaca nakon što je pomoć napustila područje za utovar.

Na pitanje da li je neka pomoć već isporučena američki general-major Pat Rajder rekao je da “ne vjeruje”.

“Takođe je važno zapamtiti da je ovo zona borbenih dejstava i da je riječ o složenoj operaciji”, dodao je portparol Pentagona.

Izrael opozvao ambasadore u Irskoj, Norveškoj i Španiji

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je u da je naredilo trenutni opoziv svojih ambasadora u Irskoj, Norveškoj i Španiji kao odgovor na odluke tih zemalja da priznaju palestinsku državu.

Španija, Norveška i Irska priznale Palestinu

Irska će priznati palestinsku državu, rekao je premijer te zemlje Sajmon Haris, dodajući da očekuje da će se druge zemlje pridružiti Irskoj, Španiji i Norveškoj u preduzimanju takvog koraka u narednim nedjeljama.

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će Savjet ministara zemlje priznati nezavisnu palestinsku državu u utorak, 28. maja.

Premijer Norveške Jonas Gar Stere rekao je da se nada da će priznanje nezavisne palestinske države pomoći u uspostavljanju mira sa Izraelom.

“Zvanično priznanje nezavisne palestinske države od strane Norveške, Španije i Irske stupiće na snagu 28. maja”, rekao je norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide na konferenciji za novinare u srijedu.

Evropske zemlje su drugačije pristupile ovom pitanju. Neke, poput Švedske, priznali su palestinsku državu prije deceniju, dok Francuska ne planira da to učini osim ako to ne bude efikasno sredstvo za napredak ka miru.

Rojters: Irska i Norveška danas će priznati palestinsku državu

Irska vlada će danas priznati palestinsku državu, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Irska vlada saopštila je sinoć da će premijer i ministar spoljnih poslova u srijedu ujutru održati konferenciju za novinare, ali nije navela šta će biti tema.

I Vlada Norveške saopštila je da će ta nordijska zemlja priznati nezavisnu palestinsku državu, objavili su javni servis NRK i dnevni list Aftenposten, pozivajući se na neimenovane izvore.

Članice EU, Irska, Španija, Slovenija i Malta su prethodnih sedmica najavile da planiraju da priznaju palestinsku državu, navodeći da je rješenje o uspostavljanju dviije države od suštinskog značaja za trajni mir u regionu Bliskog istoka.

Poginulo 35.647 Palestinaca

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu, od 7. oktobra poginulo je 35.647 Palestinaca, a 79.852 su ranjena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dok u blizini bijesne borbe, bolnica u Džabaliji na sjeveru Pojasa Gaze je u stanju opsade, zarobljeno je 170 ljudi, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Iz SZO, takođe, stiže poziv Izraelu da ukine ograničenja za medicinsku pomoć, pošto se Palestinci suočavaju sa glađu i nedostatkom neophodnih ljekova i materijala u bolnicama.

U isto vrijeme, Ujedinjene nacije saopštile su da su obustavile distribuciju hrane u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog nedostatka zaliha i loših bezbjednosnih uslova i upozorile na prijetnju od gladi.

Žrtava sukoba IDF i Palestinaca bilo je i na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje je broj ubijenih u raciji na grad Dženin porastao na sedam.

14

avatar
1000
10
4
0
 
14
Goran LChicagoVolkdraganCool
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Volk
Gost
Volk

Zemlja koja pretenduje da bude ikako ili malo nezavisna ne kidnapuje ljude, ne ulazi u naselja da kolje ljude i ubija bebe u kolijevkama. Zamislite da bilo koja nezavisna drzava to uradi drugoj drzavi? Ovo ide na ruku samo Izraelu, jer bilo ko da ih sad napadne sa Palestinske teritorije je objava rata, a medjunarodna zajednica takvim drzavama mora uvesti… Više »

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodo. Respekt.

Cool
Gost
Cool

Samo polako.Na kraju će svi to da urade, pa će da se izvinjavaju ove države koje još podržavaju ovaj genocid.Zapadna politika zna da bude nekad veoma čudna.

La dno
Gost
La dno

Da je srece i pravde , svi bi trebali da priznaju Palestinu kao drzavu !

Chicago
Gost
Chicago

Polako od 28.maja pocinje priznanje Palestine

Ћира.
Gost
Ћира.

Ja nevjerujem svojim očima što pročitaj. Moguće je oda ova rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena. Irska , Španija dal je to moguće.

Rot
Gost
Rot

I? Ništa… Rusija priznala Osetiju, Rusija priznala Abhaziju, …sve dok nisu u UN nisu prave države. A zamisli da nezavisna država, koja god, napadne drugu državu. To je klasična objava rata, tek tu se neće paziti o civilima. Palestina će tek tad brzo nestati.

Čong Li
Gost
Čong Li

Bravo !!!!! I Crna Gora ce !

roki
Gost
roki

Bravo

No name
Gost
No name

Bolje da spašavaju taj narod od istrebljenja.
Ko će posle živeti u toj Palestini.

Gluo
Gost
Gluo

Vrate taoce i natjeraju Hamas da se preda i Izrael ih momentalno pusta na miru. Ili mislis da narod nema tu snagu? Zvanicno nema mnogo Hamasovaca u poredjenju sa stanovnistvom. Ili ipak podrzavaju sve sto Hamas radi i u toku je dzihad?

Prosecno radim
Gost
Prosecno radim

I Nasa Vlasmda treba da prizna Palestinsku drzavu cim prije…

Gluo
Gost
Gluo

Definitivno nisi nadprosecan 🙂

Goran L
Gost
Goran L

CG živi od izraelskih turista a ne palestinskih. Mi nemamo interes da se svađamo sa Izraelom. Nikakve koristi nemamo od tih Palestinaca. CG treba da gleda svoj interes tu. Nije naše da se igramo u stvari koje nas se ne tiču.

Send this to a friend