Region

Upravnik Spomen-područja Jasenovac podnio ostavku: Došla su takva vremena, ne želim u tome učestvovati…

Upravnik Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković podnio je juče ostavku, zbog, kako je rekao, teksta u zagrebačkom Večernjem listu i na Krofaktu, odnosno zbog tvrdnje o netačnostima na internet stranicama te javne ustanove.

Jasenovac
Jasenovac

“Neke tvrdnje su nespretno formulisane i odlučio sam da podnesem ostavku”, potvrdio je upravnik Javne ustanove “Spomen područje Jasenovac” Ivo Pejaković za hrvatski portal Novosti.

Naglasio je da mu se čini da je, “došlo takvo vrijeme”.

Novosti, međutim, pišu da je jasno da je ostavka Pejakovića posljedica i narasle ekstremno desne atmosfere u društvu i šireg političkog konteksta.

Pejaković je, pojašnjavaju Novosti, ostavku podnio nakon što je na portalu Večernjeg lista objavljen članak Krofakta (CroFact), novog projekta za provjeru tačnosti, o netačnim podacima objavljenim na internet stranicama JUSP Jasenovac.

U Krofaktu su udruženi Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”, Hrvatski institut za istoriju i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.

NDH, njemačko poslanstvo i “srpsko pitanje”

Vladimir Gajger sa Hrvatskog instituta za istoriju pisao je za Krofakt o tvrdnjama objavljenim na internet stranicama JUSP Jasenovac o sastanku održanom 4. juna 1941. u Zagrebu u njemačkom poslanstvu na kojem je, uz ostalo, zaključeno da se “srpsko pitanje” u NDH riješi “masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportovanjem u koncentracione logore”.

Gajger je naveo da izvorno arhivsko gradivo i istoriografski radovi pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene, odnosno da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Rajha razmatrano “da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportovanjem u koncentracionim logorima”, a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili “već ranije preuzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH”.

Pejaković je u telefonskom razgovoru za Novosti rekao da je došlo takvo vrijeme i da je u ovakvoj situaciji odlučio da podnese ostavku, te da više nije htio da učestvuje u tim raspravama.

Na pitanje da pojasni šta misli kada kaže “ovakva situacija”, Pejaković kaže da je politička situacija izazovna i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

“Treba definisati termine šta se dogodilo u NDH”

Za nekoliko dana će se u sedištu UN u Njujorku raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji koja se tiče ustaškog logora Jasenovac.

“Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definisati termine šta se dogodilo u NDH”, rekao je Pejaković.

U javnosti, što uključuje i vlast, nisu sporni Holokaust nad Jevrejima i genocid nad Romima počinjeni u Jasenovcu i NDH generalno, ali je sporno pitanje “genocida nad Srbima”, naveo je Pejaković.

Za njega lično ta tvrdnja nije sporna, on je i u ime ustanove u kojoj je bio direktor o ustaškim zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu govorio kao o genocidu.

Međutim, za hrvatsku vladajuću politiku odgovor na pitanje “šta se dogodilo Srbima u NDH” je drugačiji.

Prije otprilike pet mjeseci ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, u okviru čijeg ministarstva je i JUSP Jasenovac, na pitanje o inicijativi Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA), kojim je Hrvatska u to doba predsjedavala, da se Jasenovac uvrsti na Uneskovu listu svjetske baštine, govorila je isključivo o “očuvanju mjesta stradanja, mjesta Holokausta nad Jevrejima, genocidu nad Romima i masovnih zločina”, govorila je i o trajnim svjedočenjima zločina iz prošlosti i trajnoj uspomeni na njihove žrtve.

Srbe uopšte nije spomenula, pa tako ni zločine počinjene nad njima, ne samo u NDH nego i u Jasenovcu, iako su brojno Srbi najveće žrtve tog ustaškog logora, podsjeća portal.

Nabujali revizionistički i negacionistički duhovi, navode, sigurno ne idu u prilog Pejakoviću i tome kako on vidi obavljanje dužnosti direktora JUSP Jasenovac.

Pejaković je direktor te javne ustanove bio od 2017. godine. Javnost ga pamti po tome što je 2016. na tradicionalnoj komemoraciji u Jasenovcu grupi negatora pokušao da zabrani da u Jasenovcu polože vijenac s natpisom “stradalima od 1941. do 1951.”, ali je njegovo protivljenje osujetila tadašnja direktorka Nataša Jovičić.

Pejaković je za portal Novosti rekao da je trenutno na otkaznom roku i da sigurno neće nastaviti da radi u JUSP Jasenovac.

Tags

16

avatar
1000
11
5
0
 
16
9bojnaPodgoricaninVasojevkaAnanasNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Genocid se desio i u Srebrenici i u Jasenovcu ali kakve veze ima Crna gora sa tim. Nije Crna gora predlozila rezoluciju o genocidu u Srebrenici.Zasto Srbija ne predlozi rezoluciju o genocidu u Jasenovcu nego cera Crnu goru da to ucini. Sam Vucic je rekao da ako to ucini narednih 100 godina bi bili naruseni odnosi izmedju njih. Nije tesko… Više »

Ananas
Gost
Ananas

Ignorisite Vucica, to vam savjetujemo! Posvadice vas I podijelit u sred Hrvatske!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Hrvatska je bukvalno riješila”srpsko pitanje”ali kasno je shvatila da je to samo pokrenulo “topljenje” hrvatske nacije,pitanje je oće li do kraja ovog vijeka bit i jednih i drugih u”kritičnoj masi”

Zunbar
Gost
Zunbar

Slovenci su se na vrijeme odrekli nekih stvari i pazi ih dje su oni a dje mi…

Submarine
Gost
Submarine

Definitivno mi treba da se okrenemo sebi i manemo komšijskih igara, imamo preceg posla, da se pomirimo i krenemo naprijed. Cg nikad nije bila i neće biti ovakva što treba da nam je svima čast i ponos, tako da nema potrebe da nas uvlače u prljave igre jer uvijek izvučemo deblji kraj.

Hogar
Gost
Hogar

Stravičan logor..između 70 i 100 hiljada žrtava svih vjera i nacija.
#ali je sve rečeno o njemu još u SFRJ..mnogi zločinci kažnjeni,udba ih je lovila i nakon rata,dugo.
#Ostaje samo da se śećamo,zauvijek.I da ne dozvolimo nikome reviziju istorije.

Stara Crna Gora
Gost
Stara Crna Gora

700.000

Sembegar
Gost
Sembegar

Nakon pročitanog ovog teksta potražite izjavu Miroslava Krleže o Hrvatima i Srbima – u toj rečenici je sve rekao!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Sve se ovo čini da bi se CG zaustavila na Evropskom putu,pošto Srbija sa najvećom plantažom droge u Evropi nikada neće ući

Burin
Gost
Burin

Nadam se da ce tekst procitati sto vise ljudi. Cisto da oni koji ne znaju, steknu uvid u stanje svujesti u eu drzavi. Pricati o genocidu u Srebrenici, a prema Jasenovcu, tacnije stradanju Srba u ndh,imati ovakav stav je sramno.

Rale
Gost
Rale

Jasenovac je odavno označen kao mjesto genocida nad Srbima i Jevrejima. Nova rezolucija o istoj stvari je Vučićevo ćeranje inata.

Mićko
Gost
Mićko

jesi ti pročitao tekst legendo, Hrvatska nije prihvatila da se na njenom tlu i od njezinih sunarodnika desio organizovani Genocid , toga termina nema u zvaničnim dokumentima naše lijepe i hrvtaska nikada nije prihvatila odgovornost za Genocid u Jasenovcu mjestu masovnoga i plaskoga istrebljenja više od pola miliona Srba, Roma i Jevreja , a ovamo sponzorišu rezoluciju o Srebrenici, pa… Više »

Vasojevka
Gost
Vasojevka

.. a o etničkom čišćenju da ne pričamo. Nema tu pravde Mićko, druže. Na žalost.

Mjere
Gost
Mjere

Odličan tekst, malo da se otvore oči ovima sto veličaju sve sto dolazi iz Hrvatske kao da je u kamen uklesano.

Ja lično
Gost
Ja lično

Hrvati se odavno igraju vatrom,sjeme mržnje i zla nije uništeno kod njih da se ne lažemo. U Jasenovcu su ubijani prije svega Srbi sa genocidnom namjerom. Svako negiranje toga treba da isključi Hrvatsku iz savremenog svijeta. Desne snage su previše ojačale

9bojna
Gost
9bojna

Onda bi bilo 2 000 000 manje Srba po popisu prije i poslje rata a bilo ih je 800 000 vise pislije rata tako da te Srbske teorije ne drze vodu u cinjenicama. Sve

Send this to a friend