Politika

GI 21. maj: Najporaznije po Crnu Goru je što i dalje dominiraju dvije razarajuće politike.

GI 21.maj
GI 21.maj

Osamnaest godina je prošlo od obnove crnogorske države, od čega su Đukanovićev DPS, njegovi saveznici i sateliti četrnaest godina državu svodili na lične i partijske interese. Pritom, samo zbog izvornih suverenističkih ideja i većinske proevropske javnosti nijesu mogli izbjeći deklarativnu prozapadnu orijentaciju, iako je vođstvo DPS-a dugi niz godina šurovalo sa Putinom, njegovim tajkunima i ruskim kapitalom, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

U GI 21. maj navode da su se milijarde dolara slile iz Rusije u Crnu Goru uz jasna politička očekivanja Putinovog režima.

“Kada su se ta očekivanja izjalovila iz Moskve je 2016. godine stigla neostvarena osveta, dok je Zapad štiteći jadransku obalu u posljednji čas integrisao Crnu Goru u NATO pakt.  Međutim, Brisel nije bio tako širokogrud već je evropske integracije već 2018. faktički blokirao jer je postalo jasno da DPS samo fingira obračun sa institucionalnom korupcijom i organizovanim kriminalom”, jažu u GI 21. maj.

Prema njihovom mišljenju obmanuvši i Zapad i Moskvu DPS i njegovo vođstvo suočili su se sa zakonomjernim porazom prije nepune četiri godine.

“Tako su i lakovjerni i interesni suverenisti platili cijenu slijedeći najmanipulativniju i najnepouzdaniju od svih partija iz kruga državotvorne politike. S druge strane, lakomisleni bivši unionisti naivno oslonjeni na nezajažljivu SPC i uz presudnu podršku dijela suverenističkih birača omogućili su da stranke koje su bile alatke Vučićevog režima dođu na vlast i u kratkom periodu formiraju tri nekvalifikovane, marionetske i konfuzne vlade”, ističe GI 21. maj.

Dodaju da u cijeloj ovoj političkoj farsi gdje svi gube najporaznije po Crnu Goru je što i dalje dominiraju dvije razarajuće politike.

“S jedne strane je komercijalni patriotizam Đukanovićevog DPS-a sa pečatom diskreditovanog starog režima, dok su s druge strane partije bez kojih nema vladajuće većine a koje sve završavaju u tunelima Vučićeve anticrnogorske i notorno iskompromitovane velikosrpske politike. Zato Crnoj Gori i nema spasa dok se ove dvije politike ne delegitimišu. To je i vododjelnica u višeslojnoj agoniji u kojoj se Crna Gora sada nalazi”, zaključuju u GI 21. maj.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Filipistina je bitnaDejan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Filip
Gost
Filip

U ovome je malo istine.Sto cemo sa svim onim ljudima koji su za 21 maj bili na trgovima gradova Crne.Gore.Je.su li i oni izmanipulisani.Naravno da.nijesu.Njih je vodila cista ljubav prema svojoj drzavi.Dosta je vise i ovih salonskih analiticara, koji ne doprinose nicemu , da Crna Gora krene dalje.Najlakse je iz neke kancelarije slati saopstenja i izigravati intelektualca.

istina je bitna
Gost
istina je bitna

Nije ovo od juče nego traje dugo i ne pamtim nijedne izbore na koje nijesam glasao manje od dva zla bez mogućnosti da glasam za normalnu stranku. Zadnja normalna stranka za koju se moglo glasati bile su Reformske snage.

Dejan
Gost
Dejan

Ima istine u ovome ko oce realno da pogleda i ima malo širu sliku. 🇲🇪

Send this to a friend